Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ședința trece, leafa merge. Pentru familia Stroie – el în CJ, ea în CL – munca de ales USR Plus e superbă! Dar lipsește

Plictisit probabil de aceeași viață de familie și de slujbele anoste, cuplul Mirela – Gheorghe Stroie a decis intempestiv să facă politică, așa că de câteva luni ne-am ales cu cei doi ca reprezentanți ai cetățenilor în Consiliul Local Focșani, respectiv Consiliul Județean Vrancea. De când s-au jurat pe Biblie că fac ce știu dar știu ce fac, în interesul cetățenilor care au votat cu încredere (și) reprezentanți ai USR PLUS, cei doi au dovedit însă că interesul lor a fost strict pentru a-și trage în buzunar indemnizațiile de ședință și nimic altceva. Nu proiecte, nu intervenții în ședințe, nici măcar mare prezență fizică, ci plictiseală când participă on-line și li se mai aude câte un „pentru”, „abținere” sau „împotrivă”, adică votul comandat de PNL, partid care îi tolerează ca anexe.

Ne scuzați, doamna Stroie a avut recent niște proiecte de hotărâre inițiate, ca să fim sinceri. Proiecte unde era musai să fie inițiator, dat fiind că face parte din comisia pentru repartizarea și închirierea locuințelor sociale aparținând municipiului Focșani. Și alt nimic, nu. Unde să mai punem că doamna chiar a binevoit să vină joi în sala la ședințe, după luni și luni de prezență într-un pătrățel întunecat pe zoom. Jumătatea sa masculină, Gheorghe Stroie, e la fel de șters în ședințele de CJ. Susține amendamente ca parte a USR PLUS, apoi nu le votează, atunci când nu participă cu stoicism, în tăcere, la ședințe.

Nu e ca și cum cele două jumătăți ale familiei Stroie ar fi ajuns chiar din prima în consiliile în care ocupă acum un loc, ci de fapt au intrat în pâine abia după ce din peisaj au „dispărut” consilierii de drept, votați inițial pe liste. Capul familiei mai repede, pe 15 decembrie, în timp ce doamna Stroie a prins trenul câteva luni mai târziu, în martie. Moment în care s-au pus pe… stat. Pentru că treabă nu au prea mult de făcut. Zic că sunt prezenți, votează pro, contra sau se abțin – după caz. Ziua trece, la fel și săptămâna, luna, ședința de consiliu, iar soții Stroie sunt fericiți că pot strânge un venit în plus. Că de plecat nu e cazul, dat fiind că fac treabă foarte bună. Mică, dar bună.

Din procesele verbale ale ședințelor rezultă că cei doi își conservă energia, cine știe pentru ce. La CJ Vrancea, din ce se poate înțelege din procesele verbale publicate pe site-ul instituției, domnul Stroie e ocupat să ridice mâna la vot și posibil să strige la început că este prezent. Poate și urmărește cu atenție și îngrijorare proiectele, însă pe sistemul nu mișcăm, nu respirăm. Concret, dacă dai o căutare în procesele verbale din decembrie 2020 și până în noiembrie 2021, la niciuna dintre ședințe domnul Stroie nu a avut nimic de spus și nici nu a inițiat vreun proiect, vreun amendament, ceva. Domnul Stroie nici măcar nu și-a încărcat un CV la secțiunea dedicată consilierilor județeni. Posibil să fie undeva prin CJ Vrancea acest document, depus în format fizic. Nu că ne-ar mira că nu a ajuns încă tehnologia la toată lumea.

Cert este că, potrivit declarației de avere – din fericire obligatorie de depus întru transparență, reiese că Stroie a avut ceva activitate remunerată. Așa că nu e un secret că soții Stroie fac echipă și la CUP SA Focșani: domnul e „salariat”, pe anul trecut declarând un venit total de 38.328 lei, plus alți 15.996 din activitatea de administrator. De bloc, dat fiind că provin, conform declarației, de la „asociații de proprietari”. Păcat că nu a apucat domnul Stroie să strângă în 2020 decât 1.095 din munca prestată la CJ Vrancea. A și intrat târziu în acest for, după cum am arătat, dar a recuperat în acest an banii pentru muncă puțină spre deloc.

Și doamna Stroie e „salariat” la CUP, de unde în 2020 a încasat 59.914 lei. Și alt venit nu, dat fiind că doar din 2021 a avut șansa nesperată de a sta degeaba în CL Focșani, drept pentru care la momentul aprilie 2021, când a completat declarația de avere, nu apar indemnizații pentru ședințele la care nu are nimic de spus.

Și sperăm că veniturile pentru activitatea de „salariați” nu au fost acordate în baza unor activități la fel de intense precum cea din consilii. Totuși, e adevărat că există riscul să faci scurtă la mână din cauza mișcării repetitive. La vot, adică. Familia Stroie stă bine, și-a cumpărat un teren intravilan de 761 mp la Cârligele chiar în acest an. Pe teren au și o casă, de 160 de mp, proprietățile imobiliare fiind completate cu un apartament în Focșani, în suprafață de 50,70 mp, cumpărat în 1991. Ciudat e că în declarația completată de Gheorghe Stroie după ce s-a jurat cu mâna pe Biblie, acesta trecuse că apartamentul fusese cumpărat în 1988 și că avea 52 de mp. Posibil să nu fi intrat serios în măsurători și în alte detalii, ce mai contează diferențele și cine să le observe? În declarația capului familiei apar și trei autoturisme – Ford Focus fabricat în 2010, Ford Fiesta în 2012 și Alfa Romeo în 2009. Măcar nu circulă pe jos. Nu că ar circula către sălile de ședință, dar așa, ca idee. Pe unde au treabă în interes personal, măcar.

Mai au soții Stroie și un fond de investiții sau echivalent, inclusiv fonduri private de pensii sau alte sisteme cu acumulare, deschis în 2008, cu o valoare de 129.399 lei. Bani care sunt sub datorii – un împrumut contractat în 2021, scadent în 2034, cu o valoare de 195.303 lei. Posibil pentru casă și teren. Sau pentru cea de-a treia mașină – Alfa Romeo Mito, conform celor declarate de jumătatea delicată a familiei, mașină care nu apare în declarația anterioară, completată în decembrie 2020. Declarație în care mai apărea și un cont curent sau echivalent, deschis în 2015, unde erau 100.700 lei. Iar în contul de pensii erau 112.853 lei. An bun totuși.

Important e că domnul Stroie și-a făcut pe Facebook o pagină de politician. Cum e de așteptat, nu are mare lucru de spus. Ne-a impresionat totuși ce a scris pe 24 septembrie 2020, înainte de alegeri, anume că iese „la vot, fiindcă alături de alte milioane ()… pentru a schimba clasa politică înțepenită în timp.(…) singura superputere în viața asta este aceea de a alege”. Alt Superman, cum ar veni. Anterior avea și un program pe care urma să îl pună în practică îndată ce. Nu mai detaliem, găsiți elucubrațiile pe pagina sa. Va bifa tot, cu siguranță, după ce va termina cu odihna. Însă nu e de mirare că, prins în atâtea treburi, nu a mai reușit să țină la curent pe nimeni cu vreun mizilic legat de activitatea sa. Pe 20 decembrie, abia intrat în CJ Vrancea, și-a schimbat poza de profil, a scris cu mâini tremurânde că e consilier județean și … asta la vista, baby! „Supces”, domnului! Domn care între timp s-a făcut și membru ATOP, pe o indemnizație frumușică și activitate discretă.

De altfel, și doamna Stroie își impune o prezență discretă. Discretă inclusiv la ședințele de CL Focșani, pentru care ia indemnizație grație participării aproape exclusiv on-line, fără video. Mai auzim din când în când o voce cristalină zicând foarte des „împotrivă”, dat fiind că majoritatea proiectelor supuse atenției consilierilor locali sunt inițiate de primarul Cristi Valentin Misăilă. Și se știe că ar face orice cei din USR PLUS să nu își supere partenerii PNL-iști care îi țin în genunchi, la nivel de anexă, și al căror unic țel este de a stopa orice dezvoltare a municipiului reședință de județ. Fix ce au promis în campanie. Bine, nu că știa cineva cine e doamna Stroie și că ar candida pe undeva. Adevărat, are și pagină de politician, deși ultima postare – contra primarului care vrea să facă ceva pentru Focșani – e din 16 iunie, așa că nici nu mai știm ce să credem. Nu o fi având timp, biata. Doamna a fost sinceră pe Facebook în campanie, ceea ce e de admirat: „Merg la vot pentru că alegerea mea contează, îmi pasă de mine, de copiii mei, de familia mea și de cei apropiați”. Și, ca angajat al CUP SA, doamna ne spunea că are o experiență „personală a unei adevărate lupte cu un aparat birocratic nedrept, în care am învins susținând adevărul”. Vai de noi, doamnă! V-ați luptat on-line sau cu prezență fizică să vă păstrați salariul în acest „aparat birocratic nedrept”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?