Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Federația Română de Gimnastică solicită donații, în lipsa fondurilor de la statul român

Federaţia Română de Gimnastică a implementat recent un modul de donaţii pe site-ul său, invocând într-un comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook faptul că nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene şi Mondiale de gimnastică artistică din acest an, întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. „Federaţia Română de Gimnastică este într-o situaţie critică în acest an competiţional, extrem de important pentru calificarea la JO de la Paris. Cu un buget foarte mic alocat de Ministerul Sportului pentru 2022, 4.850 mii lei, FRG nu are resurse financiare suficiente pentru participarea la Campionatele Europene (11-21.08) şi Campionatele Mondiale de gimnastică artistică (29.10-6.11, Liverpool), întreceri care reprezintă etape de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, dar şi pentru deplasarea componenţilor lotului de gimnastică aerobică, în Statele Unite la Jocurile Mondiale (7-17.07, Birmingham). Suma alocată în acest an este mai mică cu 35% faţă de bugetul primit în 2021 (7.500 mii lei) în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, multe dintre competiţiile internaţionale au fost anulate. FRG apreciază eforturile făcute de COSR şi MS, principalii finanţatori ai federaţiei, pentru susţinerea gimnasticii şi a înaintat cereri de finanţare celor două foruri, dar apelează, în acelaşi timp şi la donaţii naţionale şi internaţionale. Poţi dona direct (https://donatii.frgimnastica.com/donatii-pf.html), sau prin redirecţionare (https://donatii.frgimnastica.com/redirectionare-pf.html) pentru campionii de azi şi de mâine! Contribuţia ta va ajunge la cauza aleasă”, se arată pe site-ul de socializare citat.

Carmencita Constantin, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că instituţia pe care o conduce, conform cererii de finanţare depuse la Ministerul Sportului, ar avea nevoie de 16 milioane de lei pentru a acoperi cheltuielile din acest an. Preşedinta a admis că gimnastica românească nu a avut rezultate în ultimul timp şi în consecinţă alocările de la Ministerul Sportului şi COSR nu puteau fi mai mari, dar a explicat că în 2022 cheltuielile cu participarea la competiţiile majore vor fi mai mari. Carmencita Constantin a declarat că mecanismul donaţiilor, implementat recent de asociaţia pe care o conduce, nu este o ruşine, fiind folosit de mult timp de federaţii din străinătate precum cele din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia sau Germania.

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică şi actual vicepreşedinte onorific al federaţiei internaţionale, Adrian Stoica, a criticat, prin intermediul unei scrisori deschise, decizia actualei conduceri de a solicita strângere de fonduri pentru sportivii români care nu pot participa la competiţiile internaţionale din acest an, afirmând că îi este ruşine când este abordat de colegi care vor să doneze diferite sume de bani.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a afirmat, duminică, într-o postare pe un site de socializare, că gimnastica rămâne o prioritate pentru minister și că în iunie va avea loc o rectificare bugetară, situaţie care, la fel ca anul trecut, va mai aduce fonduri la federaţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?