Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

CUP Salubritate cere mai mulți bani și pentru curățarea străzilor

CUP Salubritate solicită majorarea tarifelor pentru serviciile de salubrizare stradală prestate în municipiul Focșani. Solicitările de majorare sunt justificate de societatea focșăneană prin creșterea cheltuielilor cauzată de majorarea salariului minim pe economie și a prețului carburantului. Proiectul de hotărâre întocmit în baza solicitărilor făcute de compania focșăneană a fost lansat în dezbatere publică de administrația locală focșăneană. 

Cei de CUP Salubritate arată că în 2022 au crescut câteva cheltuieli care afectează activitatea societății. Prețul motorinei a crescut la aproape 8 lei în luna martie, de la 5,7 lei/litru în septembrie 2021. Nu în ultimul rând, trebuie amintită și creșterea cheltuielilor cu salariile, datorate creșterii salariului minim pe economie care a ajuns la 2550 lei brut.

CUP Salubritate arată că, pentru un muncitor necalificat, totalul cheltuielilor lunare va ajunge la 4137 lei, cu 10% mai mult față de anul anterior. De asemenea, pentru un conducător auto, valoarea cheltuielilor brute ajunge la 6199 lei. Propunerea celor de la CUP Salubritate este justificată prin fișele de fundamentare pentru fiecare activitate realizată, de la măturat manual, curățat rigole, stropit cu autostropitoarea, la măturat mecanic și spălat.   

Propunerile de modificare a tarifelor au fost realizate în baza prevederilor ANRSC referitoare la normele metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților. „Tarifele pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare se fundamentează pe baza cheltuielilor de producție, exploatare, a cheltuielilor de întreținere și reparații, a amortismentelor aferente capitalului imobilizate în active corporale și necorporale, a costurilor de protecție a mediului, a costurilor de securitate și sănătate în muncă, a costurilor care derivă din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, a cheltuielilor financiare și includ o cotă pentru crearea surselor de dezvoltare și modernizare a sistemelor de utilități publice, precum și o cotă de profit. Cota de dezvoltare va fi inclusă în nivelul tarifului numai după aprobarea acesteia, prin hotărâre, de către autoritățile administrației publice locale implicate”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

CUP Salubritate cere și majorarea tarifelor pentru colectarea gunoiului menajer în municipiul Focșani. La mai puțin de jumătate de an de la ultima majorare, a fost inițiat un nou proiect de hotărâre pentru majorarea tarifelor practicate de CUP Salubritate. Solicitarea făcută de societatea de salubritate este justificată tot prin scumpirile la carburanți din ultimele săptămâni, dar și prin creșterea costurilor cu forța de muncă în urma majorării salariului minim din țară. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?