Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Maior Robin Cosma, din cadrul ISU Vrancea, o viață dedicată studiului

Cea mai mare parte a vieții și-a dedicat-o studiului astfel încât, atunci când i se solicită ajutorul, mr. Robin Cosma, adjunct șef la Inspecția de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny‟ al județului Vrancea, să poată răspunde prompt și să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu cu profesionalism. Robin Cosma a copilărit în satul Cândești până la vârsta de 14 ani când, inspirat de unul dintre unchii săi care a fost comandant de navă la Constanța, a decis să se înscrie la Liceul Militar „Neagoe Basarab‟ din Buzău. „Mi-au plăcut ținuta militară, ordinea, disciplina și respectul față de cadrele militare. Pe timpul liceului militar, chiar și atunci când mergeam acasă, veneam îmbrăcat în uniformă militară; vorbesc de anii 2002-2006, pe vremea când încă mai funcționa liceul de poliție. Mi-a plăcut să fiu militar. Am ales Buzăul pentru că eram mai aproape de casă. Aveam 14 ani când am plecat de lângă părinți, și, obișnuit fiind cu toate libertățile pe care ți le oferă căminul familial, primele luni la liceul militar au fost grele. Îmi lipseau părinții, însă am reușit să mă adaptez sistemului de garnizoană. În liceul militar nu se făcea stagiu de practică, aveam un program militar cu: deșteptare, înviorare, adunare de dimineață, ore de curs, studiu individual, iar ziua se încheia cu programul de seara în jurul orei 20:00. Liceele militare pregătesc cumva elevii pentru Academie, unde admiterea este destul de dificilă‟, spune Robin Cosma.

Proaspăt absolvent al Liceului Militar din Buzău, Robin Cosma s-a înscris la Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității „Spiru Haret‟ din București, fiind, în același timp, și student al Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, la Facultatea de Management Militar, Ştiinţe Militare şi Informaţii, specializarea Managementul Organizaţiei/ Arma Geniu. „Cei trei ani de facultate la Academia Forțelor Terestre au fost frumoși, este o experiență pe care aș repeta-o oricând. Arma Geniu, în Ministerul de Interne, se referă la asanarea munițiilor rămase neexplodate după cele două Războaie Mondiale. Mi-a plăcut acest domeniu pentru că mi s-a părut practic. Încă de când eram mic mi-au plăcut armele și mă uitam la filme de război. În liceu am tras prima dată cu arma, cred că prin clasa a XI-a. Însă, pot spune că am avut mai multe emoții atunci când am aruncat prima grenadă. Când ții grenada de război în palmă, scoți cuiul, și o arunci, atunci te trec niște fiori pentru că trebuie să o arunci la o anumită distanță, este o anumită procedură pe care trebuie să o urmezi. În cei trei ani de facultate am învățat că, dacă te pregătești intens, îți atingi orice obiectiv ți-ai propune‟, consideră Robin Cosma.

După finalizarea celor două programe de licență, vrânceanul s-a înscris și la master la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, specializarea Managementul Situaţiilor de Urgenţă. Fiind într-o permanentă dorință de a afla și a asimila cât mai multe cunoștințe, Robin Cosma a decis să urmeze și cea de-a treia facultate și anume Dreptul, la Universitatea „George Barițiu‟ din Brașov. „Am vrut să cunosc câteva elemente din partea Dreptului, și, în perioada aceea, am aflat că Universitatea «George Barițiu» și-a deschis filială și la Focșani. Am avut profesori foarte buni. Mergeam la cursuri după-amiaza și în weekend. La licență am ales un subiect din sfera dreptului internațional umanitar pentru că era mai aproape de domeniul meu militar, subiect cu care am reușit să-i impresionez pe cei din comisie‟, spune, mulțumit, Robin Cosma. În 2014 Robin Cosma s-a înscris la Doctorat, în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. În tot acest timp, în inima vrânceanului a început să încolțească ideea de a deveni profesor universitar pentru că simțea că poate fi, la rândul său, pedagog. „Mi-ar fi plăcut să predau într-un mediu universitar, drept urmare vreau să urmez cursurile de modul psihopedagogic II, astfel încât să-mi pot îndeplini și acest vis‟, spune acesta.

Am ocupat funcția de pirotehnist trei ani‟

La începutul lunii decembrie a anului 2009, Robin Cosma a fost încadrat la ISU Vrancea pe funcția de ofițer pirotehnist. „Coordonam activitatea grupei pirotehnice și mergeam la misiuni de asanare a muniției rămase neexplodate de pe raza județului Vrancea. Am ocupat funcția de pirotehnist trei ani, după care am mers pe partea de Prevenirea Situațiilor de Urgență. Există un proverb străin: «fiecare dolar investit în prevenire, economisește 10 dolari din intervenție». Prevenirea are mai multe valențe, printre ele amintim: calitatea de a învăța, prin intermediul exercițiilor de alarmare publică sau a exercițiilor de evacuare în cadrul localităților sau a operatorilor economici și calitatea de a îndrepta anumite situații în cazul în care se constată abateri de la normele legale‟, explică vrânceanul.

Maiorul Robin Cosma este de părere că „lipsa pregătirii în domeniul situațiilor de urgență generează, în cele mai multe cazuri, și cele mai multe pierderi, fie umane sau materiale. La nivel național, în proporție de 75%-80% dintre incendii se produc la gospodăriile populației, cele mai întâlnite cauze fiind improvizațiile electrice de genul un stecher care nu este izolat sau o priză care nu este la puterea ei nominală de funcționare. Întotdeauna trebuie să lucrăm cu personal autorizat care cunoaște domeniul în care dumneavoastră vreți să faceți verificarea. Atunci când vă propuneți să schimbați instalația electrică, chemați acasă un electrician autorizat pentru că, la final, el trebuie să vă pună la dispoziție un document din care să reiasă faptul că activitățile pe care le-a întreprins respectă legislația în vigoare. Acea hârtie reprezintă« garanția» dumneavoastră că activitatea a fost făcută corect‟, atrage atenția Robin Cosma.

Improvizațiile la sistemul electric nu sunt singurele „bombe cu ceas‟ când vine vorba de siguranță, buteliile cu gaz pot fi un real pericol dacă ajung pe mâna unor persoane care, în spatele unui „nu are cum să mi se întâmple‟, verifică etanșietatea cu chibritul aprins, și nu cu emulsie de apă și săpun așa cum recomandă pompierii. „Este de preferat ca în fiecare locuință să existe câte un stingător, pentru că este foarte important să intervii în fazele incipiente ale unui incendiu. La nivelul fiecărei localități avem așa-numitele structuri înființate: Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU). Aceste servicii au, la fel ca noi, pompierii profesioniști, două componente: partea de prevenire și partea de intervenții. Partea de prevenire din serviciile voluntare are obligația ca, de două ori pe an, să facă verificări în cadrul gospodăriilor populației, notând cele mai frecvente nereguli sau situații care se pot întâmpla la o gospodărie. Și, printre obligațiile membrului din cadrul SVSU care se ocupă cu partea de prevenire, se numără și explicarea și învățarea cetățenilor cu modul în care se utilizează un stingător‟, explică Robin Cosma.

Vrancea este una dintre cele mai cunoscute zone seismice din țara noastră, motiv pentru care, maiorul Robin Cosma a trecut în revistă și câteva recomandări pe linia prevenirii situațiilor neplăcute. „În interiorul clădirilor, mobilierul trebuie fixat de perete, astfel încât, în caz de cutremure, să nu cadă și să ne rănească sau să ne blocheze căile de evacuare. În același timp, nu trebuie să avem tablouri cu geamuri din sticlă sau oglinzi pe căile de evacuare pentru că se pot sparge, și, în timpul evacuării, ne putem răni. O altă regulă simplă de care am putea ține cont în viața de zi cu zi, este crearea obișnuinței de a purta papuci prin casă. Un pahar din sticlă pe care-l putem scăpa pe jos, ar putea deveni un mic pericol pentru noi, dacă nu purtăm papuci. Dacă ne creăm obișnuința ca de fiecare dată când ne dăm jos din pat să ne încălțăm cu papucii, ne putem proteja într-o situație similară cu cea prezentată anterior‟, este de părere Robin Cosma.

Cea mai importantă resursă pe care o avem este timpul‟

Fiecare etapă a vieții noastre are specificul ei, însă trebuie să conștientizăm faptul că „cea mai importantă resursă pe care o avem este timpul. Timpul este cel mai prețios, drept urmare, tinerii trebuie să gândească foarte bine ce fac cu el. Timpul nu ți-l mai dă nimeni înapoi. Dacă nu știi să profiți de fiecare etapă din viață la care te afli, la un moment dat, toate activitățile pe care ai fi vrut să le întreprizni, te vor prinde din urmă. Fiecare meserie are frumuseța ei, însă, ar trebui parcursă etapizat, astfel încât să ajungi profesionist în domeniul tău de activitate, indifirent care va fi acesta‟, spune Robin Cosma.

Tatăl a doi băieți de 2 și 6 ani, Robin Cosma spune că și-ar îndruma copiii să urmeze cursurile unui liceu militar pentru că, „deși este un pic cam dur pentru un copil de 14 ani, duritatea aceea șlefuiește caracterele. Din punct de vedere profesional, sunt foarte mulțumit de ceea ce am putut realiza până în prezent. În viitorul apropiat, mi-aș dori să pot urma acel curs de formare profesională și să ajung în postura de a preda în mediul universitar. N-aș schimba nimic în viața mea, în nicio privință! Dacă m-aș întoarce cu 10 ani în urmă, mi-aș spune să continui pentru că ceea ce am făcut, am făcut ok‟, conchide Robin Cosma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?