Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

FOTO: Copaci mutilați la Bordești. Care sunt argumentele primarului

Locuitorii din comuna Bordești se revoltă împotriva acțiunii primăriei care a tăiat coroanele arborilor de pe domeniul public al localității. Toaletarea drastică a transformat zeci de arbori frumoși, care asigurau umbră pe perioada verii, în simple bețe răsfirate pe marginea drumului. Oamenii spun că muncitorii au intervenit și au tăiat coroanele inclusiv la arborii care creșteau în curți dar aveau crengi care se extindeau pe domeniul public. Toaletarea agresivă poate avea ca rezultat inclusiv uscarea pomilor. „Nu au ținut cont de nimic. Au tăiat tot. Erau tei foarte frumoși, nuci, iar acum nu mai este nimic. Au intrat chiar și la cei care nu erau acasă și le-au tăiat coroanele la arbori. Nu ne-a venit să credem ceea ce am văzut când am ajuns în comună. Este îngrozitor ce s-a întâmplat la școală unde nu mai este un copac care să asigure umbră pentru copii. Ni s-a spus că este o toaletare a arborilor pentru că este un proiect pentru iluminatul public dar ceea ce s-a făcut este îngrozitor”, ne-a spus Mariana.

Situația toaletării arborilor din Bordești a fost discutată și în Consiliul Local al comunei însă aleșii locali nu au știut că se va ajunge la așa ceva. Consilierilor li s-a spus doar că va fi o acțiune de toaletare a arborilor care este necesară pentru un proiect de modernizare a iluminatului public. Voi ridica această problemă la prima ședință a Consiliului Local pentru că ceea ce s-a întâmplat este o toaletare prea drastică. Au mai fost acțiuni de toaletare și în anii trecuți dar nu la acest nivel. Acum a fost tăiată toată coroana copacilor”, ne-a spus consilierul local Adrian Marinescu.

Primarul comunei Bordești, Adrian Gavrilă, ne-a spus că este doar o acțiune de toaletare și nu au fost tăiați copacii din comună. Edilul spune că a fost luată această decizie din cauza problemelor provocate de arborii care „au crescut haotic”, cu crengi care erau pe partea carosabilă și care erau un pericol la fiecare vânt mai puternic. Mai mult, primăria Bordești implementează și un program de modernizare a iluminatului public prin introducerea unui sistem cu becuri LED, iar copacii obturau lumina. Edilul ne-a precizat că există toate avizele, inclusiv de la instituțiile de mediu, pentru această acțiune de toaletare. „Este o acțiune de toaletare, nu au fost tăiați copacii, a fost tăiată doar coroana. În alte comune au fost tăiați copacii, noi am decis să facem doar o toaletare. Sunt copaci care au crescut haotic, crengile acopereau partea carosabilă iar la un vânt mai puternic existau probleme cu furnizarea energiei electrice din cauza firelor rupte. Chiar la primărie trebuia să mutăm mașinile la fiecare ploaie mai puternică din cauza crengilor care cădeau. Ultima acțiune de toaletare a fost făcută în urmă cu 6-7 ani și doar în cazuri izolate”, ne-a spus primarul Adrian Gavrilă, precizând încrezător că arborii vor avea o coroană mai frumoasă și sănătoasă în urma acestei acțiuni.

Ceea ce s-a întâmplat la Bordești nu este recomandat însă de specialiștii peisagiști din cauza efectului pe care tăierea coronamentului îl poate avea asupra arborilor. Sunt decizii drastice al căror efect poate fi contrar scopului urmărit. Un ghid de tundere a arborilor întocmit de inginerul peisagist Christian Voinescu arată că orice toaletare nu trebuie să înlăture mai mult de o treime din coronamentul arborelui și menționează riscurile pentru comunitate, dar și efectele negative asupra copacilor în cazul unei toaletări drastice. „În lupta sa pentru a se salva, arborele își va concentra tot efortul în a crea ramuri noi. Acestea vor avea creștere rapidă și vor apărea în număr mare, formând noul „coronament” ce poate acționa însă ca o velă în timpul unei furtuni. De asemenea, noile ramuri ce rezultă nu au o rezistență la fel de bună ca cele crescute în mod natural de-a lungul a mai multor ani. Scăderea suprafeței foliare nu înseamnă numai că arborele nu mai lasă atât de dorita umbră răcoroase pe timpul verii ci nici nu mai reține particulele de praf, nu mai poate procesa nutrienții din sol și apă, ajungându-se în scurt timp și la o degradare a sistemului radicular. În urma tăierilor rămân răni de dimensiuni mari, adevărate porți de acces pentru dăunători, apă/uscăciune. Se pot forma scorburi, ramurile se pot usca sau putrezi, iar riscul ca acestea să cadă este sporit ca urmare a acestor tunderi severe. Arborii asupra cărora s-a interveni cu asemenea tăieri devin mai scump de întreținut pe termen lung”, menționează inginerul peisagist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?