Ediția: Luni 21 Iulie 2025 Nr. 6924

Mesaje de susținere pentru Ateneul Popular și de „Rușine!” pentru consilierii PNL-USR Plus

Oamenii de cultură din țară și din străinătate au transmis mesaje de susținere pentru Ateneul Popular „Maior Gh. Pastia”, după ce conducerea instituției a anunțat că nu mai are bani de funcționare pentru acest an. Oameni care au participat sau au lucrat direct la proiectele culturale derulate în ultimii ani de Ateneu sunt consternați de situația de la Focșani. Mesajele de susținere au fost publicate pe pagina de facebook a instituției culturale care a anunțat, ieri, că Ateneul va fi închis deoarece coaliția majoritară din Consiliul Local, formată din consilieri PNL și USR Plus, nu a aprobat fonduri de funcționare nici măcar la nivelul unei singure luni.

          A fost prima scenă pe care am cântat când aveam 6 ani. Nu pot să cred că în orașul meu se întâmplă asta! A fost poate una dintre singurele scene din lume care nu a tăcut în aceste timpuri grele pentru noi toți, în special pentru muzicieni și voi i-ați pus lacăt pe ușă. Nu vă gândiți decât la voi, gunoaie de oameni ce sunteți. Rușine!, scrie Chris Cigolea, focșăneanul mutat în Canada care a fost unul dintre inițiatorii Festivalului de Blues de la Focșani.

          Se închide un lăcaș de cultură care a funcționat cu succes în an de plină pandemie. Una dintre puținele instituții din țară care a realizat și găzduit evenimente cu public, când aproape toate instituțiile de profil din România au rămas închise. Și asta când? Acum, când sectorul cultural, poate cel mai lovit în urma pandemiei, încearcă să se reprindă. Am găsit la Ateneu, după douăzeci de ani, o deschidere totală când am venit cu propunerea realizării proiectului dedicat tinerilor focșăneni #Classicforteens cofinanțat de AFCN, care s-a dovedit a fi un real succes. Un cadou făcut orașului natal pe care oameni de inițiativa și cu viziune ca Marilena Şerbănuţ, Sorin Francu, l-au îmbrățișat și găzduit. Timp de o săptămână, publicul focșănean a avut ocazia să asiste la evenimente de excepție. Un act cultural de înalt nivel, susținut de nume importante ale muzicii clasice din România și străinătate, iar elevii iubitori de artă să participe la masterclassuri de perfecționare. Toate acestea, găzduite și susținute logistic de către Ateneul Pastia.

          Cred în puterea de reziliență a sectorului cultural și în tăria de caracter a persoanelor care au reușit să țina piept perioadei Covid, care va rămâne în memoriile noastre ca nefericită amintire. Nu sper, ci cred cu tărie că împreună, factorii de decizie, conducerea Ateneului, operatorii culturali, oamenii de bine din Focșani, vom reuși să depășim acest impas. Classic for teens 2021 face încălzirea pe tușă în așteptarea startului împreună cu un alt mare proiect cultural gândit pentru tinerii Focșaniului, transmite Mioara Moraru Cristea, reprezentantul Asociației culturale ProPatria care a inițiat proiectul Clasic for Teens, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

„ÎNCHIS DIN LIPSA UNORA DE INTERES PENTRU CULTURĂ”

Conducerea Ateneului Popular a anunțat, ieri, pe pagina de facebook, că instituția va fi închisă deoarece nu sunt asigurate fonduri pentru funcționare în acest an. Practic, prin amendamentele făcute de consilierii PNL-USR-PLUS la bugetul local, la această instituție au fost alocați doar 40 mii lei pentru tot anul, comparativ cu cei 530 mii lei propuși. Prin această tăiere nu au fost asigurate fonduri nici măcar la limita cheltulilor făcute până acum în 2021 iar instituția culturală are acum bugetul pe minus.

În urma votării bugetului Municipiului Focșani, instituției noastre i s-au alocat bani sub necesarul CHELTUIELILOR DE FUNCȚIONARE ale unei singure luni. Nu s-a ținut cont de nimic din ceea ce a făcut unicat Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia, singular în țară, nici de eforturile depuse în perioada pe care o traversăm cu toții, perioadă în care nu au lipsit  nicidecum evenimente de valoare și care să pună accent pe talentele locale, nici de istoria începută de filantropul Maior Gheorghe Pastia.

          În anul în care Corul de Cameră PASTORALA împlinește 45 de ani de existență, cel mai probabil va trebui să ne luăm rămas bun de la membrii acestuia, de la toată experiența și rezultatele extraordinare, din lipsa fondurilor.

          După 45 de ediții, Festivalul de muzică ușoară românească FLORENTIN DELMAR va fi desființat, tot din lipsă de fonduri. Iar aceasta după ce anul trecut a fost singurul organizat și apreciat, dintre toate festivalurile de gen din România.

          Bursele Pastia, abia duse la îndeplinire după peste 90 de ani de la statuarea înființării lor, nu vor mai putea fi plătite, din aceeași lipsă de fonduri. Iar aceasta la nici o lună de la aflarea următorilor doi bursieri – tineri de excepție, cu ample perspective în domeniul artelor.

          Elevii multor unități de învățământ nu vor mai putea derula proiecte sau voluntariate în Ateneul Popular Maior Gheorghe Pastia. Tot ce am construit în ultimii ani, pentru a fi pe placul și dorința publicului de toate vârstele  – căruia îi mulțumim cu reală recunoștință pentru implicare – se sfârșește azi.

          Unicul și neprețuitul Maior Gheorghe Pastia, care nu a precupețit nimic din ființa, suflarea și averea proprie, credem că ar fi dezamăgit și trădat în încrederea acordată concetățenilor săi. Pentru Domnia Sa a fost totul pentru neam și cultura lui. Ceea ce s-a petrecut în alocarea bugetului din acest an, ar suna mai degrabă totul pentru neamuri și interese oculte, căci pe mulți dintre cei care au drept de vot și au tăiat fondurile Ateneului în data de 10 mai 2021, deși i-am chemat, nu i-am văzut vreodată la noi, la vreunul dintre evenimentele noastre. Au confundat sala de spectacole cu instituția de spectacole, către care tindeam în ideea de a da încă un plus de valoare actului artistic.    

          N-au înțeles că prin cultură nu se servesc interesele niciunui grup politic. Cultura ne prezintă modele de urmat, căi de acces intelectual, acțiuni de valorificare a tradiției.

          Pentru o perioadă incertă, suntem obligați să nu mai funcționăm. Și aceasta la mai puțin de două săptămâni înainte de aniversarea a 94 de ani de la punerea pietrei de temelie a instituției noastre.

          Dacă avem vreo zare de speranță ? Se spune că aceasta moare ultima. Suntem creativi. Suntem determinați. Modelul Maiorului Pastia ne obligă să nu renunțăm. Ne-am dovedit unii altora – organizatori și spectatori – că avem nevoie de ARTĂ, că putem să facem împreună ca viața să ne placă, să ne bucure, să ne fie prețioasă. Avem cea mai serioasă motivație: PUBLICUL SPECTATOR. Cândva ne revedem. Găsim noi o soluție.

          Până atunci însă, chiar dorim să știm dacă și în opinia dumneavoastră e important să ducem mai departe munca Maiorului Pastia sau să ne continuăm demersurile pentru a-i duce visul mai departe. Scrieți-ne aici, sau pe e-mailul ateneulpastia@yahoo.com.

Viceprimarul USR le transmite angajaților de la Ateneu să nu se mai vaite

Situația dramatică prin care trec instituțiile culturale al căror buget a fost măcelărit de consilierii PNL-USR-PLUS este bagatelizată de aceștia. Unul dintre consilierii locali a susținut că sunt informații denaturate iar „cu asemenea mesaje alarmiste nu se poate construi un dialog eficient”. Culmea o atinge viceprimarul USR Alexandra Tătaru care, într-un comentariu pe facebook, îi trimite pe angajații de la Ateneu să ceară 2% din impozitul pe venitul defalcat. Doar că acești bani pot fi accesați doar de către instituțiile de spectacole și concerte din județe, ceea ce nu este cazul Ateneului focșănean. Motivul este votul negativ al consilierilor PNL din mandatul 2016-2020 care au refuzat schimbarea statutului Ateneului și transformarea în instituție de spectacole și concerte. Iar rezultatele se văd acum.

Viceprimarul USR a încercat să justifice tăierile de bani însă argumentele invocate arată că nu a înțeles cum funcționează o instituție, care sunt cheltuielile necesare pentru ca Ateneul să ofere servicii focșănenilor. Aceasta în condițiile în care a participat la ședința Consiliului de Administrație de la Ateneu, iar la ultima ședință a Consililui Local, susținea că e nevoie de bani pentru proiecte culturale. Le-a susținut până când a tăiat aproape toți banii de funcționare și a lăsat bugetul pe minus.

Pe scurt, viceprimarul USR ne spune că oamenii care lucrează la Ateneu nu trebuie să se vaite ci trebuie să se ducă la serviciu și să își facă treaba ca orice funcționar public. Adică să se ducă la birouri, să stea pe întuneric și în frig pentru că nu sunt bani pentru plata facturilor la utilități. Iar evenimentele să le facă tot pe întuneric, oricum se consumă prea multă energie electrică, muzicienii nu trebuie să vadă notele pe portativ iar spectatorii au venit să asculte muzică, nu să admire artiștii.

Mai spune viceprimarul Tătaru că funcționarii de la Ateneu ar trebui „să nu se mai vaite pentru că bursele Pastia se finanțează din vânzarea biletelor”. Dacă ar fi avut bunăvoința să discute acest subiect cu conducerea Ateneului ar fi aflat că, după ce a votat pentru tăierea cheltuielilor de funcționare, toate veniturile din vânzarea biletelor se duc pentru plata facturilor și nu mai sunt bani pentru plata burselor Pastia. De altfel, acest lucru i l-ar fi spus orice contabil dintr-o instituție publică. Un alt motiv invocat este neprezentarea agendei culturale a instituțiilor de cultură. O agendă care se află la un click distanță și poate fi consultată pe pagina de internet a primăriei în care se presupune că lucrează viceprimarul Tătaru.

Însă acesta este rezultatul când unele persoane se ascund în spatele votului din Consiliul Local pentru a masca neștiința în administrația publică. Se ajunge în situația ca oameni de cultură apreciați în țară pentru activitatea culturală să fie puși să cerșească bani de la consilierii PNL-USR-PLUS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?