Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

GALERIE FOTO: Tabără militară de lucru româno-germană, la Cimitirul de Onoare ”Sf. Mina” din Focșani

După o pauză de opt ani, în perioada 16-26 august a.c., la Cimitirul de Onoare ”Sf. Mina” din Focșani, s-a desfășurat o nouă tabără militară de lucru organizată de Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK, asociaţie umanitară de utilitate publică aflată sub patronajul Președintelui Germaniei).

Pentru realizarea lucrărilor de întreținere planificate la cimitir, detașamentului militar german – venit din landul Saxonia – i s-au alăturat și militari români din Brigada 8 ROT. Tinerii militari din ambele țări au reușit, umăr la umăr, să îmbunătățescă vizibil starea necropolei, toate crucile din piatră fiind curățate, iar numele celor căzuți revopsite. Acolo sunt înhumați, alături de cele câteva mii de militari germani, și un număr important de militari români, unguri, austrieci și ruși, morți în ambele războaie mondiale.

La încheierea activității a avut loc o scurtă dar emoționantă ceremonie, în sunetele unei trompete fiind aprinse candele și depuse coroane de flori spre amintirea celor morți. Un moment comemorativ special a fost organizat la mormânul maiorului Eduard Buchner, deținătorul Premiului Nobel pentru chimie în 1907, rănit și sfârșit din viață la Focșani cu exact 104 ani în urmă…

Spiritul camaraderesc care a animat echipa româno-germană de-a lungul celor două săptămâni ale taberei a confirmat și de astă dată, cu succes, actualitatea devizei VDK: ”Versöhnung über den Gräbern – Arbeit für den Frieden (Înțelegere deasupra Mormintelor – Muncă pentru Pace)”.

Fondată în 1919, Uniunea Populară Germană pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.) îngrijește mormintele a 2,8 milioane de soldați, situate în 832 de cimitire din 46 de țări. Pe teritoriul României, în circa 170 de localități, sunt înhumate rămăşiţele a peste 95.000 de militari germani căzuţi în ambele războaie mondiale. Printre cele mai mari cimitire de război se numără și cele din județul Vrancea (Țifești, Bordești, Soveja și Focşani).

Organizate după încheierea, în 1996, a Acordului interguvernamental româno-german privind mormintele româneşti de război, primul acord semnat de statul român în acest domeniu, taberele de îngrijire a cimitirelor de onoare sunt și ele o expresie a bunei colaborări dintre cele două țări – membre U.E. și N.A.T.O. –, bazate pe înțelegere și încredere.

Următoarea tabără va avea loc în luna octombrie, tot în Vrancea, la Țifești, la marele Cimitir de onoare Frunzoaia.

C O M U N I C A T  D E  P R E S Ă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?