Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Referendumul pentru dizolvarea Consiliului Local, singura soluție pentru a salva Focșaniul. LISTA investițiilor blocate de majoritatea USR-PNL

Primarul Cristi Misăilă vrea să inițieze un referendum pentru dizolvarea Consiliului Local din cauza blocării tuturor proiectelor de investiții de către majoritatea PNL-USR. Ieri dimineață, consilierii PNL – USR nu au catadicsit nici măcar să fie prezenți online la ședința Consiliului Local, unde urmau să fie discutate proiectele referitoare la alocările de fonduri pentru investițiile din municipiu. Nu au venit nici măcar viceprimărițele de la PNL-USR, care și-au preluat birourile ieri dimineață. În schimb, viceprimarul Alexandra Tătaru a avut timp să-și prezinte noul birou pe facebook, deși acum două săptămâni vorbea despre „beciul cu murături”.

Fără consilierii PNL-USR nu a avut loc ședința comisiei de specialitate de buget finanțe. De asemenea, nu a fost îndeplinit cvorumul pentru ședința Consiliului Local. Primarul Cristi Misăilă a anunțat că va trebui să convoace o nouă ședință în care să fie discutate proiectele de investiții importante pentru Focșani. Edilul a menționat că singura soluție pentru deblocarea situației în care se află municipiul este organizarea unui referendum în care focșănenii să decidă dacă este nevoie de dizolvarea acestui consiliu local în care deciziile sunt luate în disprețul interesului cetățenilor din municipiu. Se impune un referendum în Focșani pentru dizolvarea Consiliului Local, a spus primarul Cristi Misăilă, adăugând că focșănenii trebuie să decidă dacă mai vor asemenea consilieri locali care votează împotriva dezvoltării municipiului în care trăiesc doar din cauza unor mofturi politice ale șefilor de partid. Edilul a menționat că, dacă proiectele de investiții demarate în anii trecuți sunt blocate pentru că nu sunt alocați banii de către consilieri PNL-USR, atunci vor avea de suferit toți cetățenii municipiului. Situația este gravă în cazul proiectelor cu fonduri europene, unde municipalitatea riscă să restituie atât sumele alocate până acum, dar și să i se interzică accesarea de noi fonduri europene.

Un alt exemplu al urgenței ședinței de ieri este situația de la Creșa nr. 1, unde copiii au rămas în frig din cauza defecțiunii centralei termice. În proiectul privind excedentul bugetar care trebuia discutat de consilierii locali erau prevăzute fondurile necesare pentru achiziționarea unei centrale termice noi, care să asigure căldura pentru micuții de la creșă. Deoarece ședința nu a avut loc, municipalitatea a recurs la soluții extreme pentru ca micuții să nu rămână în frig. Au fost aduse calorifere electrice pentru a fi folosite în perioada iernii. Din păcate, consilierii USR-PNL au ales să saboteze și această ședință! Singura soluție – încălzim sălile de la Creșa 1, Sud cu calorifere electrice Mă întreb, oare ne putem juca cu sănătatea unor copilași doar pentru că așa ne dictează interesele politice? Vă întreb dacă vi se pare normală atitudinea USR-PNL, a scris primarul Misăilă pe pagina sa de Facebook.

Cum poate fi organizat referendumul pentru dizolvarea consiliului local

Dizolvarea Consiliului Local Focșani printr-un referendum este o soluție legală prin care focșănenii pot debloca funcționarea legislativului local. Regulile pentru organizarea unui referendum local pentru dizolvarea Consiliului Local sunt stabilite strict de Codul Administrativ. În prima etapă este nevoie de o cerere semnată de minim 25% din numărul cetățenilor cu drept de vot din Focșani. Adică, circa 19 mii de semnături, dacă ne raportăm la cei 76 mii de alegători aflați pe liste electorale de la ultimele alegeri locale. Cererea se adresează prefectului, cel care dispune înființarea unei comisii pentru organizarea referendumului din care fac parte un reprezentant al Instituției Prefectului, câte un reprezentant al primarului, al consiliului local și al consiliului județean și un judecător de la judecătoria Focșani. Secretariatul comisiei este asigurat de Instituția Prefectului. Referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puțin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscriși în Registrul electoral cu domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială. Activitatea consiliului local încetează înainte de termen dacă s-au pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al voturilor valabil exprimate, iar rezultatul referendumului a fost validat în condițiile legii, se arată în Codul Administrativ. Ulterior, în termen de maximum 90 de zile de la validarea rezultatului referendumului se organizează alegeri pentru un nou consiliu local.

LISTA investițiilor pe care USR-PNL le-a blocat

Au fost sistate lucrările la proiectele de investiții aflate în derulare la nivelul municipiului Focșani după ce majoritatea USR-PNL a blocat alocarea fondurilor. Primarul Cristi Misăilă a anunțat, ieri, că a luat această decizie după ce consilierii PNL-USR au blocat toate proiectele prin care se alocau fonduri pentru continuarea lucrărilor. Iar la a treia ședință nici măcar nu au binevoit să fie prezenți. Față de această situație absurdă și total de neînțeles, vreau să îmi cer scuze tuturor focșănenilor din zonele în care aveau loc lucrările mai sus menționate, pentru că în momentul de față este cât se poate de clar că termenele de finalizare NU VOR MAI PUTEA FI RESPECTATE din cauza consilierilor locali USR-PNL, a spus primarul Cristi Misăilă.

  1. Reabilitare și modernizare bloc situat în Str. Măgura nr. 123
  2. Reabilitare și extindere Parc Nicolae Bălcescu
  3. Reabilitare și modernizare Piațetă Teatru și Piațetă Milcov
  4. Reabilitare 14 locuri de joacă existente în patrimoniul UAT Focșani:
  • Ulmului nr.5 ANL Sud, suprafața 81 mp
  • Ulmului nr.11 ANL Sud, suprafața 90 mp
  • Revoluției (bloc MONEEN), suprafața 356,31 mp
  • 1 Iunie (spate Mausoleu Sud), suprafața 1088 mp
  • Ghinea Dorinel – Str.Magheru, suprafața 672 mp
  • B-dul Unirii intersecție cu Str. Anghel Saligny, suprafața 322 mp
  • Eroilor, suprafața 280,5 mp
  • 1 Decembrie 1918 intersecție cu str. Bucegi, suprafața 234mp
  • 1 Decembrie 1918 intersecție cu Str. Constituției, suprafața 520 mp
  • Teiului, bl. 11E , suprafața 540 mp
  • Duiliu Zamfirescu, suprafața 342 mp
  • Mare a Unirii colț cu Str. M. Eminescu, suprafața 500 mp
  • B-dul Independenței, în spatele Bisericii Sf. Gheorghe, suprafața 453 mp
  • Bârsei nr.8, suprafața 800 mp.
  1. Locuri de joacă pentru copiii ce frecventează creșele din Focșani (Creșa nr. 7 – Diviziei nr 1A și Creșa nr. 1 – Str. Aleea 1 Iunie nr. 1A)
  2. Extindere cu 12 săli de clasă Școala Nr. 3
  3. Rețele exterioare apă canal hidranți Extindere cu 12 săli de clasă Școala Nr. 3
  4. Instalație utilizare gaze naturale Extindere cu 12 săli de clasă Școala Nr. 3
  5. Lucrări de recondiționare și modernizare terenuri de sport ce aparțin Liceului cu Program Sportiv și demolare gradene
  6. Reabilitare și modernizare Str.Revoluției, Aleea Sudului, Str. Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc
  7. Refacere infrastructură Panduri
  8. Refacere infrastructură Ion Basgan
  9. Reabilitare și modernizare drumuri locale în Municipiul Focșani – străzile Gloriei, Caragiale, Traian Ionescu, Moș Ion Roată, Transilvaniei, Rodnei, Alecu Russo, Albinei, Cărăbuș, Jiliștei, 13 Decembrie, Putnei, Diviziei, 1 Mai, Podgoriei, Ion Creangă, Aleea Școlii, Aleea Florilor, Cartier CFR, Racoviță, Tătulescu, Nicolae Titulescu, Timotei Cipariu, Arhitect Ion Mincu, Muncitori, Miron Costin, Mărăști, Duiliu Zamfirescu
  10. Refacere infrastructură străzile Nicolae Seveanu, Cincinat Pavelescu si Focșa
  11. Refacere infrastructură străzi, sistematizare verticală străzile Gh. Doja, fundătura Gh. Doja, Legumelor, Plantelor, Vasile Pârvan, Bahne.

Din păcate pentru noi toți, consilierii locali USR PNL, care dețin majoritatea în Consiliul Local al Municipiului Focșani, au considerat că niciuna dintre aceste investiții nu trebuie continuată și au respins în bloc toate proiectele prin care se alocau fonduri pentru continuarea lucrărilor, a precizat primarul Cristi Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?