Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Ședință la Consiliul Local pentru serviciul de iluminat public din Focșani

Consilierii locali focșăneni sunt chemați, astăzi, să voteze documentația „de atribuire pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public a localităților membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru serviciul de salubrizare a localităților Focșani și Golești”. Proiectul de hotărâre care va fi votat în ședința extraordinară a Consiliului Local a mai fost discutat în ședințele anterioare însă nu a trecut din cauza opoziției consilierilor majorității PNL-USR PLUS. Au fost invocate diverse motive printre care și faptul că nu li s-au oferit informații suplimentare de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Serviciul de Salubrizare a localităților Focșani și Golești referitoare la anumite servicii trecute în documentație. Aceasta deși cei de la ADI au explicat la una dintre ședințele anterioare că, potrivit firmei de consultanță care a elaborat documentația tehnică, informațiile solicitate odată ajunse în spațiul public pot vicia procedura de achiziție publică. În plus, sumele din contractul cadru nu sunt definitive, valoarea finală urmând să fie stabilită prin licitația publică iar lucrările vor fi executate în funcție de bugetul alocat pentru acest serviciu. Subliniem că documentația a fost întocmită de un consultant angajat conform reglementărilor legale, valoarea estimativă a contractului fiind o cerință a legii în vederea inițierii procedurii de achiziției, se arată într-o adresă transmisă de ADI. Votul negativ al consilierilor majorității PNL-USR PLUS este surprinzător în condițiile în care proiectul de hotărâre are avizul Comisiei pentru buget și administrație publică din Consiliul local, conform procesului verbal semnat de doi consilieri liberali, Liviu Macovei și Victor Dumitru.

De menționat că, potrivit unei adrese transmise de ADI, toate celelalte consilii locale au dat hotărârile de avizare referitoare la documentația de atribuire a serviciului de iluminat public pe întrega rază teritorială a Asociației, mai puțin Consiliul Local Focșani. Este vorba despre localitățile Golești, Vânători, Cârligele, Bolotești, Garoafa, Milcovul, Urechești, Vulturu, Cotești, Poiana Cristei, Popești, Câmpineanca, Dumbrăveni și Sihlea. Aceasta în condițiile în care la începutul lunii mai a expirat contractul de delegare al serviciului de iluminat public al municipiului Focșani și, conform legii serviciilor comunitare de utilități publice, desfășurarea oricărui serviciu de utilități publice, indiferent de forma de gestiune aleasă, se realizează pe baza regulamentului serviciului, a caietului de sarcini al serviciului și a licenței de operare emisă de autoritatea de reglementare competentă.

În aceste condiții, ADI atrage atenția asupra obligațiilor legale de a asigura serviciile de utilități publice, precum iluminatul public. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție care este sancționată cu amendă de minim 20 mii lei de către ANRSC. Dacă va fi aplicată o asemenea amendă, ADI a precizat că se îndrepta împotriva celor nu au permis adoptarea unei hotărâri care să rezolve situația iluminatului public din Focșani. Pentru asigurarea continuității serviciului este necesar ca și Consiliul Local al municipiului Focșani să avizeze documentația transmisă deoarece serviciul de iluminat public ca serviciu de utilitate publică să se poată efectua în condiții optime iar procedura de achiziție publică să se poată desfășura în termenele prevăzute de lege, se arată în adresa transmisă de ADI.

Blocarea funcționării serviciului de iluminat public va avea ca efect și pierderea finanțărilor pentru proiectele de reabilitare a sistemului de iluminat public din municipiu. La acest moment, municipiul Focșani are în implementare două proiecte, respectiv „Reabilitarea, modernizarea și extinderea Sistemului de Iluminat Public în municipiul Focșani-nivelul 1 de prioritate, în valoare de 19740430,06 lei, cu finanțare din fonduri UE” și „Modernizare Sistem de Iluminat Public în municipiul Focșani, în valoare totală de 1144322,94 lei, cu finanțare de la autoritatea Fondului de Mediu, din care 950499,31 lei, reprezentând finanțarea autorității Fondului de Mediu, diferența fiind asigurată de autoritatea locală”. La implementarea celor două proiecte, conform cerințelor finanțatorului, trebuie să existe un Contract pentru asigurarea mentenanței, legal încheiat cu un operator licențiat, situație care explică necesitatea preluării de către operatorul care va câștiga licitația a mentenanței pentru echipamentele și componentele sistemului de iluminat public reabilitat, modernizat și extins, se arată într-o notă transmisă consilierilor locali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?