Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643
Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643

Angajat al unei unități militare din Focșani, anchetat pentru furt. Împreună cu alți tineri a sustras bunuri de mii de lei dintr-un supermarket

Un militar de la o unitate din Focșani este acuzat că, împreună cu alte trei persoane, printre care și o femeie, a sustras diverse bunuri dintr-un supermarket din municipiu, fapte comise în urmă cu mai bine de 3 ani. Între timp, cercetările demarate la Focșani au fiind finalizate de Parchetul Militar Iași, iar partea vătămată și-a recuperat prejudiciul, astfel că nu a avut pretenții de la inculpați. Din acest motiv, militarul a și scăpat „ieftin” în instanță, însă procurorii militari deja au atacat prima soluție pronunțată.

…dispune renunțarea la aplicarea pedepsei pentru inculpatul A. M., trimis în judecată pentru furt în formă continuată (3 acte materiale). … aplică inculpatului A. M. un avertisment, care constă în prezentarea motivelor care au determinat renunțarea la aplicarea pedepsei şi atenționarea inculpatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni.

Condamnă pe inculpata P. (fostă B.) D. A., la o pedeapsă de 6 luni închisoare, pentru furt (3 acte materiale). … dispune anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 8 luni închisoare, aplicată inculpatei P. (fostă B.) D. A., prin sentința penală a Judecătoriei Focşani, rămasă definitivă prin neapelare. … contopeşte pedeapsa de 6 luni închisoare aplicată inculpatei prin prezenta sentinţă, cu pedeapsa de 8 luni închisoare şi aplică inculpatei pedeapsa cea mai grea, de 8 luni închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv sporul de 2 luni închisoare, astfel că pedeapsa aplicată inculpatei este de 10 luni închisoare. … dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Constată că inculpata a efectuat cele 70 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul condamnării anterioare. … deduce din durata pedepsei aplicate inculpatei perioada reţinerii, de 24 de ore, de la 21.09.2017 până la 22.09.2017.

Condamnă pe inculpatul B. R. A. la o pedeapsă de 1 an închisoare, pentru furt (3 acte materiale). … dispune anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 1 an şi 10 luni închisoare, aplicată inculpatului prin sentința penală a Judecătoriei Focșani, rămasă definitivă prin neapelare. … contopește pedeapsa de 1 an închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentință, cu pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare aplicată şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1 an şi 10 luni închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv sporul de 4 luni închisoare, astfel că pedeapsa aplicată inculpatului este de 2 ani şi 2 luni închisoare. … dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni. … obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 90 zile la una din cele două instituţii menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţională de Probaţiune, respectiv Primăria comunei Vânători, judeţul Vrancea, sau Biserica „Sf. Maria” din satul Petreşti, comuna Vânători, judeţul Vrancea. … deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului perioada reţinerii, de 24 de ore, de la 21.09.2017 până la 22.09.2017.

Condamnă pe inculpatul T. A. L., la o pedeapsă de 6 luni închisoare, pentru furt. … dispune anularea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei de 6 luni închisoare, aplicată inculpatului prin sentința penală a Judecătoriei Focșani, rămasă definitivă prin neapelare. … contopește pedeapsa de 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin prezenta sentință, cu pedeapsa de 6 luni închisoare aplicată prin sentința penală a Judecătoriei Focșani şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 6 luni închisoare, la care adaugă sporul de 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv sporul de 2 luni închisoare, astfel că pedeapsa aplicată inculpatului este de 8 luni închisoare. … dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. … obligă pe inculpat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 80 zile la una din cele două instituţii menţionate în baza de date afişată de Direcţia Naţionala de Probaţiune, respectiv Liceul Pedagogic „Spiru Haret” Focşani sau Liceul cu Program Sportiv Focşani. … deduce din durata pedepsei aplicată inculpatului perioada reţinerii, de 24 de ore, de la 21.09.2017 până la 22.09.2017. Constată prejudiciul recuperat integral prin plată către partea civilă”, se arăta în hotărârea pe fond, pronunțată săptămâna trecută.

Din ce s-a conturat în timpul anchetei, ideea de a sustrage bunuri a venit de la unul dintre inculpați, care de un an era angajat casier la respectivul supermarket. Acesta i-a și cooptat pe ceilalți inculpați, bunurile fiind vândute ulterior, inclusiv prin intermediul anunțurilor pe care militarul le publica pe site-uri sau pagini de vânzări online. Ancheta a demarat în toamna anului 2017, după ce reprezentantul supermarketului a sesizat poliția, iar pe parcursul cercetărilor s-au efectuat inclusiv percheziții la domiciliile a o parte dintre inculpați, de unde au fost ridicate mai multe bunuri care s-au dovedit a fi sustrase, astfel că au fost restituite reprezentantului magazinului.

În luna august 2016, inculpatul C. C. C. a fost angajat în funcția de casier comercial …. Profitând de acest lucru, începând cu luna august 2017 a luat decizia infracțională să sustragă bunuri, sens în care a premeditat un plan infracțional astfel încât, cu sprijinul altor persoane să scoată din incinta unității economice mai multe bunuri fără a fi scanate la casa de marcat și implicit fără a fi achitată contravaloarea acestora. Mai întâi a apelat la sprijinul surorii sale, inculpata B. B. B., care locuiește împreună cu acesta, iar ulterior în baza unor propuneri favorabile pentru ambele părți i-a contactat și pe inculpații …, respectiv pe numitul A. A., cărora le-a propus să sustragă bunuri.

Modul de operare constă în faptul că indivizii se deplasau cu căruțul de cumpărături încărcat cu produse la casa de marcat, unde de serviciu era inculpatul C. C. C., care proceda la înlăturarea sistemului de alarmă antifurt al bunurilor sustrase, iar apoi scana un produs care avea o valoare infimă. Inculpații achitau suma scanată care era cuprinsă între 15 lei și 20 lei, iar apoi profitând de neatenția agenților de securitate din exteriorul casei de marcat, se deplasau cu căruțul de cumpărături către autoturismele personale, încărcau bunurile, o parte din acestea fiind depozitate la locuința inculpaților C. C. C. și B. B. B..

Prejudiciul material cauzat a fost acoperit de inculpați prin restituirea în parte a bunurilor sustrase și prin plata contravalorii celorlalte bunuri sustrase, persoana vătămată a comunicat că nu se mai constituie parte civilă în procesul penal. În cursul urmăririi penale din prezentul dosar, fiecare inculpat a achitat partea sa de prejudiciu, adică suma de câte 4.600 lei fiecare, acoperind prejudiciul total reținut în prezenta cauză, în valoare de 18.400 lei”, se arată în motivarea hotărârii de condamnare, așa cum a fost preluată de rolii.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?