Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Expoziție dedicată necropolelor tumulare de la Bârsești

Materialele arheologice descoperite în necropolele tumulare de la Bârsești, vor fi prezentate în expoziția „Monumentele eternității. Necropole tumulare de la Bârsești”, găzduită la Muzeul George Severeanu din București. Expoziția este organizată de Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și Muzeul Vrancei din Focșani în perioada 25 iunie – 12 septembrie 2021. Organizatorii evenimentului arată că în cadrul acestei expoziții sunt aduse pentru prima dată în atenția publicului rezultatele cercetărilor arheologice, mai vechi sau mai noi, din cunoscutul sit de pe platoul „Dumbravă”, situat în comuna Bârsești.

Tumulii, adică movilele funerare, sunt frecvenți în spațiul eurasiatic încă din epoca timpurie a bronzului. Prin efortul depus de către comunitate pentru înălțarea lor și analizând structura, ofrandele depuse și resturile defuncților, tumulii oferă informații consistente despre obiceiurile funerare din preistorie, relațiile de schimb, influențele regionale, precum și date despre statutul social al persoanelor decedate.

O primă necropolă tumulară a fost semnalată la Bârsești ca urmare a raportului comisiei de anchetă a Muzeului Național de Antichități (MNA), condusă de Bucur Mitrea. În 1955, acesta a constatat jefuirea unor morminte și a recomandat în consecință cercetarea sau conservarea lor. În același an, au fost demarate cercetări arheologice, efectuate de către o echipă condusă de Sebastian Morintz, de la Institutul de Arheologie din București (noua denumire a MNA începând cu 1956), cu participarea Muzeului Vrancea din Focșani și a unor studenți. Între anii 1955 și 1958, au fost săpați și documentați 28 de tumuli. Ritmul de lucru a fost unul alert, un tumul fiind descoperit în medie de către opt lucrători ȋn patru zile. Chiar dacă materialul arheologic și documentația acestor cercetări au rămas în majoritate nepublicate, pe baza acestor săpături, Sebastian Morintz a definit grupul cultural Bârsești, specific pentru comunitățile care au trăit în zona Vrancei în perioada târzie a primei epoci a fierului (sau Hallstatt târziu, cca. 620-450 î. Hr.).

Au trecut aproape 60 de ani până când cercetările arheologice să fie reluate pe platoul „Dumbravă”. Desfășurate în perioada 2014-2017, noile săpături au fost coordonate de arheologul Emilian Teleaga, având suportul a trei instituții de prestigiu: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, Muzeul Vrancei și Universitatea de Stat din Chișinău. Rezultatele noilor cercetări arheologice din teren au fost completate de o utilizare consistentă a metodelor arheologiei moderne. A fost astfel cartată detaliat și scanată magnetometric și cu echipament GPR suprafața funerară pentru identificarea exactă a tumulilor, au fost efectuate studii de paleomediu, analize paleoantropologice și arheozoologice pentru reconstituirea mediului în relație cu oamenii din trecut, precum și datări absolute prin metoda radiocarbon în scopul de a încadra cronologic cât mai exact situațiile întâlnite.

În zona de studiu, noile săpături au condus și la descoperirea în premieră a unei necropole tumulare mai vechi, din perioada mijlocie a epocii bronzului, atribuită unor faze ale culturii Monteoru, datate cca. 2100-1400 î.Hr., cu morminte de incinerație și cenotafuri. Contextele funerare adăpostite de tumulii de la Bârsești au fost reconstituite, iar materialele arheologice descoperite în noile și vechile săpături, dintre care unele spectaculoase, au fost restaurate, studiate și pregătite pentru expunere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?