Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Micii întreprinzători din Vrancea susțin creșterea salariului minim pe economie, dar și reducerea impozitării

Creșterea salariului minim pe economie trebuie să fie însoțită de o reducere a impozitării pentru salariații aflați în această situație, spun reprezentanții micilor întreprinzători din Vrancea. Conducerea Patronatului IMM din Vrancea a anunțat că majorarea salariului minim brut pe economie nu trebuie să fie o măsură singulară ci trebuie legată de productivitatea muncii și, nu în ultimul rând, de reducerea fiscalității care ar asigura un venit net mai mare pentru angajați. Altfel se ajunge în situația ca, din majorarea de 200 lei, vehiculată în ultima perioadă, aproape jumătate să se întoarcă la stat prin contribuțiile sociale și impozite. Președintele Patronatului IMM Vrancea, Ion Roman, a precizat că susține majorarea salariului minim pe economie dar o asemenea măsură trebuie luată astfel încât să nu fie afectat mediul de afaceri și să nu fie afectată dezvoltarea firmelor.

Patronatul susține că această creștere a salariului trebuie acoperită prin productivitatea muncii, banii pe care îi încasează omul să fie justificați prin activități și servicii. Micii întreprinzători au atras atenția că un salariat dă un randement bun dacă este motivat iar aceasta înseamnă un salariu care să îi asigure strictul necesar. În același timp, o majorarea prea mare, care nu ține cont de posibilitățile financiare ale firmelor, ar avea un efect contrar și ar duce la dispariția unor posturi pentru a asigura banii necesari plății salariilor majorate. Guvernul trebuie să ne sprijine pentru consolidare și dezvoltare ca să putem să dăm acest salariu oamenilor. Este o perioadă în care lumea este bulversată de această creștere a prețurilor. Patronatul IMM susține creșterea salariului minim cu 200 lei, adică la 2500 lei. Noi solicităm ca guvernul, din 2300 lei, să nu mai ia 900 lei taxe și impozite, să ia numai 400 iar 500 lei să fie neimpozabili. Susținem mărirea, dar să nu fie impozabilă. Adică, de la 2300 să urce la 2500 și să fie netul de 2000 lei. Ar fi corect ca salariul minim net să fie de 1800 lei pentru necalificați și începători și de 2000 lei pentru cei cu calificare și studii superioare, a spus Ion Roman. Acesta a adăugat că majorarea nu trebuie realizată de la o lună la alta. Patronatul IMM nu este de acord cu propunerea guvernului ca salariul minim pe economie să se mărească de la 1 noiembrie, de la 1 decembrie. Avem socotelile făcute pentru acest an și nu vrem să ne încurce cineva. Creșterea poate fi făcută de la 1 ianuarie 2022, a precizat Ion Roman.

Vicepreședintele Patronatului IMM, Constantina Negoiță, a subliniat că această majorare a salariului minim trebuie să țină cont de potențialul micilor întreprinderi.Este bine să se mărească salariu minim pe economie care este destul de mic, dar trebuie să se țină cont și de potențialul micilor întreprinderi. Totodată ar fi foarte bine să se mai reducă din cheltuielile cu asigurările de sănătate, impozitul pe venit. Să fie reduse astfel încât oamenii să rămână cu mai mulți bani. Degeaba facem o majorare cu 200 lei, de exemplu, dacă, după ce se scad contribuțiile, impozitul pe venit, salariatul rămână cu un salariu mic și din 200 rămâne cu 100 de lei. Atunci și salariatul va fi mai mulțumit și va da un randament mai mare, a spus Constantina Negoiță.

Reprezentanții IMM-urilor susțin că stabilirea de către Guvern a creșterilor salariului minim brut ca o măsură singulară, fără încadrarea acesteia într-un pachet de măsuri de suport economic, va avea ca efect transferul poverii scumpirilor asupra mediului privat, fapt care va duce la o scăderea a competitivității economiei românești, cu efecte imediate în șomaj și scăderea încasărilor la bugetele publice. Guvernul trebuie să vină cu acțiuni de susținere referitoare la compensarea creșterii prețului la energia electrică pentru mediul economic, în special IMM-uri și investiții publice cu valoare adăugată mare care să conducă la creșterea competitivității economiei. Statul trebuie să își exercite activ rolul de reglementator și arbitru al pieței, lipsa de implicare a autorităților publice conducând la amplificarea dificultăților cu care se confruntă IMM-urile și la pierderea unor contracte/piețe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?