Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Instanța a motivat de ce a dat dreptate SINTAX 2010 în privința bugetului tăiat de consilierii PNL și USR PLUS: există îndoieli asupra legalității hotărârii de Consiliu Local!

Tribunalul Vrancea a confirmat săptămâna trecută ceea ce au tot susținut și avertizat specialiștii Primăriei Focșani și primarul Cristi Valentin Misăilă vizavi de hotărârea prin care a fost adoptat bugetul municipiului – după voia majorității formate de USR PLUS și PNL în consiliul local. Totul se regăsește în motivarea hotărârii prin care instanța a admis cererea de suspendare a executării hotărârii privind bugetul, în procesul deschis de sindicatul SINTAX 2010. Tribunalul Vrancea a analizat actele depuse la dosar și a concluzionat că există îndoieli asupra legalității hotărârii de consiliu local, în condițiile în care „bugetul aprobat încalcă dispozițiile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice 1792/2002, Legii 273/2006, HG 907/2016 și OUG 57/2019. Bugetul aprobat încalcă principiile execuției bugetare întrucât au fost diminuate la mai multe capitole bugetare cheltuielile de personal și de funcționare, nu s-a ținut cont de cheltuielile deja efectuate și s-au blocat sume pe secțiunea de dezvoltare” – după cum se arăta în acțiune.

Motivarea tribunalului a fost la obiect, admițându-se că sindicaliștii din SINTAX au dreptate. Mai mult chiar, din motivare reiese clar ce dezastru au lăsat în urmă cei din USR PLUS și PNL, care nu au ținut cont de nimic atunci când au făcut amendamente nelegale – fără a face vreo discuție prealabilă și a cere vreo opinie a unui specialist – peste proiectul de buget propus de primarul Misăilă. „Hotărârea a cărei nelegalitate se invocă a avut la bază un proiect modificat cu multiple amendamente, astfel cum rezultă din procesul-verbal al ședinței și care au fost discutate numai în ședință. (…) Din prevederile articolului 141 din OUG 57/2019 rezultă că aceste amendamente trebuiau discutate în comisiile de specialitate odată cu dezbaterea proiectului de hotărâre. Este adevărat că în cadrul dezbaterilor se pot propune amendamente, însă în condițiile în care acestea determină modificări de fond în conținutul proiectului, se impunea reexaminarea proiectului.

(… )Mai mult, secretarul general al Municipiului Focșani nu a contrasemnat hotărârea și a formulat obiecții privind legalitatea, întocmind în acest sens Raportul din care rezultă neasigurarea fondurilor necesare funcționării autorității locale și instituțiilor subordonate. De asemenea, Direcția Economică a informat Primăria Focșani cu privire la blocarea activității unor instituții, blocare confirmată cu adresa … din care rezultă invalidarea bugetelor pentru Municipiul Focșani, Direcția de Dezvoltare Servicii Publice, Poliția Locală, Ansamblul Folcloric «Țara Vrancei» și Ateneul Popular «Mr. Ghe. Pastia» Focșani.

Cu privire la investițiile aprobate, Direcția Managementul Proiectelor și Investițiilor a semnalat că acestea nu sunt conforme cu criteriile de încadrare în categoria investițiilor, iar în exercitarea controlului de legalitate Prefectul a remarcat dezacordul dintre legalitate și oportunitate în bugetul aprobat și a sugerat adoptarea de măsuri reparatorii. Toate aceste elemente concură la susținerea îndoielii asupra legalității hotărârii, în cauză fiind întrunită condiția cazului bine justificat. Referitor la paguba iminentă, aceasta este evidentă dacă avem în vedere lipsa fondurilor pentru plata salariilor, invalidarea bugetelor municipiului și a unor instituții subordonate precum și perturbarea gravă a funcționării unor instituții care este susținută de înscrisurile depuse în dovedire”, se arată în motivarea instanței de judecată. Între timp, vineri, majoritatea USR PLUS și PNL a anunțat că va ataca hotărârea, ba chiar a lansat amenințări voalate la adresa angajaților din primărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?