Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

GALERIE FOTO: Comunitatea 4×4 din Vrancea: „Acolo unde Moș Crăciun nu ajunge, ajungem noi!” Colectă de carte școlară și calculatoare

Anul acesta, Moș Crăciun va ajunge mai devreme în Vrancea cu ajutorul Comunității 4×4. Prin implicarea lui Marius Constantin și a prietenilor săi cu suflet mare, familiile nevoiașe din zonele de munte ale Vrancei, vor avea parte cu adevărat de sărbători fericite. „Ajutoarele‟ lui Moș Crăciun și-au propus ca anul acesta, pe lângă pachetele cu alimente, dulciuri, fructe și jucării, să organizeze și o colectă de carte școlară sau de povești, dând sfoară în țară că ar fi nevoie și de câteva calculatoare.

Dat fiind faptul că, de-a lungul anilor, am tot mers în zonele de munte, greu accesibile sau izolate din Vrancea, am găsit un motto care să reflecte ceea ce facem noi, și anume: «Acolo unde Moș Crăciun nu ajunge, ajungem noi!». În cadrul campaniei «Dăruim de Crăciun», am inițiat o colectă de carte școlară pentru copiii din satele de munte ale Vrancei. Avem nevoie de carte școlară, cărți de povești, dicționare, enciclopedii etc. Cărțile trebuie să fie în stare bună, pe cât posibil de actualitate, dedicate copiilor cu vârstă preșcolară, până în clasa a VIII-a inclusiv. Mai avem nevoie și de câteva calculatoare. Avem ca puncte de colectare rețeaua de cafenele Branko și Validsftware.ro, situat în clădirea Federal Coop Focșani, vis a vis de Big‟, spune Marius Constantin.

Fiind conștienți de faptul că viitorul depinde foarte mult de atenția și grija pe care le-o acordăm copiilor, prietenii Comunității 4×4 din Vrancea și-au propus ca în perioada imediat următoare să amenajeze un spațiu multifuncțional dedicat copiilor din comuna Nistorești. „Intenționăm să facem un loc de joacă, de petrecere a timpului liber și chiar un loc de învățare, de ascultat muzică sau de vizionat filme pentru copiii din comunitatea de la Nistorești. Este vorba despre aproximativ 150 de copii. Avem deja o locație. Autoritățile locale, mai exact domnul primar de la Nistorești a fost foarte receptiv la ideea nostră și ne-a pus la dispoziție o clădire a unei vechi școli din satul Românești, pe care nimeni nu o mai folosea. Drept urmare, având clădirea liberă, vom merge și o vom amenaja împreună cu câțiva prieteni de la București. Practic, va fi un spațiu multifuncțional în care copiii vor merge să-și petreacă timpul fie învățând, fie jucându-se, fie desfășurând activități recreativ-educative‟, mai spune Marius Constantin.

Sâmbătă, 18 decembrie, Caravana 4×4 se va pune în mișcare, iar „spiridușii‟ Moșului vor încerca să schimbe înfățișarea fostei școli, transformând-o într-un spațiu multifuncțional. Marius Constantin spune că în zonă există conexiune la internet, iar dorința Comunității 4×4 este aceea ca „spațiul să fie funcțional până de Crăciun. Nu vrem să facem un muzeu acolo. Vrem ca povestea să meargă mai departe și, cu ajutorul mai multor oameni, să organizăm activități educativ-recreative pentru copiii din zona respectivă‟.

Bucurie la pachet!

Începută în urmă cu aproximativ 14 ani, campania „Dăruim de Crăciun‟ a devenit sursă de energie și speranță într-un viitor mai bun pentru toți cei care i s-au alăturat lui Marius Constantin în cursa faptelor bune. Pentru că preferă să lase faptele să vorbească în locul lor, membrii și prietenii Comunității 4×4 din Vrancea nu au dorit să-și facă publice numele. „Scopul nostru nu a fost acela de a ieși în față. Am încercat să creăm o mișcare. Suntem aceeași mână de oameni ca în anii trecuți, grupul fiind însă într-o continuă dinamică. Toți cei care vor și pot să ne ajute, sunt bineveniți. Ne-am mobilizat rapid și încercăm să strângem atât cărți și calculatoare, cât și alimente, fructe și dulciuri pentru copii, bătrâni și familii cu probleme care trăiesc în zonele greu accesibile din Vrancea. Anul acesta ne vom împărți în mai multe echipe. Printre localitățile în care ne-am propus să ajungem, amintim de Târâtu, Nereju, Verdea, Jariștea și Panciu. Totul depinde de cât vom reuși să strângem. Având în vedere situația pandemică, anul acesta nu vom strânge hăinuțe. Încercăm pe cât posibil să limităm contactul și să respectăm toate regulile pandemiei‟, spune Marius Constantin.

Ce-l determină pe Marius Constantin să continue an de an această poveste?! Bucuria sinceră din ochii copiilor a căror viață depinde foarte mult de bunătatea oamenilor mari, zâmbetul de pe chipul brăzdat de riduri ale bătrânilor uitați parcă de lume în cătune, și mulțumirea părinților care, de la o zi la alta, se uită neputincioși la copiii cărora nu le pot oferi mai mult. „Cred că este o chestie de ADN. Mă «hrănesc» în fiecare an cu toată această bucurie, și găsesc puterea de a merge mai departe. Sunt multe amintiri frumoase, și trebuie să recunosc că, după fiecare acțiune, mă întorc acasă răvășit, gândindu-mă zile bune la familiile pe care le vizităm‟, adaugă Marius Constantin.

Sunt multe de făcut, mulți oameni de ajutat și multe vieți de schimbat, însă chiar și puterile Comunității 4×4 sunt limitate. Este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, pentru a „repara‟ ceea ce este „stricat‟ în lume. „De multe ori, încercăm să schimbă soarta unor oameni atunci când ea este la limită. Spre exemplu, în urmă cu 7 ani, am cunoscut o familie cu doi copii care locuia într-un fel de magazie, fără curent electric. Am trecut cu mașina pe acolo și, văzând câteva hăinuțe întinse la uscat pe o sârmă, un carton cu Moș Crăciun la un geam și doi copii, ne-am oprit și am strigat. Nu a răspuns nimeni, așa că ne-am continuat drumul. La întoarcere, am fost ceva mai îndrăzneți, am intrat în curte și am bătut la geam. Într-un final, a ieșit o doamnă, care a acceptat să vorbească cu noi‟, spune Marius Constantin.

A fost nevoie de multă muncă și mulți oameni implicați, pentru ca această familie să se bucure de o viață normală. Părinții au reușit să-și mai construiască o cameră, au primit mașină de spălat, frigider și aragaz, iar copiii au înțeles că trebuie să fie atenți la școală și să acorde importanță educației, pentru a avea un viitor frumos. Nu este singurul caz. „Am reușit să ajutăm un alt copil care făcea în jur de o oră până la școală. O porțiune din traseu o parcurgea mergând călare pe cal, iar o alta cu bicicleta. Familia muncea, avea grijă de el, însă infrastructura nu era bună. În primul an i-am luat o bicicletă nouă cu care să poată merge la școală. Apoi am stat aproape de el, pentru că, pe lângă suportul financiar, este nevoie și de suport emoțional și chiar puțină consiliere. Anii au trecut, iar copilul de clasa a VI-a a devenit un adolescent conștiincios care, în prezent, este în primul an la școala militară‟, mai spune Marius Constantin.

Nimic din toate acestea nu ar fi posibile dacă sute de oameni cu suflet mare nu i-ar fi sărit în ajutor lui Marius Constantin și Comunității 4×4. „Îmi doresc să încheiem cu bine această acțiune, să bucurăm cât mai mulți oameni. Vreau să fie liniște, sărbătorile să vină cu bine, să fim sănătoși și să putem duce această poveste mai departe. În încheiere, vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, care sunt alături de noi an de an, oameni care au bucuria de a dărui, oameni care fac lucrul acesta fără să aștepte nimic în schimb‟, conchide Marius Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?