Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ministerul Educaţiei a transmis instrucţiuni pentru clarificarea prevederilor referitoare la funcţionarea claselor terminale

Ministerul Educaţiei a emis duminică o instrucţiune care a fost transmisă tuturor inspectoratelor şcolare şi şcolilor pentru clarificarea aplicării prevederilor referitoare la funcţionarea claselor terminale în unităţile încadrate în scenariul roşu, precum şi pentru clarificarea posibilităţii prezenţei fizice în cadrul tuturor claselor, în toate şcolile, indiferent de scenariu, cu excepţia carantinei, a declarat pentru AGERPRES ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit instrucţiunii, în cazul funcţionării unităţii de învăţământ preuniversitar în scenariul roşu, pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a, XIII-a, precum şi pentru elevii din clasele terminale din învăţământul profesional şi postliceal, raportat la articolul 63 din Legea Educaţiei naţionale nr. 1/2011, activităţile didactice se vor realiza cu prezenţa fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu/clasa a VIII-a şi maximum 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învăţământul liceal, profesional şi postliceal.

„Actele normative nu impun restricţii numerice pentru învăţământul preşcolar şi învăţământul primar organizat în şcoli care funcţionează în scenariul roşu”, se arată în instrucţiune.

Documentul mai prevede că pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/XIII, precum şi pentru elevii din clasele terminale din învăţământul profesional şi postliceal care nu participă fizic la cursuri indiferent de motiv, unitatea de învăţământ preuniversitar este obligată să asigure organizarea activităţilor de predare-învăţare- evaluare online, iar elevii să participe la acestea. Astfel, conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, adaptat fiecărei situaţii, soluţii adecvate pentru asigurarea procesului educaţional online.

Potrivit sursei citate, prezenţa fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unităţile de învăţământ care organizează cel puţin o grupă de învăţământ remedial, pentru toţi elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele şi în toate şcolile indiferente de scenariul în care funcţionează, cu excepţia celor situate în localităţile carantinate).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a informat, sâmbătă seară, că peste 225.000 de elevi au fost înscrişi pentru participarea la orele remediale, care se vor putea organiza în forma fizică în toate şcolile din localităţile în care rata de incidenţă COVID-19 este mai mică de 6 la mie, adică nu sunt carantinate. Ministrul Educaţiei a precizat că potrivit datelor centralizate vineri din comunicările inspectoratelor şcolare judeţene, au fost înscrişi pentru ore remediale 75.000 de elevi în învăţământul primar, 60.000 în învăţământul gimnazial şi 90.000 în învăţământul liceal.

Activităţile remediale prestate de cadrele didactice, la nivelul unităţii de învăţământ, în cadrul programului naţional pilot de tip „Şcoală după şcoală”, vor fi remunerate cu suma de 100 lei/ oră – tarif brut, se arată într-un ordin emis de ministrul Educaţiei pentru completarea normelor metodologice de aplicare a programului pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv. Conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei transmis duminică AGERPRES, programul orar al activităţilor remediale se va stabili la nivelul unităţii de învăţământ, de către cadrul didactic, cu consultarea elevilor şi a părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

Examenele naţionale „se vor da la datele planificate, cu prezenţă fizică”

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat că a iniţiat discuţii la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru ca chiar dacă vor exista localităţi carantinate la momentul susţinerii examenelor naţionale, să se ia în considerare excepţia pentru susţinerea acestor testări, „definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”, cu prezenţă fizică şi la datele stabilite. „Profit de orice ocazie pentru a îndemna încă o dată la maximă responsabilitate, la respectarea strictă a regulilor pentru a diminua aşa şansele de a ajunge în această situaţie să depăşim 6 la mie. Dacă totuşi se depăşeşte 6 la mie, se suspendă orice activitate şcolară, din păcate, nu este nimic de discutat aici. Cu o singură excepţie, deşi nu ne dorim, deşi eu personal sunt convins că nu vom ajunge să avem localităţi carantinate pe durata examenelor naţionale, am iniţiat deja discuţiile la nivelul CNSU pentru a lua în considerare o excepţie pentru derularea examenelor naţionale cu prezenţă fizică la datele stabilite”, a afirmat duminică ministrul Câmpeanu, într-o intervenţie la postul Digi 24.

El a adăugat că „nu va exista niciun elev în această ţară care să nu poată susţine examene naţionale indiferent de situaţia epidemiologică”.

„Să ajungem în perioada examenelor naţionale şi vom avea răspuns (cu privire la situaţia epidemiologică din ţară n.red.) Ce vă pot spune acum, cu toată responsabilitatea, nu va exista niciun elev în această ţară care să nu poată susţine examene naţionale indiferent de situaţia epidemiologică. Aceste examene naţionale sunt de maximă importanţă, definitorii pentru viitorul oricărui tânăr. Va exista înţelegere şi asigur orice elev că examenele naţionale se vor da la datele planificate cu prezenţă fizică”, a mai subliniat ministrul Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?