Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

VIDEO și GALERIE FOTO: Interviu cu preotul Florin Ciobotaru, parohul Bisericii „Profetul Samuil‟ din Focșani, fostă mănăstire

Astăzi vom afla povestea Bisericii „Profetul Samuil‟ din Focșani și a preotului paroh Florin Ciobotaru, cel care, de aproape 23 de ani, slujește fără întrerupere la biserica situată lângă Școala „Ion Basgan‟ din Focșani. Pr. Florin Ciobotaru a copilărit în satul Mănăstioara din comuna Fitionești. „Prima treaptă de liceu, cum era regulă pe vremuri, am făcut-o la un liceu de la Bacău, iar în 1983, am intrat la Seminarul Teologic de la Buzău pe care l-am absolvit în 1988. În perioada 1988-1989 am satisfăcut stagiul militar la o unitate cu termen redus din Lugoj, după care am mers la Facultatea de Teologie din București, pe care am absolvit-o în 1993‟, povestește pr. Florin Ciobotaru.

În anul IV de studenție, pr. Florin Ciobotaru a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Pădureni din Mărășești. „Parohia era formată din satele arondate orașului Mărășești: Pădureni, Călimănești și Haret. La 1 ianuarie 1993 am fost instalat preot acolo, unde am stat șapte ani. Am avut niște oameni buni cu care am colaborat foarte bine, împreună reușind să facem o serie de lucrări importante‟, precizează pr. Florin Ciobotaru. În anii în care a slujit la Mărășești, preotul spune că cea mai importantă lucrare a sa a fost „construcția bisericii de la Haret, care a fost o nevoie a localnicilor. Mergeau pentru diverse servicii și nevoințe spirituale la cele două biserici care erau foarte departe, Pădureni și Călimănești. La 1 mai 1993 am pus prima cărămidă la biserică, iar în 14 iunie 1998 biserica a fost sfințită, inclusiv pictura, de către Înaltpreasfințitul Epifanie Norocel‟.

Biserica „Profetul Samuil‟ din Focșani, o istorie de peste 260 de ani

La 1 Decembrie 1999, preotul Florin Ciobotaru a venit prin transfer la Biserica „Profetul Samuil‟ din Focșani. Biserica este monument istoric, fiind ctitorie a domnitorului Constantin Cehan Racoviță. „Trebuie menționat faptul că această biserică a fost zidită pe temelia unei biserici din lemn, ridicată de domnitorul Moldovei, Constantin Cehan Racoviță, în timpul primei domnii, 1749-1752. Biserica din zid a fost ridicată de același domnitor în timpul celei de-a doua domnii, 1756-1757. Până la începutul secolului al XIX-lea, biserica a fost mănăstire. Iar pe vremuri, această mănăstire a fost înconjurată cu ziduri înalte înăuntrul cărora, la 1789, s-a adăpostit armata turco-română ținând piept armatelor ruso-austriace‟, spune pr. Florin Ciobotaru.

În secolul al XIX-lea, lângă Biserica „Profetul Samuil‟ a funcționat „spitalul pentru săraci‟, înființat în 1838. „Organizarea a mai durat câțiva ani, iar activitatea propriu-zisă a spitalului a început în 1842. Este primul spital public din partea de sud a Moldovei. Și în prezent, lumea își mai amintește de spitalul de la «Profetul Samuil» care, la 1948 a fost naționalizat și a devenit spital TBC, o secție a spitalului județean. Spitalul era amenajat împrejurul bisericii, iar la începutul anilor 1980 a fost demolat. În aceeași perioadă au fost demolate mai multe clădiri dimprejurul bisericii pentru a face loc edificiilor de astăzi și cartierului care s-a construit ulterior‟, mai adaugă pr. Florin Ciobotaru.

Trecerea de la parohia din Mărășești, la cea din Focșani nu a fost dificilă pentru pr. Florin Ciobotaru care spune că „și la Focșani am găsit o comunitate de oameni calzi, săritori și alături de biserică. Împreună am reușit să facem lucrări destul de frumoase. Am terminat lucrările de pictură în biserică, am introdus gazul metan, am amenajat curtea, am construit o troiță, am realizat și reparațiile necesare, iar în perioada 2004-2009 am reușit să ridicăm o casă de prăznuire pentru nevoințele spirituale ale credincioșilor și pentru opera social-filantropică a bisericii noastre‟. Din cauza cutremurelor care au afectat structura bisericii, „după 1977, câțiva ani, biserica a fost închisă din motive de precaritate a construcției‟. În urma lucrărilor de reparații, lăcașul de cult a fost redeschis, printr-o slujbă specială, la data de 7 decembrie 1980.

Preotul spune că Biserica „Profetul Samuil‟ din Focșani este importantă din punct de vedere istoric pentru că, de-a lungul timpului, mari personalități ale vremii i-au trecut pragul. „Una dintre personalitățile care au trecut pe la «Profetul Samuil» este Iosif Naniescu care, după 1831, împreună cu un unchi al său, ierodiaconul Teofilact, vin de la Iași și se retrag spre episcopia Buzăului. În drumul lor, se opresc la «Profetul Samuil», la mănăstirea unde unchiul său Teofilact devine pentru scurt timp egumen. Mai tarziu, Iosif Naniescu devine mitropolitul Moldovei și este cel care a terminat Catedrala Mitropolitană din Iași, începută în vremea lui Veniamin Costache. Dumnezeu a rânduit ca în octombrie 2007, Sfântul Sinod al bisericii noastre, să-l treacă pe mitropolitul Iosif Naniescu în rândul sfinților și să-l canonizare cu numele de «Sfântul Ierarh Iosif Cel Milostiv Mitropolit al Moldovei», cu ziua de prăznuire pe 26 ianuarie‟, povestește pr. Florin Ciobotaru care mai spune că și istoricul Nicolae Iorga obișnuia să mai vină la Biserica „Profetul Samuil‟ din Focșani.

Pictura pe care o vedem în prezent la Biserica „Profetul Samuil‟ din Focșani a fost finalizată în 2004, an în care biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Epifanie Norocel. Pictura a fost începută în 1996, iar pr. Florin Ciobotaru spune că „nu se știe când, sau dacă vreodată, Biserica «Profetul Samuil» a fost pictată. Biserica era văruită și erau așezate pe pereți icoane. Biserica este pictată de domnul Oprea Pioară, un focșănean care a pictat mai multe biserici în oraș‟.

Sunt mulți tineri care vor să urmeze calea preoției‟

Față de perioada comunistă, pr. Florin Ciobotaru spune că tinerii au mai multe posibilități în ceea ce privește studiile teologice. „Sunt mulți tineri care vor să urmeze calea preoției, iar posibilitățile sunt acum mult mai mari față de vremuri. Înainte de Revoluție erau doar două Facultăți de Teologie, la București pentru absolvenții de seminar, și la Sibiu pentru absolvenții de liceu, și erau doar șase seminarii în toată țara. Acum sunt foarte multe seminarii și mult mai multe facultăți de Teologie. Deci posibilitățile sunt mult mai mari‟, spune preotul.

Pe tinerii care vor să aleagă misiunea preoțească, pr. Florin Ciobotaru îi sfătuiește să „aibă mare credință în Dumnezeu și să fie siguri pe ceea ce vor să facă pentru că nu este o misiune ușoară. Este o misiune care cere sacrificii din partea preotului, din partea familiei preotului, din partea credincioșilor și din partea tuturor celor care sunt implicați în activitatea bisericii. Să dea Dumnezeu să fie cât mai mulți tineri care urmează Teologia. Chiar dacă cei care urmează Teologia, nu devin preoți, important este că au absolvit un seminar, o facultate de Teologie și pot deveni misionari laici, acolo, în locurile în care își desfășoară activitatea‟, conchide preotul Florin Ciobotaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?