Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652
Ediția: Miercuri 19 iunie 2024. Nr. 6652

Apel comun patronate-sindicate către Guvern pentru plafonarea preţurilor la energie la nivelul din decembrie 2020

Patru confederaţii patronale şi cinci confederaţii sindicale au solicitat, luni, şefului Guvernului să plafoneze preţurile la energie electrică şi la gaze naturale la valoarea acestora din decembrie 2020, pentru o perioadă de cel puţin 1 an de zile, potrivit unui comunicat remis de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, una din organizaţiile patronale semnatare ale apelului. „Vă solicităm ca în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani)”, se menţionează în scrisoarea deschisă remisă către prim-ministru.

Documentul este semnat din, partea patronatelor, de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM), Patronatul Naţional Român, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, iar din partea sindicatelor, de către Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA”, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România – Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi Blocul Naţional Sindical.

Potrivit comunicatului, organizaţiile semnatare subliniază că majorările de preţ din România depăşesc cu mult creşterile de preţuri globale din energie. „Suntem conştienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, se precizează în comunicat.

Organizaţiile semnatare apreciază că situaţia este datorată următorilor factori: liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională; lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic; lipsa mecanismelor de control aplicate preventiv.

Potrivit scrisorii deschise, prin plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la valoarea acestora din decembrie 2020 se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise. „Solicităm de asemenea crearea unui Task Force naţional care în termen de maxim o lună să vină cu soluţii pe termen mediu şi lung pentru asigurarea securităţii energetice a României, iar aceste soluţii să se materializeze într-un pact asumat de toate forţele politice şi de partenerii sociali!”, se menţionează în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?