Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Un vrâncean a murit în urma unei partide ilegale de vânătoare; cei implicați au fost condamnați cu suspendare

Primă soluție în dosarul partidei de vânătoare ilegală de mistreți organizată în toamna anului 2017 în apropiere de Bizighești, în urma căreia un bărbat de 35 de ani, tată a doi copii, a fost împușcat mortal. La acea vreme, din anchetă a rezultat că victima căuta o vacă într-un lan de porumb din apropierea satului, când a fost nimerit de o alică. Incidentul a avut loc pe 30 septembrie 2017, iar rechizitoriul a ajuns în instanță în februarie 2018. Ulterior, după cercetarea judecătorească, toți cei trei inculpați au fost condamnați. Inițial, anchetat a fost și un al patrulea bărbat care a participat la vânătoarea ilegală, însă în final față de acesta s-a dispus renunțarea la urmărirea penală. Acum, toți cei trei inculpați au atacat sentința prin care s-a dispus condamnarea cu suspendare și s-a dispus totodată obligarea acestora la efectuarea de muncă în folosul comunității.

În ceea ce îl privește pe vrânceanul care efectiv a apăsat pe trăgaci, instanța a dispus ca acesta să achite despăgubiri familiei victimei care și-a pierdut viața în urma partidei ilegale de vânătoare.

1. (…) condamnă pe inculpatul M. M. pentru: ucidere din culpă, la 2 ani şi 2 luni închisoare; uz de armă fără drept, la 1 an închisoare; braconaj, la 1 an şi 6 luni închisoare. (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 2 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite (respectiv 10 luni închisoare), urmând ca inculpatul M. M. să execute pedeapsa de 3 ani închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. 2. (…) condamnă pe inculpatul A. M., pentru: favorizarea făptuitorului, la 1 an şi 3 luni închisoare; braconaj, la 1 an şi 3 luni închisoare. (…) contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 3 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celeilalte pedepse stabilite (respectiv 5 luni închisoare), urmând ca inculpatul A. M. să execute pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

3.(…) condamnă pe inculpatul C. M. C. pentru braconaj, la 1 an şi 3 luni închisoare. (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. (…) admite în parte acțiunea civilă și obligă pe inculpatul M. M. la plata de despăgubiri civile, astfel: 25.000 lei – reprezentând despăgubiri materiale (cheltuieli cu înmormântarea, celelalte obiceiuri creștinești ulterioare şi alte cheltuieli aferente), precum și 50.000 lei – cu titlu de daune morale, către partea civilă C. A. G.; câte 50.000 lei pentru fiecare dintre părțile civile C. A. E. și C. M. E. (prin reprezentant legal C. A. G.) – cu titlu de daune morale; câte 231 lei/ lună – cu titlu de daune materiale, reprezentând prestație periodică până la împlinirea majoratului sau finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de 26 ani, către fiecare dintre părțile civile C. A. E. și C. M. E., începând cu data de 30.09.2017. Respinge restul pretenţiilor civile ca neîntemeiate/ nedovedite. Respinge ca inadmisibilă acţiunea civilă formulată împotriva inculpaţilor A. M. şi C. M. C., se arăta în hotărâre.

În rechizitoriu procurorii descriau că cel care a apăsat pe trăgaci văzuse în lanul de porumb câțiva coceni mișcându-se la aproximativ 15 – 20 de metri distanță de el, iar după un prim foc a a observat că ceva se deplasa oblic spre lizieră, în viteză foarte mare, moment în care a mai executat un foc, pe direcția locului unde se mișca porumbul. Nu a mai încărcat arma de vânătoare, întrucât nu mai avea muniție asupra lui, însă nici nu a mers la locul respectiv, deoarece porumbul continua să se miște și a crezut că nu a nimerit ceea ce credea că este vânat. A mers în schimb spre cei cu care se afla în zonă, care i-au spus că nu au văzut niciun mistreț, însă au văzut o persoană fugind, moment în care inculpatul s-a arătat fericit că nu a împușcat pe cineva, din greșeală. Însă persoana pe care o văzuseră aceștia fugind era de fapt un vecin al victimei, care imediat după împușcături s-a dus la familia acestuia să anunțe ceea ce se întâmplase. Deși inițial inculpații nu au recunoscut că ar avea vreo implicare, în timpul anchetei au revenit asupra declarațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?