Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Prefectul Județului Vrancea, Nicușor Halici, la o primă întâlnire cu primarii

Prefectul Județului Vrancea, Nicușor Halici, a condus astăzi, 7 martie 2022, o ședință cu reprezentanții Unităților Administrative Teritoriale din județ, în cadrul căreia au fost abordate o serie de subiecte de actualitate.
La debutul întâlnirii, prefectul Nicușor Halici a ținut să asigure că le va fi un partener primarilor în proiectele pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă, însă a subliniat că nu dorește să existe sincope în desfășurarea activității acestora. „Am ales și am fost învestit în această onorantă funcție pentru că vreau să pun umărul și mai mult la dezvoltarea județului și la ajutarea comunităților locale pe care dumneavoastră le reprezentați. Eu voi fi un partener corect, un om deschis, al dialogului, care vă va sprijini indiferent de problemele pe care le aveți și care stau în resorturile Guvernului României, pe care în această perioadă îl voi reprezenta la nivelul județului Vrancea. Sunt și voi fi un partener, unul dintre cei pe care vă puteți sprijini, 24 de ore, 7 zile pe săptămână, telefonul meu va fi deschis pentru problemele urgente. Chiar dacă este o funcție susținută politic, vrâncenii nu trebuie să aibă o culoare, comunitățile nu le colorăm – decât dumneavoastră, prin ceea ce faceți”, a subliniat prefectul Nicușor Halici.
Pe parcursul întâlnirii, prefectul județului a punctat asupra cooperării interinstituționale între Instituția Prefectului Vrancea și Unitățile Administrativ Teritoriale din județ, inclusiv în ceea ce privește exercitarea controlului de legalitate, situația refugiaților, noutățile legate de recensământul populației și locuințelor, modul în care s-a desfășurat Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD) la nivelul județului, dar și despre oportunitățile comunităților locale de a accesa fonduri – fie ele europene sau guvernamentale. Totodată, un alt punct abordat în cadrul întâlnirii de prefectul Nicușor Halici a vizat inițierea, în perioada următoare, a unei campanii de curățenie la nivelul întregului județ.
Referitor la situația refugiaților, prefectul Nicușor Halici a explicat că în acest moment situația este sub control, însă ar trebui făcute pregătiri la nivelul fiecărei Unități Administrativ Teritoriale pentru identificarea unor spații de cazare, în eventualitatea în care lucrurile vor degenera. Aici, prefectul județului a arătat că Unitățile Administrativ Teritoriale vor fi un pilon important, motiv pentru trebuie să fie pregătiți din timp. „Fac un apel la dumneavoastră să răspundeți afirmativ atunci când va fi cazul”, a punctat prefectul județului.
Între timp, în Vrancea continuă și procedurile privind recensământul, primul recensământ digitalizat, iar pe 14 martie începe prima etapă de auto-recenzare asistată. Prefectul Nicușor Halici a arătat că majoritatea UAT-urilor au depus eforturi, însă în continuare trebuie multă atenție și implicare. Pe de altă parte, prefectul județului a ținut să remarce modul în care s-a desfășurat și a fost gestionat Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.
În cadrul aceleiași întâlniri au fost abordate aspecte legate de demararea unei campanii de curățenie în Vrancea, cu sprijinul tuturor primăriilor, dar și al altor instituții deconcentrate. „Vreau să fac un apel către dumneavoastră. Așa cum știm, se apropie sărbătorile pascale și e o tradiție a românilor și a vrâncenilor implicit – curățenia de primăvară. Și aș vrea să ne coordonăm la nivel județean, aștept și opinii de la dumneavoastră, să vedem când începem. Nu mă gândesc doar la colectarea deșeurilor de pe cursurile de apă din diferite zone, ci inclusiv la o ecologizare a anumitor cursuri de apă, la o intervenție din punct de vedere al dragării sau stabilirii cursurilor de apă, împreună cu Sistemul de Gospodărire al Apelor, dar și ca, acolo unde aveți terenuri degradate sau neproductive, să realizăm plantări. Putem avea suport din partea instituțiilor statului. Dacă o facem coordonat și ne ajutăm, putem da o notă foarte puternică și la nivel civic. Putem antrena vrâncenii din fiecare localitate, putem revigora spiritul civic și putem să le solicităm ajutorul”, a arătat Nicușor Halici.
Un alt aspect al discuției a fost cel legat de programul „Anghel Saligny”, cu mențiunea că prefectul județului și-a luat angajamentul de a-i sprijini pe reprezentanții UAT-urilor în accesarea de fonduri. „Trebuie să vedem ce proiecte sunt eligibile. Voi iniția discuții cu ministerele de resort și apoi vom stabili, punctual, ce proiecte puteți finanța”, a explicat prefectul Nicușor Halici. Acesta a subliniat din nou că va face tot ceea ce poate, ca om și ca reprezentant al Guvernului României, ca proiectele din comunitățile vrâncene să aibă finalitatea dorită. „Mă simt în continuare unul dintre dumneavoastră și nu trebuie să aveți reticențe legate de mine, de instituție sau de Guvernul pe care îl reprezint”, a mai spus Nicușor Halici. Și, în această notă, întâlnirea prefectului județului cu primarii din județ a continuat cu discutarea câtorva probleme pe care le-au ridicat aceștia din urmă.

Sursa text și foto: Instituția Prefectului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?