Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

„Poliția, stai! Poliția, culcat!”! Tineri condamnați la închisoare după ce s-au dat drept polițiști pentru a face rost de droguri

Pedepse agravante pentru trei tineri din Mărășești, judecați pentru o tâlhărie comisă în urmă cu un an, scopul acestora fiind la acea dată de a face rost de substanțe psihoactive. Ideea comiterii faptei a venit de la un tânăr de 19 ani, cu un bogat cazier, care i-a convins pe ceilalți doi inculpați – în vârstă 20 și 22 de ani, să se dea drept polițiști pentru a deposeda o persoană de substanțe etnobotanice. Inițial, la Judecătoria Panciu, primul inculpat a fost condamnat să execute o pedeapsă într-un centru educativ, iar ceilalți doi au fost condamnați la închisoare cu suspendare.

La Curtea de Apel Galați pedepsele au fost însă mai drastice. „Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu. Desființează în parte sentința penală a Judecătoriei Panciu, și în rejudecare: Înlătură dispozițiile privind luarea față de inculpatul C. N. M. a măsurii educative a internării într-un centru educativ pe o durată de 2 ani. (…), pentru săvârșirea de către inculpat a infracțiunilor de: tâlhărie calificată, tentativă la tâlhărie calificată, dispune înlocuirea măsurii educative a internării într-un centru educativ pe durată de 1 an, luată față de inculpatul C. N. M. prin sentința penală (…) definitivă prin decizia penală nr. 26/A/14.01.2021 a Curții de Apel Galați, cu măsura internarea într-un centru de detenție pe o durată de 2 ani și 6 luni. Deduce din durata măsurii internării într-un centru de detenție mai sus dispuse perioada executată de inculpat din măsura educativă a internării într-un centru de detenție, respectiv de la 15.01.2021 la zi.

Înlătură din cuprinsul sentinței penale apelate dispozițiile prin care s-a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepselor rezultante principale de 2 ani și 4 luni închisoare aplicate inculpaților G. M. și A. A. I., pedepse ce vor fi executate efectiv. Modifică dispozițiile vizând soluționarea laturii civile în sensul obligării inculpaților C. N. M., G. M. şi A. A. I., în solidar, la plata sumei de 2.100 lei către partea civilă M. V., la plata sumei de 98,10 lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vrancea și la plata sumei de 1.230,81 lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” Focşani. Modifică dispozițiile privind obligarea inculpatului C. N. M., în solidar cu partea responsabilă civilmente, la 1.500 lei cheltuieli judiciare avansate de către stat, în sensul că inculpatul C. N. M. este obligat singur la plata acestor cheltuieli judiciare. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate”, se arată în soluția pronunțată în apel.

Potrivit rechizitoriului, ancheta în dosar a început pe 19 iunie 2020, chiar imediat după faptă, când părțile vătămate s-au prezentat la poliția din Mărășești pentru a reclama că între orele 23.30 – 00.00, au fost deposedate prin violență de mai multe bunuri. Inițial, ancheta a pornit împotriva inculpatului de 19 ani și a unui suspect, care ulterior a fost scos de sub urmărirea penală, în timpul cercetărilor stabilindu-se că inculpații de 20 și 22 de ani au fost cei care s-au prefăcut a fi polițiști pentru a le deposeda pe cele două părți vătămate de substanțele psihoactive, prin violență. „În urma cercetărilor s-a stabilit că persoana vătămată M. V. este consumator de substanțe interzise și îi cunoaște pe A. A.-M. și B. A.-F., domiciliați în Mărășești, de mai mulți ani deoarece au consumat astfel de substanțe împreună. În cursul zilei de 18.06.2020, numitul D. D. s-a întâlnit cu inculpatul A. A.-M. căruia i-a arătat că avea într-o pungă o cantitate de substanțe cu efect psihoactiv și au hotărât să se întâlnească pe timpul nopții pentru ca A. A.-M. și B. F.-A. să cumpere astfel de substanțe. Pe parcursul zilei, banii deținuți de către cei doi pentru cumpărarea substanțelor au fost cheltuiți motiv pentru care inculpatul A. A.-M. a venit cu ideea de a-l deposeda pe D. D. de substanțele interzise prin violență și simularea de calități oficiale în momentul când trebuia să se întâlnească cu acesta. Astfel, în acest sens, inculpatul A. A.-M. i-a contactat pe inculpații B. B. și C. C.-I., convenind ca cei doi să îl deposedeze de droguri și bunuri pe D. D. prin simularea calității de polițist.

În continuare, inculpatul A. A.-M. a stabilit locul întâlnirii cu D. D., respectiv pe partea dreaptă a DN2 – E85, pe sensul Tișița – Adjud, sub pasarela ce face accesul în orașul Mărășești, fiind un loc neiluminat unde nu locuiește nicio persoană care să fi putut surprinde activitatea infracțională. Astfel, în noaptea de 18/19.06.2020, în jurul orelor 23.30, inculpatul A. A. împreună cu suspectul B. F.-A. s-au întâlnit cu numiții D. D. și E. E. E. care s-au prezentat la fața locului cu un autoturism marca VW Polo, condus de către D. D.. Inculpatul A. A.-M. și suspectul B. F.-A. s-au urcat pe bancheta din spate a autoturismului și i-au cerut lui D. D. să le arate substanțele cu efect psihoactiv pentru a le încerca înainte să le cumpere. În timp ce D. D. le arăta drogurile, și-au făcut apariția inculpații B. B. și C. C.-I., care purtau glugă pe cap și mască chirurgicală pe față, și care au strigat în mod repetat „Poliția, stai! Poliția, culcat!” și au scos cu forța persoanele vătămate din autoturism. Având în vedere activitatea desfășurată, persoanele vătămate s-au conformat și s-au așezat în poziția culcat cu fata în jos, având certitudinea că sunt arestați de către organele de poliție.

Astfel, numiții D. D. și E. E.-E. au fost imobilizați cu mâinile la spate și loviți în mod repetat de către inculpații B. B. și C. C.-I.. Mai mult decât atât, E. E.-E. a fost legat la mâini cu o curea, iar D. D. a fost legat la mâini cu un șnur de la adidașii săi. După ce i-au imobilizat, autorii i-au sustras lui D. D. din portofel suma de 700 lei și din autoturism două telefoane mobile marca Nokia și Samsung S4 mini și l-au căutat de bunuri pe numitul E. E.-E., dar nu au substanțele cu efect psihoactiv deținute de către acesta. În momentul în care inculpații B. B. și C. C.-I. au intervenit, suspectul B. F.-A. și-a dat seama de gravitatea situației și a luat decizia de a fugi de la locul faptei pentru a nu lua parte la comiterea infracțiunii. (…) După câteva minute, aceștia s-au întânit cu toții în fața agenției Lotto din Mărășești, iar inculpații B. B. și C. C.-I. le-au arătat celorlalți o pungă de semințe albastră în care se afla o cantitate însemnată de substanțe psihoactive pe care i-au sustras-o numitului D. D..”, se arăta în motivarea hotărârii de condamnare de pe fond, așa cum a fost preluată de rolii.ro

Cei trei inculpați nu au recunoscut faptele, însă probele au constat inclusiv în interceptări ale convorbirilor, din care rezultă că aceștia se temeau să nu fie trași la răspundere pentru tâlhărie. În plus a fost efectuată și o testare poligraf, răspunsurile acestora generând modificări specific comportamentului simulat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?