Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Deputatul Nicușor Halici: Guvernul trebuie să renegocieze PNRR pentru a putea majora pensiile

Majorarea pensiilor și reforma sistemului de pensii sunt obiective impuse de PSD prin Programul de Guvernare asumat inclusiv de PNL și de premier, a declarat președintele interimar al PSD Vrancea, deputatul Nicușor Halici. La momentul formării Coaliției de guvernare au avut loc discuții despre renegocierea limitei din PNRR de 9,4% din PIB a pensiilor, renegocierea fiind o cerință fermă din partea PSD. Social democratul vrâncean a arătat că pensionarii vrânceni nu trebuie să aibă venituri mai mici și să sufere din cauza proastei negocieri a fostului ministru Ghinea de la USR, prin care a fost stabilit pentru pensii un plafon de 9,4% din PIB pentru următorii 70 de ani.

Chiar Programul de Guvernare stabilește realizarea în 120 de zile de la învestire a unui calendar de punere în aplicare a Legii pensiilor, motiv pentru ca negocierea cu Comisia Europeană să aibă loc, cel puțin de principiu, înainte de 2023. „PSD acționează în limitele acestui program de guvernare și nu poate accepta sub nicio formă ca milioane de pensionari să sufere din cauza proastei negocieri a lui Ghinea de la USR. Programul de Guvernare aprobat de Parlament prevede clar că stabilirea calendarului de implementare a Legii 127 din 2019 se face în termen de 120 de zile, ținând cont de condiționalitățile de modernizare asumate prin PNRR și negocierile cu Comisia Europeană. De asemenea, Programul de Guvernare are ca obiectiv recalcularea tuturor pensiilor în conformitate cu Legea 127 din 2019, în vederea eliminării inechităților din sistem”, a spus deputatul Nicușor Halici.

De altfel, primele măsuri ale Guvernului au fost de mărire a punctului de pensie la 1.586 lei, creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1.000 lei, de la 1 ianuarie 2022 dar și susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.

Președintele interimar al PSD Vrancea a menționat că social democrații nu sunt de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul, o măsură discriminatorie și care contravine Constituției. Dacă ar fi adoptată o asemenea măsură s-ar ajunge în situația ca salariații care au plătit contribuții egale pentru venituri egale să fie tratați discriminatoriu după vârsta de pensionare. Interzicerea cumulului pensiei cu salariul este fie o condiționare a dreptului constituțional la muncă, fie o condiționare a dreptului constituțional la pensie. „Persoana care și-a câștigat dreptul la pensie nu poate fi condiționată de pierderea acestui drept dacă dorește să-și exercite în continuare dreptul la muncă. Dreptul la muncă și alegerea locului de muncă, la stat sau la privat, nu poate fi condiționat/îngrădit de pierderea pensiei. În viziune celor care propun o astfel de măsură, munca cinstită după pensionare este un păcat care trebuie sancționat sever prin confiscarea pensiei! Sancțiunea trebuie aplicată celor care abuzează de pensionare anticipată pentru a primi o pensie specială alături de un salariu de la stat. Nu celor care au contribuit cinstit la bugetul de pensii”, a precizat deputatul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?