Răsturnare de situație în cazul crimei de la Odobești: femeia ar fi fost jefuită și ucisă de un alt bărbat

0
21610

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 17.01.2022, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vrancea, luarea măsurii arestării preventive, pentru o perioadă de 30 de zile, a unui inculpat (reţinut), pentru săvârşirea infracţiunii de omor, prevăzută de art. 188 alin. (1) din Codul penal.

Cererea formulată a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vrancea, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Deoarece pe parcursul cercetărilor au apărut elemente probatorii noi, la data de 18.01.2022, prin încheierea de şedinţă pronunţată de Tribunalul Vrancea – Secţia penală, s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului cu măsura controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

Prin ordonanţa din 17.01.2022 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, s-a dispus extinderea acţiunii penale şi faţă de alt inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor, prevăzută de art. 188 alin. (1) din Codul penal, şi tâlhărie calificată, prevăzută de art. 233 din Codul penal, art. 234 alin. (1) lit. d) din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) din Codul penal.

Faţă de acest inculpat a fost luată măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 17.01.2022, ora 23.45, până la data de 18.01.2022, ora 23.45.

Cererea formulată cu privire la cel de-al doilea inculpat a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Vrancea, care a dispus arestarea preventivă a acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 18.01.2022.

Din materialul probator administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, au rezultat următoarele:

În seara de 16.01.2022, primul inculpat, pe fondul consumului de alcool şi în timp ce se afla într-o parcare din apropierea blocului P1 din strada Smârdan, oraşul Odobeşti, a săvârşit acte de violenţă faţă de victimă, prin lovirea cu pumnul sau cu palma în zona feţei, determinând dezechilibrarea şi căderea acesteia.

În aceeaşi seară, după aproximativ o oră sau două, la o distanţă relativ scurtă de primul incident, al doilea inculpat a urmărit aceeaşi victimă, care se îndrepta spre domiciliul său, cu scopul de a-i sustrage bani sau bunuri de valoare de la aceasta, prin săvârşirea unor acte de violenţă.

În momentul în care victima a ajuns în aceeaşi zonă unde a fost lovită de primul inculpat, respectiv parcarea din apropierea blocului P 1 din strada Smârdan, oraş Odobeşti, al doilea inculpat a lovit-o cu palma în zona feţei.

Victima a căzut şi, în timp ce se afla întinsă pe pământ, inculpatul a căutat bani sau bunuri de valoare în buzunarele hainelor. Întrucât victima a reacţionat, prinzându-l pe inculpat de mâna dreaptă, acesta a continuat să o lovească de mai multe ori cu piciorul în zona feţei şi a corpului până când victima nu a mai opus rezistenţă, cel de-al doilea inculpat reuşind să-i sustragă suma de 20 de lei şi un pachet de ţigări. Inculpatul a părăsit locul faptei, lăsând victima în agonie, îndreptându-se spre locuinţa unde se aflau concubina sa şi alte rude apropiate.

Ulterior, după sesizarea, prin SNUAU 112, victima a fost transportată cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani, unde a decedat.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.

Precizăm că începerea urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea şi arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăție.

COMUNICAT DE PRESĂ, 20.01.2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here