Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Consiliul Județean a alocat 2 milioane de lei Spitalului Județean „Sf. Pantelimon” din Focșani

Consiliul Județean Vrancea a aprobat joi alocarea sumei de 2 milioane de lei (circa 400.000 de euro) pentru finanțarea Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani. Proiectul de hotărâre a fost inițiat și susținut de președintele Cătălin Toma care a arătat necesitatrea susținerii din punct de vedere financiar a unității medicale, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.

Susținem, astfel, sistemul de sănătate din județ pentru că știm cu toții cât de importantă pentru societate este atenția pe care o dăm celor care-i îngrijesc pe bolnavi, mai ales în această perioadă complicată prin care trecem cu toții. Reamintesc faptul că în acest an am mai alocat 2,5 milioane de lei Spitalului Județean. Punem sănătatea vrâncenilor pe primul plan!”, a precizat Cătălin Toma.

Fondurile alocate ieri sunt necesare celei mai mari unități spitalicești din Vrancea, în acest context pandemic, banii urmând a fi folosiți pentru achiziția de medicamente, materiale sanitare, oxigen, materiale consumabile, servicii de întreținere, cheltuieli materiale etc. De reținut că anul acesta, instituția condusă de președintele Cătălin Toma a direcționat către Spitalul Județean 4,5 milioane de lei, o sumă care a rezolvat numeroase probleme ale unității spitalicești.

În luna septembrie, CJ Vrancea a alocat suma de 1,5 milioane de lei pentru funcționarea Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” din Focșani, pentru asigurarea cheltuielilor cu medicamente, materiale sanitare, echipamente de protecție și dezinfectanți. Totodată, administrația județeană a direcționat către spital, în primul semestru al acestui an, încă un milion de lei, fapt care a făcut posibilă achiziționarea și punerea în funcțiune a stocatorului de oxigen pentru cele 50 de paturi din secția Boli Infecțioase. „Sunt lucruri concrete pe care le-am făcut pentru vrânceni deoarece am înțeles problemele cu care se confruntă atât spitalul, cât și pacienții. În calitate de președinte al CJ Vrancea, voi susține mereu sănătatea!”, a mai adăugat Cătălin Toma.

Finanțare europeană pentru modernizarea Spitalului Județean

De reținut că anul acesta, Consiliul Județean Vrancea a finalizat proiectul „Dotarea cu aparatură medicală modernă a Unității de Primire Urgențe, Focșani”. Investiția are o valoare totală de 4.641.692 lei (aproape 1 milion de euro), fiind finanțată în proporție de 98% din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 și din bugetul național. În cadrul proiectului au fost achiziționate 15 tipuri de echipamente medicale destinate echipării corespunzătoare a unității medicale, precum: ecograf Doppler, ecograf portabil, electrocardiograf, sistem de livrare a oxigenului cu umidificator, seringi automate, monitoare, ventilatoare portabile, tărgi, cărucioare, scaune cu rotile pentru transportul pacienților. În prezent, administrația județeană are în derulare proiecte ce vizează reabilitarea energetică a altor secții din cadrul spitalului: Psihiatrie, Boli infecțioase, Dermatologie, ORL și Oftalmologie, care au o valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei. Toate aceste proiecte sunt finanțate tot din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.

Demersuri pentru construirea noului Spital Județean

Președintele CJ Vrancea a anunțat că va face în continuare toate demersurile pentru ca noul spital județean din Focșani să fie finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în contextul în care Consiliul Județean Vrancea se află într-o fază avansată în ceea ce privește documentația aferentă. Noul spital din Focșani va avea o capacitate de spitalizare de 900 paturi (775 paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de spitalizare de zi şi 65 de paturi pentru însoţitori), va avea bloc universitar cu săli de curs și amfiteatru, săli de operație moderne și spații special concepute pentru toate activitățile medicale și conexe, inclusiv heliport. Suprafaţa construită propusă (clădire principală + anexe) este de 20.030 metri pătrați. Valoarea totală a obiectivului de investiţii este estimată la 2.942.716.046 lei, cu TVA inclus (588 milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?