Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Șah, ”Cupa Ziua Independenței” – Primii trei clasați, cu același număr de puncte, departajați pe criteriul vîrstei!

Începând cu luna octombrie 2020, C.S.M. Focşani 2007 şi Smart School Soare au organizat pentru copiii şi juniorii mici începători în curs de iniţiere, iniţiaţi, avansaţi neconsacraţi şi avansaţi în curs de consacrare mai multe concursuri după o nouă modalitate de desfăşurare – durata concursului a fost mult mai mare dar cu participanţi mult mai puţini înfiecare zi. În primele luni extinderea duratei concursurilor a fost determinată de măsurile ce se luau pentru împiedicarea răspândirii pandemiei de coronavirus: număr mic de participanţi în zilele de pregătire şi de concurs, distanţare la cel puţin 1,5m, durata de maxim o oră şi jumătate, pauze dese pentru aerisire etc.

Această modalitate de concurs, pe lângă eforturile mai mari pentru organizatori, a adus şi câteva beneficii. Participanţii fiind puţini au putut fi mult mai bine observaţi, îndrumaţi şi corectaţi. Zilele de concurs fiind mai multe s-a creat posibilitatea cuprinderii la concurs a mai multor competitori care, fiind angrenaţi în multe activităţi din alte sporturi, artistice, şcolare sau personale, ar fi participat în număr mai mic la concursurile de o zi sau de câteva zile. Trecerea începătorilor de la atmosfera de pregătire la cea de concurs s-a făcut mult mai uşor pentru cei care aveau reţineri pentru intrarea într-o competiţie. Începătorii au fost foarte mult ajutaţi de disputarea partidelor cu avansaţii. S-a ajuns, în acest fel, ca numărul participanţilor la concursuri să fie foarte apropiat de numărul cursanilor. Aceste beneficii i-au determinat pe organizatori să continuie organizarea competiţiilor cu durată mare şi după eliminarea restricţiilor, de două ori ajungându-se până la trei săptămâni, astfel încât aproape toţi participanţii la pregătire să poată concura cu fiecare dintre ceilalţi,  competitori, indiferent de nivel de pregătire sau de vârstă.

C.S.M. Focşani 2007 şi Smart School Soare, îndesfăşurarea acestor competiţii-maraton, au avut ca parteneri: Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Vrancea (la cele mai multe concursuri), C.S. Olimp Şah Focşani, Asociaţia Judeţeană de ŞahVrancea, FilialaVrancea a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ şi FilialaVrancea a Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere. Cele mai multe concursuri au fost relatate pe larg înpresa locală, câteva nu. Deoarece circuitul competiţiilor de şah maraton s-a încheiat, dorim să facem o trecere în revistă a acestora: Cupa Ziua Armatei, Cupa Ziua Naţională, Cupa Unirea Principatelor, Cupa Mărţişorului, Cupa Ziua Eroilor, La revedere, grădiniţă!, Cupa Zilele Municipiului Focşani, Cupa Ziua Imnului Naţional şi Ziua Independenţei.

Acestea sunt doar competiţiile organizate de tandemul C.S.M. Focşani 2007 şi Smart School Soare, dar secţia de şah a C.S.M. Focşani 2007 a organizat multe ale competiţii cu juniorii consacraţi în parteneriat cu DirecţiaJudeţeană de Sport şi Tineret Vrancea (în primul rând), cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, cu toate cluburile de şah sau cluburile sportive cu secţii de şah şi cu asociaţiile sportive şcolare cu sau fără secţii de şah din Vrancea (Focşani, Adjud, Gologanu, Pufeşti, Tulnici), precumşi cu diferite structure sportive din Galaţi, Buzău, Brăila, Slobozia etc. Şeful secţiei de şah a C.S.M. Focşani 2007, inginerul Mihai Strîmbu, vioara întâi a tuturor competiţiilor, şi-a dovedit din plin competenţa, corectitudinea şi puterea de muncă fiind de mai mulţi ani foarte apreciat în ţară şi la conducerea FederaţieiRomâne de Şah.

Recent încheiată, competiţia Ziua Independenţei este ultima din circuitul şah-maraton. Experimentul a dat foarte bune rezultate şi a avut efecte dintre cele mai benefice pentru şahiştii începători dar pentru organizatori a cerut un effort foarte mare iar pentru avansaţi unele întâlniri cu începătorii nu au fost prea instructive. Acestora totuşi le-a rămas după aceste concursuri satisfacţia că au sprijinit pregătirea începătorilor pentru susţinerea concursurilor de şah. Avansaţii este necesar să joace cât mai multe partide în compania şahiştilor cu nivel de pregătire cât mai apropiat şi mai ridicat. După această competiţie, deoarece s-a reuşit în bună măsură iniţierea multor începători, care a fost o prioritate, participanţii vor fi împărţiţi în trei grupe valorice, astfel ca avansaţii neconsacraţi şi cei în curs de consacrare să joace mai multe partide solicitante şi echilibrate. Rolul lor de parteneri-piloni de sprijin pentru începători neiniţiaţi şi în curs de iniţiere, ca şi pentru cei care vor începe cursuri de şah, va fi preluat de actualii iniţiaţi. De asemenea, desfăşurarea concursurilor, ca durată,va fi după modalitatea tradiţională – o zipentru concursurile de şah blitz, una sau două zile pentru şah rapid, două la patru zile (nu obligatoriu consecutive) pentru şah clasic.

          Ziua Independenţei a avut cea mai lungă durată de desfăşurare, a avut cel mai mare număr de participanţi, de premii şi de parteneri organizatori (C.S.M. Focşani 2007, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Vrancea, care a asigurat cupele, medaliile şi diplomele, C.S. Olimp Şah Focşani, Smart School Soare, FilialaVrancea a Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“ şi Asociaţia Judeţeană de Şah Vrancea). S-a jucat şah clasic, fiecare cu fiecare, indiferent de vîrstă, nivel valoric sau sex şi au participat 26 de şahişti.

Pe primele trei locuri înclasmentul general s-au situat la egalitate de puncte: Săpunaru Emilian, Săpunaru Dimitrie, ambii de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ şi Subţirelu David de la Colegiul Naţional „Unirea“ Focşani, această ordine fiind stabilită după criteriul vârstei. Aceşti trei concurenţi au primit cupe. În funcţie de vârsta participanţilor, pentru oferirea medaliilor au fost stabilite şase categorii de vârstă: U6 ani, U7 ani, U8 ani, U10 ani, U11 ani şi U13 ani. Pentru a se putea oferi mai multe medalii unii copii au fost incluşi la categorii mai mari de vârstă, lucru permis şi foarte des utilizat la concursuri, în schimb, nu este permisă includerea şahiştilor de o anumită vârstă la o categorie mai mică, principiu mereu respectat de noi.

La U6 ani, pe primele trei locuri s-au situat: Motoc Eric-Mihai de la Grădiniţa Nr. 18 Focşani, SpulberAris, mezinul competitorilor, de la Grădiniţa Nr. 7 Focşani, şi Rios Maria de la Şcoala „Les Rayons du Soleil“ Paris. La U7 ani pe primele trei locuri s-au clasat Rîpanu Edward-Andrei, (locul al VII-lea în clasamentul general) de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga“ Focșani, Boicu-Mihail Sebastian de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ şi Mihăilescu Iustina-Adela de la Şcoala Europeană Bruxelles. La U8 pe primele trei locuri au reuşit să urce Moldoveanu Andrei-Robert, (locul al VIII-lea înclasamentul general) de la ŞcoalaGimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, ManolescuFilip-Mario, de la ŞcoalaGimnazială „Anghel Saligny“ Focşani, şi Gavrilă Irina, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani. La U10 pe primele trei locuri s-au clasat Rios Sara,(locul al IV-lea în clasamentul general) de la Şcoala „Les Rayons du Soleil“ Paris, Dragomirescu Julia şi Drilea Julia, ambele de la Școala Gimnazială „Anghel Saligny“ Focșani. La U11 ani pe podium au urcat Bocu David, (locul al VI-lea în clasamentul general)  de la ŞcoalaGimnazială „Duiliu Zamfirescu“  Focşani, Iordan Nuria-Maria-Anastasia, de la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare“ Focşani, şi Spulber Elisa, de la Şcoala Gimnazială „DuiliuZamfirescu“ Focşani. La U13 ani cei mai buni au fost Tudor David, (locul al V-lea înclasamentul general) de la Şcoala Iancului Bucureşti, Mihăilescu Daria-Ana, de la Şcoala Europeană Bruxelles, şi Cucu Ada-Ştefania, de la I.S.B. Bucureşti. Aceşti 18 concurenţi au primit medalii. Un număr de alţi cinci participanţi au primit diplome. Din diferite motive, aceştia nu au putut participa la toate partidele: Toth Teodor, care vine rar la pregătiri deoarece face naveta la Vidra/Vizantea, Boicu Maria-Teodora, care a venit doar în câteva zile, fiind mai mult plecată din Focşani, fraţii Sterian Cristian-Mihail şi Sterian Ioana-Maria, care au început pregătirea mai târziu şi au prins doar două zile de concurs şi Tufaru Andy-Florin, cel mai nou cursant la şah, care a putut participa doar în ultima zi.

Următorul concurs de şah pentru copii şi juniori mici este CUPA ZIUA LIMBII ROMÂNE, zi sărbătorită la 31 august şi înRomânia, şi în Moldova, şi în toate comunităţile româneşti din lume.

Text și foto, Anton SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?