Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Protecția Animalelor: Cum funcționează? Poliția face dosare penale, Consiliul Județean trebuie să asigure adăpostul și asistența

În octombrie anul trecut, Guvernul a aprobat înfiinţarea Poliţiei Animalelor, cu structuri în toate judeţele, promisiunea fiind atunci că structura va deveni operațională în 60 de zile. Însă s-a plecat de la zero, iar posturi au fost scoase la concurs abia în decembrie, încadrări urmând a fi făcute inclusiv de acum încolo. La acest moment, polițiștii vrânceni pot interveni atunci când sunt sesizate cazuri în care animalele sunt într-o situație de pericol. Biroul pentru Protecția Animalelor Vrancea are în componență funcții de ofițeri, dar și de agenți de poliție, ocupate în proporție de 45%.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, în perioada următoare sunt în curs de ocupare două funcții (una de ofițer și una de medic veterinar), urmare a organizării concursurilor. Printre funcțiile prevăzute, se înscriu trei funcții de medic veterinar (ofițer), în prezent fiind ocupată doar una.

Cum structura este abia la început, primele sesizări primite și soluționate în județ apar oficial începând cu luna trecută. „În cursul lunii februarie 2021 au fost înregistrate 9 sesizări privind încălcări ale legislației referitoare la protecția animalelor, 4 dintre acestea având caracter penal. În cele 4 dosare penale întocmite se efectuează cercetări și urmează a fi propusă soluție legală prin unitatea de parchet competentă, se arată într-un răspuns oferit redacției noastre din partea inspectorului de poliție Paula Enache, responsabilul cu aplicarea Legii 544/2001 din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

Potrivit aceleiași surse, în cazul unei sesizări, procedura legală este aceeași ca și în celelalte situații: prin plângere formulată în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităților de poliție, sesizare din oficiu, apel telefonic prin SNUAU 112. Modificările aduse anul trecut în legislație permit oamenilor legii să intervină rapid. Astfel, polițiștii pot emite un ordin de plasare în adăpost a animalului aflat în stare de pericol, ordin care se comunică ulterior și entității responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor.

Entitate înseamnă aici administrația județeană, care are obligația de a asigura servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost. Potrivit OUG 175/2020, Consiliul Județean Vrancea trebuie să aibă adăposturi proprii, înregistrate sanitar-veterinar, să aibă încheiate contracte cu grădini zoologice, acvarii publice și centre de reabilitare și/sau îngrijire pentru animalele din fauna sălbatică, inclusiv cele deținute de organizații neguvernamentale de protecție a animalelor, cu adăposturi pentru câini fără stăpân sau a alte adăposturi pentru animale domestice, inclusiv cele deținute de organizații neguvernamentale de protecție a animalelor.

Tot Consiliul județean trebuie să se preocupe de existența personalului care asigură prestarea serviciilor publice, cei care pun în executare ordinul de plasare a animalului în adăpost. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se comunică și entităților responsabile cu prestarea serviciului de adăpostire a animalelor. Consiliile Județene și Consiliul General al municipiului București au obligația de a asigura, cu caracter continuu și permanent, servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiectul ordinului de plasare în adăpost printr-o serie de modalități. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de personalul care asigură prestarea serviciilor publice, ne-a mai transmis IPJ Vrancea.

Însă, după cum am spus, activitatea încă se pune în mișcare, pentru că abia în perioada următoare se vor face demersuri pentru încheierea protocoalelor cu entități abilitate în domeniu.

Potrivit reprezentanților administrației județene, „Consiliul Județean Vrancea este în acest moment în procedură de achiziție a unor servicii specializate pentru protecția animalelor, de la ONG-uri cu acest domeniu de activitate, până când administrația județeană va avea propriul serviciu pentru protejarea animalelor aflate în situație de pericol. Pentru animalele sălbatice a fost încheiat un parteneriat cu Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice din Focșani, iar pentru animale domestice sunt luate în calcul alte două asociații. Consiliul Județean Vrancea urmează să înființeze propriul serviciu public pentru protecția, asistența și adăpostirea animalelor supuse cruzimilor. Responsabilii din cadrul CJ Vrancea au  identificat deja un teren, pe raza comunei Răstoaca, unde poate fi construit adăpostul. Urmează să fie identificată și sursa de finanțare,  fonduri guvernamentale sau europene.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?