Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

GALERIE FOTO: Familia Nicuțu a pierdut doi copii, haideți să-i ajutăm să-l salveze pe Ionuț Andrei! La numai 10 ani, suferă de cancer

O vorbă din popor spune că „banii n-aduc fericirea, dar o întrețin‟. Astăzi vom afla povestea a doi părinți din Tâmboești, Vasile și Carmen Nicuțu, care se luptă să-și salveze băiatul bolnav de cancer. Problemele de sănătate din familia Nicuțu au debutat în urmă cu mai bine de cinci ani, când unul dintre cei trei copii pe care-i aveau la vremea aceea a murit la numai 1 an și jumătate de cancer pulmonar. În același an, după mai multe investigații medicale la care au fost supuși atât părinții, frații tatălui, bunicii cât și ceilalți doi copii, medicii aveau să le dea lui Vasile și Carmen Nicuțu o veste cruntă: fiul lor Ionuț Andrei a moștenit pe linie genetică tumorile cancerigene. „După ce ne-a murit copilul la 1 an și jumătate, am început să mergem la control și cu Andrei, care acum are 10 ani. Am fost cu el la Iași și mi s-a spus că are limfom celulă CD și că este ceva genetic. Ne-a făcut tuturor celor din familie (mie, soției, fraților, părinților și celor doi copii) test pentru depistarea tumorilor cancerigene și a ieșit negativ, mai puțin la Andrei, căruia i-au găsit ceva în spatele stomacului. După aceea am umblat cu el toată țara, Focșani, Cluj, București, Iași. La Policlinica II din Focșani i-au găsit 7 ganglioni cancerigeni pe partea dreaptă, la timpan, și de acolo a plecat totul. L-am operat la «Marie Curie», au curățat locul și apoi ni l-au dat acasă. Timp de cinci ani am tot mers la controale, de două ori pe an la București, și medicii mi-au spus să-l las în pace că este bine‟, povestește Vasile Nicuțu, tatăl lui Andrei.

Între timp, pentu a-și câștiga existența, Vasile Nicuțu a plecat la muncă în Anglia împreună cu familia. Acolo avea să treacă printr-o altă traumă. „Soția a născut acolo în Anglia, însă, din păcate, copilul a murit. Cu toate că am dus-o la control, iar evoluția sarcinii a fost bună, copilul a fost bolnav și nu a supraviețuit. E greu să înțeleagă cineva ce înseamnă să-ți moară doi copii și să știi că și al treilea este grav bolnav‟. Anul trecut, în septembrie și octombrie, părinții au mers cu Andrei la control în București pentru a vedea cum evoluează starea lui, însă medicii nu au observat nimic în neregulă, spune tatăl. „Anul acesta, în august, ne-am întors în România cu avionul. Pe avion, lui Andrei i s-a făcut rău și a început să vomite. După ce am ajuns, am mers cu el la Urgențe, iar medicii ne-au spus că nu este nimic grav, și că este vorba despre presiunea din avion. Timp de trei zile am tot mers la spital ca să fim siguri că este totul în regulă. I-au făcut radiografii și ne-au spus că are ceva în spatele stomacului și că trebuie operat urgent, altfel moare‟, povestește tatăl.

Cei care l-au operat la Galați, nu prea i-au dat șanse‟

De la Focșani, Andrei a fost transferat de urgență la Galați pentru a fi operat. „Este o boală în care nu simți dureri, te lovește deodată. El ne-a ascuns că pierdea sânge prin scaun. Mai cred că atunci când i-au scos ganglionii de la timpan, au scăpat unul și a ajuns la stomac. Cei de la Galați care l-au operat, nu prea i-au dat șanse. A avut două tumori foarte mari la stomac și colon. De la Galați, am ajuns la București, unde l-au ținut timp de opt zile pe calmante și paracetamol și, la cerere l-am luat acasă. Apoi am plecat în Italia, la Spitalul Bambino Gesù‟, spune Vasile Nicuțu.

În perioada în care băiatul a fost internat la București, părinții au observat că transpira foarte tare în zona capului. Medicii din Italia aveau să le dea o altă veste: „o tumoră i-a afectat 70% din creierul mare, și tumora s-a mutat și la creierul mic, însă acolo nu-l pot opera. Tumora îi apăsa pe ochiul stâng. Practic îi închidea pleoapa. În octombrie, l-au operat pe cap, și i-au extras tumora în proporție de 50%‟, adaugă tatăl.

Părinții spun că, până acum, Andrei a urmat cinci ședințe de chimioterapie, și că, după operație, băiatul a rămas cu o paralizie pe partea dreaptă. După mai bine de trei luni în care a stat numai în spital, Vasile Nicuțu spune că Andrei cântărește 32 de kilograme, nu are poftă de mâncare, se enervează și obosește foarte repede. Când au plecat în Italia pentru a-l salva pe Andrei, cei doi părinți au împrumutat o sumă de bani de la rude. Acum, costurile totale ale operației pe cap și a tratamentelor administrate ar fi depășit 70.000 de euro, bani pe care familia nu-i are. „Au spus că numai operația este 38.000 de euro, și ne-au întrebat cum achităm. Nu am de unde. Am o casă și o mașină, le vând, dar tot nu-mi ajung banii. Din câte am înțeles de la translator, s-au strâns peste 70.000 de euro de achitat. Numai o fiolă pe care i-o bagă la colon și la stomac costă 1.200 de euro, și lui i-au băgat câte 4 pe zi timp de o lună. Urmează să începem al doilea ciclu a câte patru terapii care costă 45.000 de euro. Aici, în Italia stăm cu chirie și ne costă 500 de euro. Nu avem bani. Nu muncim nicăieri. Vreau să plec în Anglia să lucrez măcar o lună, pentru că nu ne ajung banii, și să o las pe soție cu Andrei în Italia. Este greu. Dar sperăm să dea roade tratamentul și Andrei să se facă bine‟, mai spune Vasile Nicuțu. În România, pe Vasile și Carmen Nicuțu îi mai așteaptă un băiețel de 3 ani și unul de 15 ani care întreabă permanent despre frățiorul lor.

Viață pentru Andrei!

Anul acesta, îl putem ajuta pe Moș Crăciun să facă o minune. Din puținul fiecăruia dintre noi, putem dona bani soților Nicuțu pentru a „cumpăra‟ viață pentru fiul lor Andrei. Donații se pot face în conturile:

Cont lire:

Sort Code: 30-99-88

Account number: 56272360

IBAN: GB07 LOYD 3099 8856 2723 60

BIC: LOYDGB21582

Cont lei: RO62 BREL 000 5510 1594 5 0100

Cont euro: LT3032 5001 7409 591151

Cont lire: 04-00-75 62079115

Titular conturi: Nicuțu Vasile

Revolut: 00393291328333

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?