Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654
Ediția: Vineri 21 iunie 2024. Nr. 6654

Microparticule de plastic, descoperite în placenta copiilor nenăscuţi (studiu)

Particule de microplastic au fost descoperite în premieră în placentele bebeluşilor nenăscuţi, cercetătorii atrăgând atenţia că aceasta este „o problemă foarte îngrijorătoare‟, relatează The Guardian.Impactul microparticulelor de plastic asupra organismului este încă necunoscut. Însă, oamenii de ştiinţă au notat că există riscul ca acestea să transporte substanţe chimice ce pot provoca daune pe termen lung sau pot afecta sistemul imunitar în curs de dezvoltare al fetusului.Este posibil ca particulele să fi fost ingerate sau inspirate de mame.Particulele au fost descoperite în placente de la patru femei sănătoase cu sarcini şi naşteri normale. Microparticulele de plastic au fost detectate atât în secţiunile fetale, cât şi în cele materne ale placentei şi în membrana în care se dezvoltă fătul.O duzină de particule de plastic au fost găsite. Însă, doar aproximativ 4 procente din fiecare placentă au fost analizate, ceea ce sugerează că numărul total al microparticulelor de plastic ar putea să fi fost mult mai mare.

Toate particulele analizate erau materiale plastice vopsite în albastru, roşu, portocaliu sau roz şi puteau proveni din ambalaje, vopseluri sau produse cosmetice şi de îngrijire corporală.Microplasticele găsite aveau în general o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că erau suficient de mici pentru a fi transportate în sânge. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul bebeluşilor, însă cercetătorii nu au putut evalua acest lucru. „Este ca şi cum ai avea un copil cyborg – nu mai este compus doar din celule umane, ci dintr-un amestec de entităţi biologice şi anorganice‟, a declarat Antonio Ragusa, director al departamentului de obstetrică şi ginecologie de la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma, care a condus acest studiu. „Mamele au fost şocate‟, a adăugat el.În cadrul studiului, publicat în jurnalul Environment International, cercetătorii au concluzionat: „Ca urmare a rolului crucial al placentei în susţinerea dezvoltării fetusului şi a faptului că aceasta acţionează ca o interfaţă cu mediul exterior, prezenţa particulelor de plastic potenţial dăunătoare este o chestiune foarte îngrijorătoare. Sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua dacă prezenţa microplasticelor poate declanşa răspunsuri imune sau dacă poate conduce la eliberarea de contaminanţi toxici, rezultând vătămări‟.

Printre potenţialele efecte ale microparticulelor de plastic asupra fătului se numără tulburările de creştere, au notat cercetătorii.Particulele nu au fost identificate în placente de la alte două femei participante la studiu, ceea ce ar putea fi rezultatul unor diete sau stiluri de viaţă diferite, au precizat oamenii de ştiinţă.Poluarea cu microplastic a ajuns în fiecare colţ al planetei, de la vârful Muntelui Everest până la oceanele cele mai adânci. Se cunoaşte deja că oamenii ingerează astfel de microparticule prin alimente şi apă şi că le inspiră.Efectul lor în organism este necunoscut, însă oamenii de ştiinţă subliniază urgenţa necesităţii unei evaluări, în special pentru bebeluşi. În octombrie, cercetătorii au dezvăluit că bebeluşii hrăniţi cu formule pe bază de lapte în biberoane de plastic înghit milioane de particule pe zi. În 2019, specialiştii au raportat descoperirea unor particule având ca origine poluarea atmosferică în secţiunea fetală a placentelor, indicând că bebeluşii nenăscuţi sunt expuşi şi aerului afectat de traficul auto şi de arderea combustibililor fosili.

Cercetătorii italieni au utilizat un protocol fără plastic pentru a aduce pe lume bebeluşii, pentru a preveni orice contaminare a placentelor. Obstetricienii şi moaşele au folosit exclusiv mănuşi şi prosoape de bumbac în sala de naştere.Un alt studiu, realizat recent, a constatat că nanoparticulele de plastic inhalate de femele de şoareci de laborator gestante au fost detectate în ficatul, plămânii, inima, rinichii şi creierul fetuşilor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?