Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Arafat: Se vor aplica amenzi în cazul discotecilor şi barurilor dacă nu verifică dovada vaccinării anti-COVID

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, miercuri, că se vor aplica amenzi în cazul discotecilor, barurilor şi cluburilor care sunt rezervate doar persoanelor vaccinate anti-COVID dacă nu verifică dovada imunizării. „În primul rând, organizatorul să înţeleagă foarte clar: el sau cine organizează va fi amendat şi amenzile nu sunt mici în aceste condiţii. Dacă undeva unde clar trebuie să intre numai vaccinaţi nu se controlează, orice persoană acolo, cu simţul civic, poate să pună mâna pe telefon şi să anunţe şi acest lucru chiar îl recomand. Dacă cineva intră într-o zonă în care se ştie că trebuie să intre numai vaccinat şi vede că nu se controlează deloc şi nu se întreabă de orice dovadă că eşti vaccinat, înseamnă că organizatorul încalcă regulile şi legea şi aici clar se pot sesiza organele de control, organele de control vin, verifică. Dacă găsesc persoane nevaccinate acolo, care nu pot proba vaccinarea, prin sondaj, se poate persoana respectivă să fie amendată conform legii”, a afirmat Raed Arafat.

El a adăugat că apelează, înainte de orice control, la responsabilitatea fiecăruia. „Când au fost închise discotecile şi cluburile şi s-a zis că nu putem lăsa pe nimeni înăuntru erau organizatorii şi operatorii lor foarte supăraţi că am închis. Acum când spunem: se deschid, dar, atenţie, acolo e o zonă cu mare risc de răspândire, de transmitere, intraţi numai cu vaccinaţii. Dacă ei n-au înţeles că ăsta e un lucru pozitiv, că am ajuns la o fază în care le deschidem. În alte ţări încă se discută: le deschidem, le închidem, cum fac cu ei. Nu suntem singurii care aplică aceste reguli. Dacă ajungem şi spunem: da, dar doar vaccinaţi şi ei încalcă regulile şi încep să lase pe oricine să intre, riscul este să vedem că măsurile sunt ineficiente şi să se reia alte măsuri mai stricte”, a spus Arafat.

Potrivit secretarului de stat, organizatorii trebuie să aplice regulile şi să verifice, să se asigure că aceia care intră deţin dovada vaccinării anti-COVID. „Dar, în final, dacă cineva o să-mi spună în continuare că nu mă interesează, că e amendă mică şi eu continui, atunci de fiecare dată o să primească, până o să înţeleagă că acest lucru nu este corect. În final, de ce nu înţelegem un lucru? Oamenii ăştia atentează la sănătatea noastră. Dacă ei permit să se încalce reguli şi, în loc să respecte regula în interior, că acolo intră numai vaccinaţi, ei lasă să intre oricine, ei clar ne scad orice posibilitate de a limita răspândirea şi ei pun în pericol viaţa celor din interior, dar, dacă cei din interior se gândesc că sunt tineri şi nu păţesc nimic, pun viaţa altora, care nu sunt vaccinaţi, persoane vulnerabile, care intră în contact cu aceşti tineri mai târziu”, a indicat Raed Arafat.

S-a stabilit un nou prag de incidenţă a cazurilor, de 2 la mia de locuitori

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, miercuri, că pentru aplicarea măsurilor de relaxare de la 1 august a fost stabilit un nou prag de incidenţă a cazurilor de COVID-19 cumulate la 14 zile de 2 la mia de locuitori, faţă de 3 la mie cum era până în prezent.

„Vorbim de continuarea relaxării măsurilor instituite pentru diminuarea impactului epidemic, dar cu stabilirea unor noi praguri ale incidenţei cumulate la 14 zile. Astfel avem un nou prag care a fost stabilit de 2 la mie şi măsurile vor fi corelate la pragul de 2 la mie, care este sub cel care a fost înainte de 3 la mie, ca să putem să revenim în sensul dacă unele localităţi au incidenţa care continuă să crească”, a precizat Arafat, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că, în hotărârea de Guvern aprobată, se prevede creşterea numărului de participanţi la activităţile cultural-artistice şi de divertisment până la 75.000 în spaţiile deschise, în judeţele, localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, participarea fiind condiţionată de testare, vaccinare anti-COVID sau trecerea prin boală.

Câte persoane pot participa la nunți și botezuri

O altă prevedere aprobată se referă la creşterea numărului de participanţi la nunţi şi botezuri până la 150 în spaţiile închise şi 200 în spaţiile deschise în judeţele cu incidenţa cumulată la 14 zile care este mai mică sau egală cu 2 la mie, participarea nefiind condiţionată. În cazul în care participanţii sunt vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală creşte numărul în spaţiile închise la 400, la incidenţă de sub sau egală cu 2 la mie, şi la 300 în spaţiile închise, la incidenţă între 2 şi 3 la mia de locuitori. „În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se vor putea desfăşura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane, dacă incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mie, tot cu condiţia vaccinării, testării sau trecerii prin boală. Desfăşurarea activităţilor recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidenţa cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie. Creşterea numărului de participanţi la cursuri de instruire şi workshop-uri până la 250 în interior şi 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minim doi metri pătraţi pentru fiecare persoană şi purtarea măştii de protecţie obligatorie dacă incidenţa este egală sau sub 2 la mie. Creşterea numărului de participanţi la conferinţe până la 300 în spaţiile închise cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie”, a menţionat Arafat.

Potrivit acestuia, s-a decis şi creşterea numărului de participanţi la mitinguri, demonstraţii până la 500 de persoane, cu respectarea unor condiţii stabilite printr-o anexă la Hotărârea Guvernului, dacă incidenţa este egală sau mai mică de 2 la mie, dar şi permiterea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, în judeţele unde incidenţa este egală sau sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut zece zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. „Bineînţeles, aici măsurile de relaxare stabilite în conformitate cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului 730/2021 sunt menţinute acolo unde incidenţa este între 2 şi 3 la mie. Ca să fiu mai clar, avem măsurile noi care sunt dacă incidenţa este sub 2 la mie, dacă incidenţa ajunge între 2 şi 3 la mie ne întoarcem la situaţia care suntem acum. Dacă trecem peste 3 la mie, ne întoarcem deja la situaţia în care am fost la 1 iunie şi se aplică măsurile, bineînţeles, local, după incidenţă, în localităţi. Deci, cam asta e modul în care se aplică”, a explicat Raed Arafat. El a adăugat că măsurile pot fi îmbunătăţite, modificate prin hotărâri ale CNSU sau prin Hotărâre de Guvern, după analiza situaţiei epidemiologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?