Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Sergent major Leonid Carabă, jandarmul-actor

Începem o nouă rubrică, în cadrul căreia ne-am propus să spunem poveștile oamenilor în uniformă. Aflăm ce pasiuni au dincolo de meseria pe care și-au ales-o. Începem cu Leonid Carabă, originar din Panciu, care, în urmă cu aproximativ doi ani și jumătate, a luat decizia să îmbrace haina militară. Vrânceanul spune că dintotdeauna a avut o slăbiciune aparte pentru uniformă, însă, din pasiune pentru Geografie, a ales ca, după absolvirea Liceului „Ioan Slavici‟ din Panciu, să se îndrepte spre Universitatea din București pentru a  studia Ingineria Geologică. Cum prima dragoste nu se uită niciodată, în ianuarie 2018, Leonid Carabă s-a înscris la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. Odată admis la Școala Militară, Leonid Carabă a renunțat la programul de Master pe care îl începuse, dedicându-și timpul carierei militare. Dornic să învețe și să acumuleze noi experiențe, Leonid Carabă a cochetat în liceu și cu actoria, fiind membru activ al Trupei de Teatru „Protha‟ din Panciu.

Trezitul de dimineață și înviorarea, cea mai grea parte a școlii militare

După aproximativ un an de studiu și de pregătire în cadrul Școlii Militare de la Fălticeni, sergent major Leonid Carabă a realizat că acesta este drumul pe care vrea să-l urmeze în viață. Tânărul recunoaște însă că trezitul de dimineață și cele 30 de minute destinate înviorărilor din aer liber, indiferent de vremea de afară, i s-au părut puțin cam riguroase la început. „Programul de la Școala Militară mi s-a părut puțin riguros, în comparație cu libertatea pe care o ai în școală, în general, sau libertate pe care o ai mai apoi la facultate, cum a fost cazul meu. La Școala Militară programul era strict, toată lumea se trezea la aceeași oră, mâncam cu toții, făceam studiile împreună. Ziua începea la ora 06:00 cu înviorare în aer liber, apoi ne spălam, ne îmbrăcam, la ora 07:00 aveam apelul de dimineață, mergeam la masă, și, de la ora 08:00, începeau cursurile”, spune sergent major Leonid Carabă.

În cursul anului de pregătire militară, vrânceanul a avut ocazia să participe la diverse misiuni, prima dintre ele fiind la Iași. „Prima misiune în care am mers în uniformă de jandarm a fost în timpul Școlii Militare. Am prins misiunea de Sfânta Parascheva de la Iași, când am fost să-i sprijinim pe cei de la Gruparea Mobilă de la Bacău. Am prins o tură de zi de 12 ore, și o tură de noapte de 13 spre 14 ore, în 2018. Nu mi s-a părut greu, m-am bucurat de ce s-a întâmplat efectiv acolo, și m-am gândit că după finalizarea studiilor ar putea fi o zi de muncă normală”, povestește Leonid Carabă care, pe data de 5 noiembrie 2018 a devenit jandarm cu acte în regulă. Acesta consideră că „înainte de toate, un viitor jandarm trebuie să fie sincer cu el, să realizeze dacă își dorește să urmeze o carieră militară cu adevărat. Totodată, trebuie să fie punctual și trebuie să-i placă dreptatea pentru că mai apoi, urmând meseria în sine și lucrând cu omul, un viitor jandarm trebuie să știe să aplice legea”.

Trei frați de 4, 7 și 9 ani din Panciu, salvați din calea flăcărilor de un polițist și un jandarm

Numele lui Leonid Carabă a devenit cunoscut la începutul acestui an, când, împreună cu colegul său, agent de poliție Silviu Mîrza, au salvat din calea flăcărilor trei frați de 4, 7 și 9 ani din Panciu. Tânărul jandarm ne-a povestit că incidentul a avut loc în cartierul „Neicu”. „Cea mai emoționantă intervenție la care am participat este cea care s-a întâmplat în luna ianuarie a acestuia an, când am avut cazul cu copiii salvați din incendiu. Aceea a fost ziua cea mai emoționantă, și ziua care m-a marcat cel mai mult în decursul celor 2 ani și jumătate de muncă. Eram în zona de patrulare împreună cu colegul de la poliție când am fost alertați de țipetele unor copii. Unul dintre copii încă mai era în casă, fetița cea mică. Ieșea fum din casă, într-o parte laterală putând fi văzute flăcările. Nu am avut timp să mă gândesc la ce se va întâmpla. Am acționat din instinct. Băiatul de 9 ani a fost primul transportat la Focșani, mai apoi, am înțeles că toți au fost transferați către București”, a spus Leonid Carabă. În semn de apreciere pentru „profesionalismul, curajul și spiritul de inițiativă de care a dat dovadă în îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu”, sergentului major Leonid Carabă i-a fost acordată o Diplomă de excelență din partea col. Adrian Babiș, inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Vrancea.

Leonid Carabă, un jandarm cu înclinații… artistice

În 2012, Leonid Carabă, pe atunci elev în clasa a X-a, și-a descoperit pasiunea pentru teatru, motiv pentru care s-a înscris în Trupa de Teatru „Protha‟ din Panciu. „În clasa a X-a am început să merg la Grupa de Teatru «Protha» pe care o aveam la liceu. De la teatru am învățat să fiu om și să mă descopăr. A fost un lucru care, cu timpul, s-a dovedit a fi foarte important, reflectând în omul care sunt astăzi. Teatrul m-a făcut un om mai sensibil, nu mai slab! Deschiderea pe care am dobândit-o prin teatru, m-a ajutat să scap de trac și să nu mai fiu o persoană emotivă”, explică Leonid Carabă.

În același an, Leonid Carabă a participat la primul festival de teatru, în Fălticeni. Această primă experiență l-a făcut pe tânărul elev din Panciu să iubească și mai mult arta teatrală. „Am participat la secțiunea de teatru propriu-zis, la secțiunea de poezii și la secțiunea de monolog. Ca primă experiență m-a marcat oarecum, făcându-mă să dau și mai mult de gust teatrului. Sunt festivaluri care se desfășoară pe parcusul unei zile, chiar două, dar sunt și festivaluri care se desfășoară pe perioada a 7-9 zile, cum a fost cazul Festivalului Național de Teatru Tânăr „Ideo Ideis”, din Alexandria. A fost ca o tabără. A fost deosebit. În primul rând, prin prisma oamenilor de acolo. Am avut un trainer cu care făceam ateliere cam 3 ore pe zi, Adrian Nicolae‟, povestește încântat, Leonid Carabă.

Trupa de Teatru „Protha‟ se adresează liceenilor, ajutându-i să-și dezvolte calitățile și talentele artistice. „Trupa de Teatru «Protha» are o istorie mai veche la Panciu, același om se ocupă de ea, benevol, domnul Cătălin Sfîrloagă care face asta din pasiune. Trupa «Protha» se adresează liceenilor, se organizează ateliere cu cei care sunt membri activi ai trupei. Se fac ateliere la Panciu, dar, pe perioada festivalului «Ora de teatru», se fac ateliere și în alte localități din județ. Anul trecut, spre exemplu, în cadrul acestui festival, am fost în șapte locații din județ: Focșani, Adjud, Dumitrești, Mărășești, Odobești, Panciu, Dumbrăveni și Vidra‟, explică Leonid Carabă.

Leonid Carabă, regele orbilor din „Țara lui Gufi‟

În prezent, Leonid Carabă a rămas colaborator al Trupei de Teatru „Protha‟, implicându-se activ și în organizarea Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de teatru‟. Anul trecut, după aproximativ 8 ani, Leonid Carabă a reintrat în pielea personajului său preferat, Gufi, din „Țara lui Gufi‟, operă a lui Matei Vișniec. „Gufi era regele în Țara orbilor. Este spectacolul pe care l-am jucat cu drag, pentru care am fost premiat atât individual, cât și ca trupă. De altfel, este spectacolul pe care l-am jucat și anul trecut în Piața Unirii din Focșani, după 8 ani de zile, în cadrul festivalului «Ora de teatru». Am fost premiat la categoria cel mai bun actor în rol principal masculin, dar am  primit și nenumărate premii pe secțiunea monolog și poezie”, a mai spus Leonid Carabă.

Tânărul jandarm spune că și-ar dori să poată merge la teatru la fel ca înainte de pandemie, însă, contextul actual nu-i prea permite. Își amintește cu drag însă despre una dintre piesele de teatru care i-a plăcut în mod deosebit: „«Doi pe o bancă», jucat în București cu Mihai Bendeac și Ilona Brezoianu. În primul rând m-au atras actorii, fiind unul dintre criteriile pe baza căruia aleg o piesă de teatru. Mă așteptam să fie o piesă care să mă pătrundă, să mă facă să intru pe scenă, fictiv, dar să mă facă să particip la acțiune oarecum. Și a reușit”.

În lista actorilor preferați, Leonid Carabă îi plasează pe: Maia Morgenstern, Mihai Bendeac, Marius Manole, Claudiu Bleonț, Florin Piersic și Ilona Brezoianu. Însă, „ca actor, cel mai mult cred că îmi place Marius Manole,  pe care am și avut ocazia să-l cunosc la Festivalul Național de Teatru Tânăr «Ideo Ideis» de la Alexandria, pentru că făcea parte din juriu. Îmi place foarte mult de el ca om, dar și povestea pe care o are în spate. În egală măsură, îmi place foarte mult felul cum joacă și cum se transpune în personaje”, explică Leonid Carabă.

          Leonid Carabă, în vârstă de 27 de ani, are o soră mai mică, de 22 ani și o familie care s-a bucurat întotdeauna pentru reușitele celor doi frați. Pentru că viața presupune o continuă învățare, Leonid Carabă este hotărât să nu renunțe la pasiunea lui pentru teatru. „Din punct de vedere artistic, în următorii cinci ani mă văd parte activă a Festivalului «Ora de teatru», ajutând la dezvoltarea lui. Mi-ar plăcea foarte mult să lucrez cu trupele care vin la festival, și să fiu un fel de verigă de legătură între festival și participanți. Nu m-aș vedea renunțând la teatru, și nici nu aș avea de ce să o fac. Atât timp cât faci un lucru cu plăcere, nu văd de ce ai renunța la el‟.

          În ceea ce privește cariera militară, tânărul sergent major și-ar dori să obțină un post de ofițer, fapt pentru care „pe 1 aprilie o să merg la un concurs în Mureș, care, să sperăm că va fi cu noroc”, a conchis Leonid Carabă.

Îi urăm succes sergentului major Leonid Carabă atât în ceea ce privește cariera militară, cât și latura artistică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?