Ediția: Joi 20 martie 2025 Nr. 6839
Ediția: Joi 20 martie 2025 Nr. 6839

Istoricul Horia Dumitrescu câștigă definitiv procesul cu Consiliul județean

Istoricul Horia Dumitrescu a obținut o hotărâre favorabilă definitivă la Curtea de Apel Galați în procesul cu Consiliul Județean. Magistrații au respins recursul Consiliului Județean printr-o hotărâre definitivă pronunțată vineri, 10 decembrie. Horia Dumitrescu contesta procedura folosită la evaluarea activității de la Muzeul Vrancei și solicita anularea dispoziției referitoare la această evaluare. „Respinge excepția nulității recursului ca nefondată. Respinge ca nefondat recursul. Obligă recurenta către intimată la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 2700 lei. Definitivă”, se arată în hotărârea 1226/2021 a Curții de Apel Galați.

Și la Tribunalul Vrancea, Horia Dumitrescu a avut câștig de cauză și a obținut suspendarea deciziei Consiliului Județean. În motivarea deciziei de suspendare a dispoziției emisă de Consiliul Județean, magistrații arată că sunt „îndoieli serioase cu privire la legalitatea acestui act”. Astfel, conform Regulamentului cadru de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management ,,Comisia de concurs este desemnată de autoritate și este compusă din reprezentanți ai autorității în proporție de o treime și din specialiști în domeniul de activitate a listelor se face de autoritate ținând cont de domeniile de activitate prevăzute în legi speciale care reglementează activitatea specifică a fiecărei instituții pentru care se organizează concursul”.

Ori, în cazul evaluării proiectului de management de la Muzeul Vrancei, în componența Comisiei au fost un profesor de istorie, un doctor în științe filologice și un actor. „Apreciem că dincolo de capacitățile și valorile noilor membri desemnați în Comisia de evaluare în domeniilor de specialitate: istorie, filologie și teatru este puțin probabil ca aceștia să fie considerați specialiști în managementul Muzeal”, se arată în motivarea magistraților. În motivare se mai arată că, potrivit calendarului de desfășurare a evaluării finale primit de reclamant la data de 17.11.2020, termenul de depunere a raportului de activitate era stabilit pentru a doua zi, respectiv pentru data de 18.11.2020 ori „nu putem reține că termenul acordat pentru conceperea și întocmirea unei lucrări de acest gen poate fi considerat real sau rezonabil în lipsa unor alte probe și argumente care vor fi analizate pe fondul cauzei”. „Evident că raportat la nota finală 8,58 și în raport de art. 45 lit.b din OUG 189/2008 care condiționează prezentarea unui nou proiect de management de obținerea notei la evaluare 9 sau mai mare de 9, paguba iminentă a reclamantului constă în imposibilitatea participării la o nouă evaluare respectiv posibilitatea de a fi reanalizată față de care apreciem că și condiția pagubei iminente este îndeplinită”, precizează magistrații vrânceni.

Reamintim că istoricul Horia Dumitrescu a contestat modul în care au fost selectați membrii comisiei de evaluare, respectiv faptul că nu au fost experți în domeniul muzeografic. Desemnarea membrilor Comisiei de evaluare trebuie făcută ținând cont de prevederile legale în domeniul managementului instituțiilor de cultură, adică folosind experți-evaluatori din domeniul instituțiilor de cultură respective. În cazul de față, în comisia de evaluare a mangamentului Muzeului Vrancei trebuiau să se regăsească reprezentanți ai unor instituții similare din țară, așa cum se întâmplă în alte județe.

În prezent, director al Muzeului Vrancei este Romeo Valentin Muscă. Acesta este doctor în teologie latină medievală și a condus, timp de 10 ani, Casa de Cultură din Odobești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?