Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Cererile pentru Programul Tomata sunt depuse la Direcția Agricolă

Programul Tomata va continua în 2022 cu un buget mai mare decât anul trecut și pentru mai multe legume care pot fi cultivate în spații protejate. Guvernul a aprobat două programe de susținere pentru legumicultori, respectiv pentru producția de legume în spații protejate și pentru producția de usturoi. Cunoscut sub denumirea Tomata, programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 are alocat un buget de 225 milioane de lei, iar sprijinul care poate fi acordat beneficiarilor poate ajunge la 4000 euro, cumulat pentru cele două cicluri. Cel mai mare sprijin va fi de 3000 euro, pentru legumicultorii care valorifică producțiile de roșii în perioada 1 martie – 10 iunie. Cei care vor vinde tomatele în perioada 15 octombrie – 9 decembrie vor primi un sprijin de 1000 euro/beneficiar. Producția minimă care trebuie obținută de legumicultori pentru a primi acest sprijin financiar este de 3000 kg/1000mp. „Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producție, respectiv ardei gras și/sau lung (kapia), castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 euro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de: castraveți – 4.000 kg; ardei gras și / sau lung – kapia – 2.000 kg; fasole păstăi – 1.500 kg; spanac – 1.000 kg; salată – 10.000 plante; ceapă verde – 100.000 bulbi”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii.

În ceea ce privește Programul de susținere a usturoiului, acesta are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei. Valoarea sprijinului financiar va fi de 3.000 euro/cultură/ha/beneficiar și se acordă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producția minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Cele două programe de susținere a legumicultorilor vor fi derulate prin Direcția Agricolă. Pașii pentru implementarea celor două programe sunt: depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă; verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale Direcției Agricole și APIA; analizarea conținutului de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară; evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către Direcția Agricolă; stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

Legumicultorii care vor să se încrie în program au la dispoziție un termen de 30 de zile de la data aprobării hotărârii, pentru ciclul I de producție, respectiv în perioada 25 iulie – 31 august 2022 inclusiv, pentru al doilea ciclu de producție. La depunerea cererii, funcționarii din cadrul Direcției Agricole vor verifica dacă potențialii beneficiari au mai primit ajutoare de minimis și, în caz afirmativ, care este suma potențială pe care o pot primi prin noul program. Conform Regulamentului de minimis în sectorul agricol, un beneficiar poate primi maxim 20 mii euro pe o perioadă de trei ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?