Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

VIDEO și FOTO! Focșăneanca Silvia Murgescu, alpinistă experimentată, a murit în Bucegi

Silvia Murgescu, originară din Focșani, o alpinistă experimentată și cunoscută în lumea iubitorilor de munte de la noi, și-a pierdut viața în Munții Bucegi, pe 12 ianuarie, chiar de ziua ei de naștere. Silvia Murgescu era absolventă a Colegiului Național Unirea din Focșani și a Universității Politehnica București, domeniul ingineriei industriale. În prezent, locuia în Brașov, unde se dedicase, de mai mult timp, pasiunii pentru drumețiile montane.

Dispariția tinerei alpiniste a fost anunțată joi, pe facebook, de Salvamont Bușteni: „O alpinistă cu experiență din Brașov și-a pierdut ieri viața în Munții Bucegi, chiar de ziua ei de naștere. Pentru că mai are o soră geamănă, aceasta a vrut să omagieze, parcurgând traseul Albișoara Gemenelor. Din păcate, nu și-a găsit niciun partener de drum și a plecat singură în traseu. Pe la amiază, aceasta nu a mai răspuns la telefon, iar familia a început să se îngrijoreze.”

Potrivit cotidianului Libertatea, era a doua oară, în cinci zile, când Silvia Murgescu mergea în Munții Bucegi, pe Albișoara Gemenelor, după ce mai urcase acolo și pe 7 ianuarie. Atunci nu făcuse și bucata de traseu care presupunea cățărare, așa că a decis să urce din nou și a postat un mesaj pe blogul personal, legat de ascensiune. După cinci zile, Silvia anunța o nouă urcare pe același traseu și că i-ar plăcea să găsească tovarăș de aventură: „Ce experiență solo. Vreau să mă mai duc să mai încerc o dată, căci condițiile mi s-au părut f f bune și faine. Poate solo, sau poate se oferă cineva să vină cu mine….”.

Din păcate, Silvia a pornit singură pe Albișoara Gemenelor, loc de unde nu s-a mai întors. Salvamontiștii au găsit-o căzută pe un versant sud-estic, fără semne vitale. Deși a sosit un elicopter, salvamontiștii nu au reușit să recupereze corpul fetei, potrivit articolului publicat de libertatea.ro.

 

Doamne, te rog să o protejezi, acum este în grija Ta‟

Vestea morții Silviei Murgescu a venit ca un trăsnet pentru mama ei, Virginica Murgescu care astăzi a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj pentru tânăra de 38 de ani: Stau și mă gândesc cum îmi explicai mereu că dacă aluneci puțin, puțin, cazi și «te duuuuuci și mori, gata mamița mori». Ce chemare a fost asta să faci aceeași tură la câteva zile distanță? Ce dorință nebună a fost asta să nu te poată opri nimeni, de ce nu ai insistat să stau lângă tine până ieși pe ușă ca de-obicei și cu un glas foarte blând ai spus: «du-te, mamița, și te odihnește». Ce oare ai simțit când ai căzut…. am atâtea întrebări la care nu primesc niciun răspuns. Să fii fericită în drumul tău. Doamne, te rog să o protejezi, acum este în grija Ta. Te iubesc, Silvia,  dar să știi că cutiuța din inima mea a rămas goală și nu pot să o închid. Încă las ușa deschisă, puiul meu‟.

Îndrăgostită peste măsură de drumețiile pe munte, Silvia Murgescu a lăsat în urmă multe amintiri pe care prietenii și cunoscuții le vor rememora cu drag. Una dintre prietenele tinerei a postat pe Facebook un mesaj de mulțumire adresat tinerei alpiniste: Silvia, îți mulțumesc pentru toate turele noastre împreună! Prea puține, dar fiecare dintre ele intensă şi memorabilă! Poate chiar mai memorabile decât turele au fost discuțiile pe care le-am avut! Îți mulțumesc pentru modul în care ai căutat mereu să împărtăşeşti cu cei din jur ceea ce considerai tu că este bine, abordarea ta asupra vieții şi toate descoperirile tale!

Eşti cea mai pozitivă şi constructivă persoană pe care am cunoscut-o. Nu te-a descurajat niciodata nimic şi în fiecare zi ai căutat să fii mai bună decât în ziua precedentă. Ai trăit mereu în prezent şi ai luptat neîncetat pentru credințele tale. Nu ai încetat niciodată să fii deschisă, să experimentezi cu lucruri noi, redescoperindu-te din nou şi din nou. Probabil cea mai importanta lecție pe care am învațat-o de la tine este să nu mă descurajez, indiferent de ce provocări îmi aruncă viața. Să îmi păstrez mereu optimismul şi să nu renunț să caut soluții. Vei fi în fiecare zi în gândul meu!, a scris Daniela Bazacliu.

Un alt prieten de-al Silviei Murgescu, Alexandru Narcis Popescu, a scris pe pagina de Facebook: S-a stins inima alpinistei de mare forță, Silvia Murgescu. Pentru cei care nu știu, Silvia s-a confruntat cu două mari accidente în munte, primul în Alpi când și-a pierdut un rinichi în 2011, căzând pe o creastă, și al doilea la escaladă, în Brașov, când și-a pierdut o parte din creier. A învins  toate aceste dificultăți și s-a cățărat în continuare la mare nivel…. În condițiile în care mulți credeau că va fi mare lucru dacă va mai putea vorbi sau scrie… Viața are hazard. Tristețe și sincronicitate nefaste, a murit de ziua ei într-un traseu solo pe un Vâlcel, una din Albișoarele Caraimanului, munții Bucegi. Drum lin pe verticala infinitului, condoleanțe familiei‟.

Ce spun reprezentanții Salvamont Prahova despre această tragedie

Potrivit unei postări publicate luni, 17 ianuarie a.c., pe pagina de Facebook a Salvamont Prahova, intervenția de recuperare a trupului neînsuflețit al Silviei Murgescu este destul de greoaie din cauza condițiilor meteorologice nefaste. Având în vedere unele comentarii din spațiul public, referitoare la cazul alpinistei decedate în Bucegi, Serviciul Public Județean Salvamont Prahova face următoarele precizări:

  1. în data de 12.01., după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-raspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizata și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-raspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.

  2. în dimineața zilei de 13.01.aceasta a fost reperata de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului


sursă video: Salvamont Busteni

  3. în zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observa că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere.

  4. suntem în legătură permanentă cu DSU și IGAv, avem pregătită echipa de intervenție, iar când condițiile meteo vor permite vom realiza această operațiune.

  5. suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo,etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă. Suntem conștienți că durerea apartinatorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit, așa cum o facem de fiecare dată. Sincere condoleanțe!‟, este mesajul postat pe Facebook-ul Salvamont Prahova.

Monitorul de Vrancea transmite condoleanțe familiei și celor care au cunoscut-o pe Silvia Murgescu. Dumnezeu să-i vegheze drumul în lumină!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?