Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Recidivistul care, în 2012, a violat și tâlhărit o tânără în cartierul Sud, vrea să fie liber; în trecut avertizase că sistemul face din el un om violent

Un focșănean de 54 de ani, autor al unor fapte îngrozitoare din toamna anului 2012, când abia ce ieșise din penitenciar și a atacat o tânără de 22 de ani, într-o parcare din cartierul Sud Focșani, a lăsat-o inconștientă și a violat-o, și-a încercat anul trecut norocul în instanță, unde a solicitat liberarea condiționată. Instanța a considerat că încă nu se poate pune problema să fie liber. Mai întâi pe fond, judecătoria i-a respins ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată, iar mai apoi, anul acesta, tribunalul a menținut soluția. Respinge ca nefondată contestaţia formulată de contestatorul – condamnat (…), în prezent aflat în Penitenciarul Focşani, împotriva sentinței penale pronunțată de Judecătoria Focșani, se arăta în hotărâre, cu mențiunea că abia peste 12 luni condamnatul mai poate face o astfel de solicitare. Aceasta în condițiile în care pedeapsa sa va expira la termen în luna mai 2025, iar focșăneanul are deja îndeplinită fracția necesară, fiindu-i recunoscute 3.562 de zile executate și câștigate din cele de 3.561 de zile cerute de lege. Cu toate acestea, judecătorii au considerat că bărbatul nu a dat suficiente dovezi de îndreptare și nici nu s-a prea omorât cu munca, în ciuda explicațiilor date de condamnat, anume că nu i se oferă activități lucrative.

Din evaluarea psihologică a acestuia rezultă că este o persoană caracterizată prin nivel mediu al dezvoltării intelectuale, instabil afectiv, lipsa anticipării consecințelor faptelor sale, toleranță scăzută la stres, comportament oscilant, și este în evidență cu tulburare mixtă de personalitate cu manifestări antisociale. A participat formal la activitățile psihologice desfășurate în scopul prevenirii decompensării psihice, dobândirii autocontrolului și dezvoltării personale, evidențiind evoluție parțială în plan psihocomportamental. A participat la activitățile și programele educative recomandate, înregistrând progrese în plan educațional. Nu a participat la activități lucrative. (…) fapta pentru care a fost condamnat la pedeapsa pe care o execută în prezent a fost comisă în termenul liberării condiționate anterioare, dovedind astfel că procesele penale desfășurate împotriva sa nu și-au atins scopul, a reținut instanța în motivare, așa cum a fost preluată de rolii.ro. Focșăneanul a fost condamnat definitiv în primăvara anului 2014 la 13 ani închisoare, pentru fapte comise în 2012.

Astfel, în noaptea de 12 septembrie 2012 în jurul orelor 2.00, a acostat-o pe partea vătămată în Cartierul Sud din municipiul Focșani, a târât-o pe spațiul verde din fața unui bloc și a lovit-o în mod repetat cu pumnii și picioarele în zona capului, după care a întreținut cu aceasta raport sexual prin violență și a deposedat-o de suma de 29 lei și un telefon mobil Samsung, în valoare de aproximativ 200 lei. Norocul fetei a fost că un locatar al blocului din apropiere a auzit zgomote și a intervenit, astfel că focșăneanul a fugit. Urmare a violențelor la care a fost supusă, tânăra, care lucra într-un club din cartierul Sud și se întorcea singură acasă, a suferit multiple leziuni traumatice, pentru care a necesitat 35-40 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare și, mai mult decât atât, evoluția în timp a afecțiunilor posttraumatice nu a fost favorabilă, ea suferind complicații care au dus la încadrarea în grad de handicap accentuat permanent. Focșăneanul a fost prins imediat după faptă și arestat, iar în timpul anchetei s-a stabilit că nu era la prima faptă comisă cu violență de când ieșise din penitenciar, acesta acostând anterior o altă parte vătămată, în noaptea de 17 aprilie, în jurul orelor 4.00, a lovit-o cu pumnul în față și i-a smuls un telefon mobil marca Samsung, în valoare de 150 euro.

Focșăneanul nu a negat ceea ce s-a întâmplat, însă a solicitat tot timpul să îi fie schimbată încadrarea juridică, respectiv din tentativă de omor deosebit de grav în vătămare corporală, iar o bună bucată de vreme a susținut că nu a violat-o tânără, apărarea acestuia fiind că fusese audiat inițial în timp ce se afla în stare de ebrietate. Mai mult decât atât, focșăneanul, cu multiple condamnări la activ – în condițiile în care abia ce fusese liberat în noiembrie 2011, a susținut că sistemul este cel care dorește să îl transforme. Consideră că instanța intenționează să-l înnebunească și face din el un om violent, predispus la alte infracțiuni mai grave, în momentul în care se va elibera, se arăta în motivarea hotărârii de condamnare. Pe lângă cei 13 ani de închisoare, prin pedeapsa definitivă acesta a fost totodată obligat să achite 50.000 lei despăgubiri civile către victimă, 11.482,58 lei plus dobânda legală aferentă către Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani și 284,9 lei către Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea.

În 2012, recidivistul avea 44 de ani și petrecuse mai mult timp la pușcărie decât acasă. Înainte de ‘90, a fost condamnat la 2,6 ani de închisoare pentru furt. Apoi a tâlhărit o persoană și a primit o condamnare de 5 ani și trei luni. După puțin timp, a fost pus în libertate, iar în 1993 a fost condamnat la 2 ani și patru luni de închisoare pentru furt. În 1995 a comis o altă tâlhărie, iar în 1998 a fost condamnat la 6,6 ani de închisoare pentru tentativă de viol. Apoi, a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie și a început executarea pedepsei în decembrie 2002. A fost însă liberat condiționat în noiembrie 2011.

După nici un an, a comis abominabila faptă din cartierul Sud. Un polițist, care nu se afla în timpul serviciului, a auzit gălăgie, iar când a ieșit în stradă să vadă ce se întâmplă, a găsit-o pe tânără, care era în comă. Omul legii a sunat imediat la 112, iar la fața locului au ajuns mai mulți polițiști din cadrul Poliției municipiului Focșani, care au încercuit zona și au început să-l caute pe suspect. El a fost găsit la scurtă vreme, pe stradă, în apropiere de locul comiterii faptei, cu o rangă în mână și murdar de sânge.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?