Dosarele X de Vârteșcoiu. Incendiator identificat după prelevarea unor probe ADN de pe pălăria uitată în apropiere de locul faptei

0
2482

Un bărbat de 59 de ani din Vârteșcoiu a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru distrugere și violare de domiciliu, după ce i-a incendiat mașina unui vecin. Chiar dacă vrânceanul nu a recunoscut nicio clipă că ar fi implicat în incident, detaliul care l-a plasat la locul faptei a fost o pălărie pierdută în grădina vecinului, de pe care au fost recoltate probe genetice, concluzia raportului de expertiză criminalistică fiind că genotiparea ADN extrasă a pus în evidență un profil genetic majoritar identic cu al inculpatului.

Fapta a fost comisă de acesta în vara anului 2018, iar luna aceasta a fost pronunțată soluția definitivă, după ce apelul i-a fost respins: condamnă pe inculpatul (…): la pedeapsa de 6 luni închisoare, pentru violare de domiciliu; la pedepsa de 2 ani închisoare, pentru distrugere. (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 2 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Potrivit acestei hotărâri, bărbatul are și câteva obligații de îndeplinit, fiind obligat totodată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Vârteșcoiu. Totodată, a fost obligat să îi achite vecinului său suma de 2.000 de lei despăgubiri civile, repectiv contravaloarea mașinii care a ars în proporție de 80%.

În rechizitoriu nu se arată ce avea de împărțit inculpatul cu vecinul său, cert este că în timpul anchetei s-a stabilit că, în noaptea de 13 iunie 2018, în jurul orei 23.00, acesta a intrat în grădina părții vătămate, apoi în curte unde, folosindu-se de un chibrit, a dat foc la un material combustibil pe care l-a aruncat în interiorul autoturismului parcat. Proba acuzării, pălăria kaki, a fost găsită în grădină, iar legătura cu inculpatul s-a stabilit când au fost vizionate imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă. Astfel, acesta apărea în ziua respectivă într-o căruță, purtând pe cap o pălărie rotundă, de culoare kaki, asemănătoare cu cea găsită de anchetatori.

La audieri, inculpatul a arătat că nu se face vinovat de nimic, mai ales că la data respectivă fusese ocupat toată ziua, inclusiv cu treburile gospodărești în locuința sa. Însă mai mulți martori audiați au recunoscut pălăria ca fiind cea pe care inculpatul o purta frecvent, ba chiar au arătat că acesta este bănuit de vecini și în cazul altor incendieri, când ar fi pus foc fără motiv. De menționat că în 2020, chiar soția acestuia a solicitat să fie emis un ordin de protecție împotriva acestuia, solicitare pe care femeia și-a retras-o ulterior. Atunci, vrânceanul a recunoscut că și-a lovit consoarta cu palma și cureaua, jurând însă că a fost o glumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here