Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Slobozia Bradului, comuna cu cei mai mulți beneficiari ai ajutoarelor de încălzire; la polul opus se află Răstoaca

În decembrie 2021, la nivelul județului Vrancea, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vrancea a virat „16.780.480 de lei către 13.560 de beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței, iar în ceea ce privește suplimentul pentru energie, în luna decembrie a anului 2021, pentru cei 13.532 de beneficiari au fost alocați 270.000 de lei, iar în ianuarie a acestui an au fost virați 311.000 lei către 13.532 de beneficiari. Față de luna decembrie a anului trecut, în 2022 au mai beneficiat de ajutor pentru încălzire încă 2.000 de persoane, ceea ce înseamnă că și cuantumul suplimentului a mai crescut”, spune Marius Hurmuzache, directorul AJPIS Vrancea. Localitățile cu cele mai mari sume alocate pentru ajutorul de încălzire a locuinței sunt Slobozia Bradului – 954.240 lei, Măicănești – 600.750 lei, Răcoasa – 500.000 lei și Chiojdeni – 366.400 lei. La polul opus se află Răstoaca cu 53.000 de lei, alocați pentru 57 de beneficiari.

Ce reprezintă ajutorul pentru încălzirea locuinței

Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie sunt acordate beneficiarilor în baza legii nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. „Până la apariția legii nr.226/2021, acest ajutor de încălzire era plătit atât de la bugetul de stat, prin Agențiile Județene de Plăți, cât și de la bugetele primăriilor. Beneficiarii de ajutor social erau plătiți de la primării, iar ceilalți de la AJPIS. La apariția legii 226, Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială a preluat toate aceste plăți, totodată fiind schimbate și criteriile de acordare în sensul în care nu mai este necesar să fii beneficiar de ajutor social, ci există un prag de venituri”, spune Marius Hurmuzache.

De ajutorul pentru încălzirea locuinței beneficiază „familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 lei pe fiecare membru sau persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 2.053 lei”. Persoanele care doresc să beneficieze de ajutorul pentru încălzirea locuinței în sezonul rece (perioada de 5 luni cuprinsă între data de 1 noiembrie a anului curent şi data de 31 martie a anului următor) trebuie să depună o cerere și o declarație pe propria răspundere. „Acestea se depun până la data de 15 octombrie la primăria localității pe raza careia se află locuința solicitantului. Depunerea solicitărilor se poate face și după această dată, pe parcursul sezonului rece, după cum urmează: până la data de 20 ale lunii, acordarea dreptului se va realiza începând cu luna respectivă; după data de 20 ale lunii, acordarea dreptului se va realiza începând cu luna următoare”, explică Marius Hurmuzache.

Suplimentul pentru energie se acordă lunar

Suplimentul pentru energie se acordă lunar pe tot parcursul anului, iar veniturile bănești se cumulează cu alte tipuri de venituri materiale. „Familiile cu venituri nete lunare mai mici de 1.386 lei pe fiecare membru sau persoanele singure care realizează venituri nete lunare până la 2.053 lei vor putea solicita suplimentul pentru energie. Acesta se acordă lunar, în sumă fixă, pe toată perioada anului și vizează consumul de energie electrică, de combustibili solizi şi petrolieri și de gaze naturale şi energie termică. De exemplu: dacă o familie se încălzește cu energie termică, pentru prepararea hranei folosește gazele naturale, iar pentru iluminat folosește energie electrică, va beneficia de 10lei+10lei+30lei = 50 lei. Ceea ce înseamnă că suplimentul se acordă cumulat, în funcție de sursele de energie utilizate”, spune Marius Hurmuzache. Formularul de cerere și declarația pe propria răspundere sunt disponible la primării sau pe site-urile acestora, dar și pe site-urile ANPIS ȘI AJPIS Vrancea. Documentele se vor depune la primăria localității pe raza careia se află locuința solicitantului, electronic sau prin poștă.

Cererea și declarația pe propria răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistență socială le găsiți aici: https://vrancea.mmanpis.ro/wp-content/uploads/2021/10/Formular-de-cerere-declaratie-pe-propria-raspundere-1.pdf

Sursa Foto: playtech.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?