Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Sindicaliștii din Primărie cer revocarea hotărârii privind bugetul Focșaniului, fiind reprezentați de avocat prof. univ.dr. Verginia Vedinaș

Unul dintre cei mai apreciați specialiști în drept administrativ din România, avocatul Verginia Vedinaș, îi reprezintă pe angajații Primăriei Focșani în procesul prin care se contestă diminuarea cheltuielilor cu salariile decisă de majoritatea PNL – USR PLUS din Consiliul Local Focșani. Ieri, avocatul a depus o plângere prealabilă din partea Sindicatului Sintax 2010 din cadrul Primăriei Focșani referitoare la solicitarea de revocare a hotărârii prin care a fost aprobat bugetul cu tăierile la cheltuielile de funcționare din adminstrația locală municipală.

Profesor universitar dr. la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, Verginia Vedinaș este unul dintre cei mai apreciați specialiști în drept administrativ din România. Are o carieră administrativă impresionantă, președinte  al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, senator al României, președinte al Institutului de Științe Administrative „Paul Negulescu”, consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României, membru în Comitetul de conducere al Institutului de Științe Administrative al Republicii Moldova.

Argumentele invocate în plângerea prealabilă se regăsesc și în raportul privind obiecțiile de legalitate asupra hotărârii Consiliului Local prin care a fost aprobat bugetul. Se consideră că au fost încălcate prevederi din Codul Administrativ și din Legea finanțelor publice locale. Practic, prin amendamentele aprobate de majoritatea PNL-USR PLUS, a fost schimbat în totalitate proietul de buget inițiat de primarul municipiului Focșani. Mai grav este modalitatea prin care a fost adoptată hotărârea. Astfel, proiectul de buget a fost modificat în totalitate prin amendamente făcute în plenul ședinței de consilierii majorității PNL – USR PLUS și care nu au fost discutate în ședințele comisiilor de specialitate.

Ori, avizul comisiilor de specialitate este întocmit pe baza amendamentelor și propunerilor făcute de consilierii locali. Din coroborarea textelor rezultă că amendamentul, fiind un act subsecvent proiectului, trebuie să urmeze aceleași proceduri ca și proiectul inițial. Altfel spus, proiectul de act trebuie să se întoarcă la comisii și să fie supus unei noi avizări…Aceste texte de lege (din Codul Administrativ și Legea finanțelor publice locale – n.r.) împiedică adoptarea unei hotărâri de consiliu local cu un conținut fundamental diferit față de cel care a primit avizul de la comisiile de specialitate ale consiliului local, astfel cum s-a întâmplat în situația dată”, se arată în plângerea prealabilă.

Aceasta mai arată că bugetul trebuie să asigure funcționarea instituțiilor administrației publice locale, aspect precizat expres în Legea finanțelor publice locale care prevede că autoritățile locale au obligația asigurării în totalitate a cheltuielilor secțiunii de funcționare. Consilierilor locali PNL – USR PLUS li se explică faptul că nu pot diminua credite bugetare deoarece sunt „angajamente legale semnate de ordonatorii de credite, conform Ordinului 1792 /2002 privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor publice”. Niciun buget al unei unități administrativ teritoriale nu poate ignora aceste aspecte. Niciun argument nu îndrituiește la o asemenea abordare. Politica și interesele contrare politice nu pot diminua responsabilitatea pe care ambele autorități, executive și deliberative, o au cu privire la buna funcționare a unității administrativ teritoriale ca persoană juridică de drept public, cum prevede art 96 alin 1 din Codul Administrativ, se arată în plângerea prealabilă.

Consilierii PNL USR PLUS au tăiat banii pentru energie electrică, internet, comisioanele plăților online

La acest moment, prin „grija” consilierilor locali PNL-USR PLUS au fost tăiați banii pentru cheltuielile cu energia electrică, apă, comunicații, servicii de pază, curățenie, petru comisioanele bancare de la plățile online, mentenanța sistemelor informatice de la Serviciul de Taxe și Impozite de la Primăria Focșani. De asemenea, bugetele de funcționare la Ateneul Popular și Ansamblul Folcloric Țara Vrancei sunt pe minus doarece sumele repartizate sunt mai mici decât cheltuielile deja realizate în acest an.

O situație specială este la bugetul pentru salarii de la Primăria Focșani și Poliția Locală. Dacă ar fi aplicate tăierile aprobate de PNL-USR PLUS, s-ar ajunge în situația ca salariile să fie mai mici decât salariul minim pe economie. „În acest moment, bugetul municipiului are o reducere a fondului de salarii pentru lunile rămase din acest an de 67% la Primărie, iar la Poliția Locală de 78%. Practic, pentru a pune în aplicare această prevedere bugetară, în calitate de ordonator principal de credite ar trebui să iau măsuri de reducere a numărului de personal cu cel puțin 50% și de a reduce și salariile. Dacă am aplica acest procent de 67%, respectiv 78% , am ajunge cu salariile sub minimul pe economie, ceea ce nu ne permite legea, a explicat primarul Cristi Misăilă într-o conferință de presă. Aceste tăieri nu se aplică însă la indemnizațiile celor două viceprimărițe de la PNL și USR PLUS care au votat aceste tăieri salariale pentru colegii lor din Primăria Focșani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?