Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO și GALERIE FOTO: Campion la 15 ani: Vrânceanul Culiță Gîrbaciu se pregătește să meargă la Campionatul European de Kickboxing din Muntenegru

Când dorința de a face performanță este mai mare decât orice obstacol care-ți apare în cale, se poate naște un campion. Deși provine dintr-o familie monoparentală, și s-a confruntat încă de la vârste fragede cu lipsurile materiale, Culiță Gîrbaciu, un adolescent de 15 ani, originar din Paltin, s-a autodepășit și a ajuns să facă performanță în kickboxing, sport pe care-l practică de 5 ani. Culiță este sportiv în cadrul C.S. Addras Focșani și, de curând, a aflat că în perioada 6-14 noiembrie va participa la Campionatul European de Kickboxing pentru cadeți mari și juniori din Budva-Muntenegru.

Anunțul a fost postat pe pagina de Facebook a clubului sportiv din care adolescentul face parte: „Avem deosebita onoare de a fi reprezentați la această competiție de sportivul Culiță G., campion național în anul 2021 la două probe de concurs. Tânărul face parte din noua generație de sportivi, muncește foarte mult și își dorește să facă performanță. Noi, staff-ul tehnic și echipa, îl susținem. Succes, Culiță. Hai, România!‟.

Modestia unui campion: „Pe viitor, vreau să-mi deschid un service pentru că îmi plac foarte mult mașinile‟

La a zecea aniversare, Culiță Gîrbaciu a primit cadou, de la unul dintre prietenii săi, o ședință de sport  la C.S. Addras Focșani. Atunci, puștiul pentru care singura activitate recreativă era fotbalul jucat pe ulițele satului, a descoperit frumusețea acestui sport și a convins-o pe mama lui să-l lase să meargă în

continuare la sală. „Nu știam nimic despre acest sport, însă, cu timpul am învățat tot felul de chestii și am zis să rămân la sală pentru că aș putea deveni un jandarm bun. Mi-ar plăcea o carieră militară. Mi s-a părut foarte grea prima oră de sport, mai ales testul de forță și loviturile, dar apoi a devenit din ce în ce mai ușor. Mama mi-a spus că, dacă-mi place acest sport, să mă țin de el cât pot și a spus că ea face tot posibilul să rămân acolo. Practic și Kickboxing și Taekwondo. E mai greu la Kickboxing  pentru că sunt și lovituri de pumn, și lovituri de picioare, în timp ce la Taekwondo sunt doar lovituri cu piciorul la cap și cu pumnul la nivel mediu ‟, spune Culiță Gîrbaciu.

Elev în clasa a X-a la Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia‟ din Focșani, Culiță Gîrbaciu visează ca, în viitor, să-și deschidă propriul service auto, asta deși râvnește și la titlul de „campion mondial‟ la Kickboxing. Este conștient că pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi ale succesului este nevoie de multă muncă, însă tânărul spune că este dispus să facă sacrificiile de care va fi nevoie pentru a face performanță. „La școală sunt un elev bun, nu am numai note de 10, dar nu sunt nici printre cei mai slabi. Toate materiile îmi plac, însă practica îmi place cel mai mult, pentru că ne specializăm pe Mecanică Auto. Îmi place foarte mult să montez chestii. Pe viitor vreau să-mi deschid un service pentru că îmi plac foarte mult mașinile. Școala este cea mai importantă pentru că fără ea nu avem unde să muncim, însă și sportul este foarte important pentru mine‟, spune adolescentul.

Tânărul sportiv îl apreciază foarte mult pe antrenorul său, Adrian Dochioiu pentru că: „ ne învață, ne încurajează, ne vorbește frumos și ne spune să luptăm până la capăt, să nu ne dăm bătuți, și, cel mai important, să ținem garda sus‟.

La rândul său, Adrian Dochioiu spune despre Culiță Gîrbaciu că este un sportiv de perspectivă. „Sportivul este în cadrul clubului de 5 ani, încă de la început remarcându-se prin calitățile motrice deosebite. Este muncitor, ascultător și are o personalitate puternică, ceea ce-l recomandă pentru activitatea sportivă de performanță. Sperăm ca strădaniile noastre să fie încununate de succes‟, spune Adrian Dochioiu.

Campion în viață, campion și pe terenul de luptă

În 2018, la Focșani, Culiță Gîrbaciu a participat pentru prima dată la o competiție sportivă, obținând locul I la „Cupa Vrancea Taekwondo – Memorialul Tomiță Lazăr‟. „Am avut emoții atunci pentru că a fost și mama în sală și știam că se uită la mine. M-am pregătit vreo 5 luni pentru competiția aceea, timp în care stăteam chiar și două ore la sală, și ajungeam să vin aproape în fiecare zi la antrenamente. După aceea, am fost în Serbia în 2019, unde am pierdut, apoi a venit Moldova cu Turneul Internațional de Taekwondo WT Pro Fighter Cupa, unde am luat locul I, am mai mers de două ori în Bulgaria unde am luat tot locul I, apoi am mers la Iași și m-am clasat tot pe locul I, am mers iar în Serbia unde am luat locul III, și acum urmează Europenele. Când pierd un meci câștig, de fapt, experiență. Chiar dacă nu iau nimic, știu că am fost acolo și am luptat până la capăt‟, este de părere tânărul campion.

Din cauza neînțelegerilor cu tatăl lui Culiță, mama lui, Lenuța Mocanu, a luat decizia de a divorța și a se muta de la Paltin la Milcovul pentru a le oferi celor doi copii ai săi, Culiță și Maria, sora mai mică a adolescentului, o viață mai bună. „Culiță este un copil bun, ascultător, silitor și foarte încântat de sportul pe care-l face. Mă bucur foarte mult pentru el. Sunt mândră de el. Îl văd un mare campion în viitor. Dumnezeu să-l ajute să meargă mai departe. Să fie la fel de bun ca până acum și noi, familia lui, îl vom susține atât cât putem și suntem alături de el în continuare‟, spune mama.

Deși a reușit să se angajeze și să-și câștige existența, mama lui Culiță spune că încă nu știe cum se va reuși să acopere în totalitate costurile pe care le implică plecarea băiatului la campionatul european din noiembrie, costuri care ajung la suma de 2.000 de euro. „Și prietenii, și familia mă încurajează să continui să fac acest sport și să ajung cel mai bun campion. Sportul face parte din mine și nu pot să mă las niciodată de el. Mai am foarte multe de învățat, dar sunt de părere că sunt câștigat pentru că ajung să mă văd și la televizor, și la știri și îmi place să fiu cunoscut.  În noiembrie va fi primul meu campionat european la care merg doar eu de la Addras, așa că timpul liber pe care-l am îl dedic antrenamentelor. Vreau să fiu prezent acolo chiar dacă plouă, chiar dacă ninge, nu contează, eu să fiu acolo‟, mai spune Culiță Gîrbaciu. Pentru tânărul campion național la Kickboxing la probele de luptă Kick Light și Light Contact, deplasările la competițiile sportive sunt adevărate excursii prin intermediul cărora descoperă lume și îi lasă pe ceilalți să-l descopere.

Îi urăm atât lui Culiță Gîrbaciu, cât și antrenorului său, Adrian Dochioiu, succes la campionatul european și-i așteptăm să se întoarcă sănătoși și învingători acasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?