VIDEO! Aventurile unui american în Focșani

0
16772

Paul Dewani, un american din New York, așa cum se prezintă, cu origini indiene, a vrut să viziteze în România un oraș mic, în afara traseelor turistice și a găsit Focșaniul. Probabil așteptările lui despre români au fost foarte scăzute, de vreme ce a fost impresionat de cât de mare e Gara de Nord și de faptul că erau McDonald’s și Subway pe acolo.

Ajuns în Focșani cu trenul, americanul a fost din nou impresionat de cât de mare e Piața Gării, a luat un taxi și a ajuns la un hotel, „cel mai ieftin”, unde a plătit o sută de lei pentru o cameră single și unde a fost uimit de cât de puternic e… jetul de apă la wc. A întrebat angajații hotelului ce poate face în oraș și, spune el, i s-a răspuns că nu prea are ce face, că e un oraș plictisitor. „Voi ieși mâine, mă voi plimba, voi vorbi cu oamenii, poate voi fi atacat de țigani” (?!?!), spune el.

A ajuns  pe Bulevardul Unirii, în centrul Focșaniului, aproape de Catedrală și remarcă faptul că orașul e curat, că sunt multe magazine, restaurante, baruri, bănci, farmacii. Americanul simte „atmosfera românească”, apoi se îndreaptă spre Piața Moldovei, unde vorbește cu mai mulți oameni. O doamnă care se descurcă destul de bine să converseze în engleză, îl întreabă dacă este din India sau Pakistan și îi spune că românilor le plac filmele indiene, că se uită al Bollywood TV, ceea ce constituie o nouă surpriză pentru newyorkez.

Ajunge și la chioșcurile cu brânză la putină, de burduf, cașcaval și se chinuie să pronunțe toate denumirile. La carne, a părut ceva mai simplu. „Carne de oaie”, îi spune un bărbat. „Cow” (vacă), zice Paul Dewani. „Oaie, aia care face beee”, spune vânzătorul.

Pornit să viziteze micul oraș de provincie, americanul nu se dezice și are o doză de Coca-Cola în mână, spunându-și, când ajunge în zona strugurilor, că aici trebuie să fie o regiune viticolă. „Arăți acolo la neamu’ tău”, se aude vocea unei femei care îl vede pe turistul american cum vorbește și filmează.

În cele din urmă, ajunge în Piața Teatrului unde vede statuile și se oprește la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, al cărui nume îl citește într-o spaniolă stricată: Alehandro Huan Cuza. „Nu știu cine e. Nu știu despre istoria sovietică (?!?!) și toate astea”, spune el.

„Sincer, Focșaniul nu a fost așa de rău. Sunt sigur că dacă stăteam mai mult, găseam lucruri de făcut”, concluzionează Paul Dewani.

Deși nu are decât 155 de abonați pe canalul său de youtube, americanul a reușit să adune aproape 19 mii de vizualizări cu acest videoclip, care i-a determinat pe unii dintre cei care l-au vizionat să și comenteze. I s-a spus că „istoria sovietică” n-are a face cu ceea ce a vizitat și că ar fi putut să se plimbe cu bicicleta până în Crângul Petrești sau Odobești, să viziteze muzeele sau să meargă în cluburi, să joace biliard, table, cărți sau remi în diverse locații, să meargă la un film la cinematograf, să mănânce un burger sau o pizza. „Te poți mișca repede, orașul e mic și liniștit”, i-a spus unul dintre cei care au comentat. „Dar ce te aștepți să găsești într-un oraș mic, oriunde în lume? E ca orice alt oraș mic. Oamenii sunt în general drăguți și infracționalitatea e scăzută. Zona e cunoscută pentru vii și crame, așa că poate ar fi trebuit să vizitezi asta”, este un alt comentariu, iar cineva îi transmite: „boss! n-ai găsit cu cine să ieși, să bei rachiu, să faci grătar, și n-ai fost unde trebuie!”.

Una peste alta, atunci când vizitezi o țară, un oraș, nu strică să îți faci puțin temele, dacă tot vrei să și transmiți altora din ceea ce vezi și faci.

Just sayin’!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here