Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Peste 400 milioane de euro, valoarea estimată pentru Vranceaqua, etapa a III-a! Primarii vrânceni au semnat fișele cu investiții

Consiliul Județean pregătește noul Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Vrancea, cunoscut și sub numele de Vranceaqua, etapa a III-a. Proiectul are o valoare estimată la peste 400 milioane de euro. În acest sens, vineri, în sala mare de ședințe a Consiliului Județean Vrancea, în prezența președintelui Cătălin Toma, a vicepreședintelui CJ Ionel Cel-Mare, și a directorului Companiei de Utilități Publice SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, au fost prezentate primarilor din județ propunerile investiționale din cadrul noului Proiect Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Vrancea, etapa a III-a.

Acesta va fi finanțat din fonduri europene în cadrul Programului Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) 2021-2027, iar valoarea totală a investițiilor propuse pentru apă și canalizare este de peste 400 milioane de euro. „Astăzi facem primul pas pentru implementarea unui nou proiect pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în județul Vrancea. Responsabilii de la CUP au făcut o analiză și după discuțiile purtate cu Ministerul Fondurilor Europene suntem în situația de a obține finanțare pentru acest proiect major, valoarea totală a investițiilor estimate fiind de peste 400 milioane de euro pentru apă și apă uzată. Suntem primul județ din țară ajuns în proceduri avansate pentru acest proiect (…)”, a declarat Cătălin Toma, în calitate de președinte al CJ Vrancea și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua.

Primarii prezenți la Consiliul Județean au semnat fișele cu investițiile estimative din fiecare localitate, care vor face parte integrantă din cererea de finanțare ce urmează să fie depusă până la începutul lunii septembrie 2021. Studiul de Fezabilitate al noului proiect regional de apă și apă uzată urmează să fie finanțat tot din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare.

În cadrul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în județul Vrancea, etapa a III-a, sunt incluse 52 de localități vrâncene cu peste 2.000 de locuitori, la care se adaugă Consiliul Județean Vrancea.

Valoarea investițiilor estimative în sistemul de alimentare cu apă este de 167 milioane de euro, respectiv 252 milioane de euro în sistemul de canalizare, totalizând o valoare a investițiilor directe de 419 milioane euro. Se vor adăuga alte câteva zeci de milioane de euro, cheltuieli indirecte.

Se lucrează la etapa a II-a a proiectului Vranceaqua

În prezent, administrația județeană și CUP SA Focșani au în derulare lucrările la etapa a II-a a proiectului Vranceaqua. Lucrările din cadrul acestui proiect se derulează în perioada 2018-2022, în 38 de localităţi din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. Proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a” este finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Proiectul cuprinde 10 contracte de lucrări, la sistemul de alimentare cu apă și la sistemul de canalizare din mai multe localități din județul Vrancea.

La sistemul de alimentare cu apă lucrările sunt implementate în 19 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Bolotești, Dumbrăveni, Gugești, Homocea, Jariștea, Obrejița, Slobozia Bradului, Ruginești, Sihlea, Soveja, Străoane, Suraia, Tâmboiești, Tulnici (Lepșa – Greșu).

La sistemul de canalizare, lucrările sunt implementate în 35 UAT-uri, după cum urmează: Focșani, Golești, Câmpineanca, Gologanu, Milcovu, Răstoaca, Vânători, Cotești, Cârligele, Adjud, Ruginești, Mărășești, Odobești, Vârteșcoiu, Broșteni, Jariștea, Bolotești, Panciu, Străoane, Gugești, Urechești, Popești, Dumbrăveni, Bordești, Slobozia Bradului, Tâmboiești, Obrejița, Sihlea, Măicănești, Biliești, Suraia, Vulturu, Nănești, Tătăranu și Tulnici (Lepșa – Greșu). Sunt realizate rețele de apă și canalizare, sunt construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

Prima etapă a proiectului Vranceaqua a fost finalizată

În prima etapă a proiectului Vranceaqua, inițiat și susținut de fostul președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan, au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca. Totodată, au fost reabilitate rețele de distribuție apă cu o lungime totală de 94.279 ml, au fost extinse rețelele de distribuție a apei potabile cu 67.852 ml, a fost construită o staţie de repompare a apei potabilă şi au fost realizate patru gospodării de apă. De asemenea, în ceea ce priveşte sistemul de canalizare, în localităţile Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Golești și Cîmpineanca au fost reabilitate rețele de canalizare cu o lungime totală de 31.723 ml şi au fost extinse rețelele canalizare cu 144.321 ml. Totodată au fost realizate 18 staţii de pompare a apelor uzate şi au fost introduși în sistem peste 24.500 metri liniari de conductă de refulare.

TABELUL cu localitățile și investițiile propuse pentru sistemul de alimentare cu apă și canalizare AICI 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?