Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

CUP Salubritate solicită majorarea tarifelor pentru serviciile prestate în Focșani

CUP Salubritate solicită majorarea tarifelor pentru serviciile prestate în municipiul Focșani, de la salubrizarea stradală și colectarea gunoiului menajer, la activitatea de deszăpezire. Solicitările de majorare sunt justificate de societatea focșăneană prin creșterea cheltuielilor din ultimii trei ani, cauzată de majorarea salariului minim pe economie, a prețului carburantului, a cheltuielilor cu depozitarea gunoiului și a celor cu protecția angajaților în perioada pandemiei de Covid 19. Proiectele de hotărâre întocmite în baza solicitărilor făcute de compania focșăneană vor fi discutate în cadrul ședinței extraordinare din 18 octombrie a Consiliului Local.

Cei de CUP Salubritate arată că în ultimii ani au crescut toate cheltuielile pe care le are societatea cu diversele servicii prestate. Doar în ultima lună, cei de la depozitul din Muchea au anunțat că tariful pentru transportul și depozitarea deșeurilor va fi de 103,2 lei/tonă începând cu 1 octombrie, adică o majorarea cu circa 30% față de tariful stabilit la începutul anului. Prețul motorinei a crescut de la 4,57 lei/litru în septembrie 2020 până la 5,7 lei/litru în septembrie 2021. O influență în creșterea costurilor este taxa pe economia circulară, introdusă prin OUG 74 din 2018, în valoare de 80 lei/ tonă fără TVA. Nu în ultimul rând, trebuie amintită și creșterea cheltuielilor cu salariile, datorate creșterii salariului minim pe economie care a ajuns la 2.300 lei brut.

Raportat la anul 2019, cei de la CUP Salubritate arată că au crescut cheltuielile lunare cu peste 31% în cazul muncitorilor necalificați, respectiv cu peste 58% în cazul șoferilor. La acestea se adaugă cheltuielile foarte mari suportate anul trecut pentru echipamentele de protecție și materialele igienico-sanitare asigurate salariaților în perioade pandemiei Covid 19.

În cazul gunoiului menajer colectat de la focșăneni, propunerea este de majorare cu 2,5 lei a tarifului. Propunerea celor de la CUP Salubritate prevede o majorare de la 12,29 lei/ persoană/ lună la 14,65 lei/ persoană/ lună, iar tariful pentru societățile comerciale va fi de 156 lei/ mc cu TVA. Propunerea celor de la CUP Salubritate este justificată prin fișele de fundamentare pentru fiecare activitate realizată, de la măturat manual, curățat rigole, stropit cu autostropitoarea la măturat mecanic și spălat.      Propunerile de modificare a tarifelor au fost realizate în baza prevederilor ANRSC referitoare la normele metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare a localităților. Tarifele pentru activitățile specifice serviciului de salubrizare se fundamentează pe baza cheltuielilor de producție, exploatare, a cheltuielilor de întreținere și reparații, a amortismentelor aferente capitalului imobilizate în active corporale și necorporale, a costurilor de protecție a mediului, a costurilor de securitate și sănătate în muncă, a costurilor care derivă din contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, a cheltuielilor financiare și includ o cotă pentru crearea surselor de dezvoltare și modernizare a sistemelor de utilități publice, precum și o cotă de profit. Cota de dezvoltare va fi inclusă în nivelul tarifului numai după aprobarea acesteia, prin hotărâre, de către autoritățile administrației publice locale implicate, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?