Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Sănătatea rămâne un domeniu prioritar pentru administrația județeană și în acest an

  • Cătălin Toma, președinte CJ Vrancea: ”Vom susține financiar cea mai mare unitate spitalicească din județ și vom finanța elaborarea proiectului tehnic pentru noul spital”

Consiliul Județean Vrancea va susține sistemul de sănătate din Vrancea și în acest an, așa cum s-a întâmplat și în 2021, atunci când administrația județeană a alocat 4,5 milioane de lei Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani. În prezent, bugetul CJ Vrancea pe 2022 se află în dezbatere publică, pe lista de priorități aflându-se continuarea procedurilor pentru construirea unui nou spital județean, dar și finanțarea activităților medicale, reabilitarea și modernizarea secțiilor actualului spital județean.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a anunțat că administrația județeană va demara procedura de atribuire a serviciilor de proiectare pentru elaborarea Proiectului tehnic de execuţie a noului spital județean, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Noul spital din Focșani va avea o capacitate de spitalizare de 900 paturi (775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori), va avea bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru, săli de operație moderne și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport. Suprafaţa construită propusă (clădire principală + anexe) este de 20.030 metri pătrați. Valoarea totală a obiectivului de investiţii este estimată la 2.942.716.046 lei, cu TVA inclus (588 milioane de euro).

„Construcţia noului Spital Judeţean de Urgenţă este un proiect de anvergură, respectă toţi paşii şi toate criteriile de eligibilitate din Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare. Este gândit modular, tocmai pentru a nu mai fi bloc turn, în aşa fel încât să existe o disponibilitate şi o anvergură a tot ceea ce înseamnă servicii medicale de calitate. Avem şi heliportul prevăzut şi, de ce nu, un spaţiu universitar. Acest spital judeţean este gândit pentru o proiecţie de cel puţin 30-40 de ani, astfel încât şi atunci să fie la standarde foarte bune de calitate”, a declarat președintele Cătălin Toma.

Șeful administrației județene a adăugat că în preajma spitalului va fi creată infrastructura necesară pentru a asigura conexiunea internodală a noii unităţi medicale şi vor fi construite locuinţe de serviciu pentru personalul medical. „În preajma Spitalului Judeţean de Urgenţă, Primăria Focşani a obţinut finanţarea pentru staţia internodală, pe terenul pe care Consiliul Județean l-a pus la dispoziţie. De asemenea, în faţa spitalului judeţean, apropiat de E85 va fi un complex de ANL-uri, construit de Primăria Focşani şi încă un complex construit de CJ Vrancea, tot prin ANL. Acel bloc cu 28 de spaţii locative va fi strict pentru specialişti. Deci ne-am gândit să avem în vedere şi asigurarea unor spaţii pentru cadrele medicale care doresc să vină în Vrancea”, a spus Cătălin Toma.

Totodată, președintele CJ a declarat că administrația județeană va continua să susțină actualul Spital Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” prin alocarea de fonduri pentru funcționarea în condiții optime. Acesta a arătat că administrația județeană are în derulare mai multe proiecte cu finanțare europeană prin intermediul cărora sunt reabilitate și modernizate următoarele secții: Psihiatrie și Boli infecțioase, Dermatologie, ORL, Oftalmologie (Str. Comisia Centrală nr. 15 B), Secția Pneumoftiziologie, Secția Pediatrie, Secţia Reumatologie (Str. Cuza Vodă nr. 50-52, Focșani) și Policlinica Stomatologică.

Cătălin Toma a reamintit că anul trecut, Consiliul Județean a alocat suma de 4,5 milioane de lei pentru finanțarea Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani. Fondurile alocate au fost sau vor fi folosite pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, materiale consumabile, servicii de întreținere, cheltuieli materiale etc. „Continuăm să susținem sistemul de sănătate din județ, așa cum am făcut-o și anul trecut, pentru că știm cu toții cât de importantă pentru societate este atenția pe care o dăm celor care-i îngrijesc pe bolnavi, mai ales în această perioadă complicată prin care trecem cu toții!”, a precizat Cătălin Toma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?