Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Consilierii focșăneni au aprobat banii pentru funcționarea societății ENET

Consilierii locali focșăneni au votat, astăzi, alocarea banilor necesari pentru funcționarea în această iarnă a producătorului local de energie termică ENET Focșani. Proiectul de hotărâre mai fusese pe ordinea de zi la ultimele două ședințe ale Consiliului Local însă nu fusese votat de majoritatea aleșilor locali. Situația s-a schimbat la ședința de astăzi, când proiectul a trecut cu voturile consilierilor locali PSD și PNL. Doar consilierii USR-PLUS au cerut mai multe explicații referitoare la situația de la ENET. În primul rând, consilierul Alexandra Tătaru le-a cerut consilierilor PNL să argumenteze votul de abținere acordat proiectului de hotărâre la o ședință anterioară a Consiliului Local. A fost ședința la care doar consilierii PSD au votat pentru alocarea banilor către ENET și majorarea capitalului social al societății de termoficare. La acel moment consilierii PNL s-au abținut la vot și au trimis proiectul până în ultimele zile ale acestui an, în pericol ca banii alocați de guvern să nu poată fi folosiți pentru susținerea societății focșănene. Solicitarea celor de la USR a rămas fără un răspuns, consilierul Liviu Macovei motivând că nu este nevoie de explicații pentru votul acordat dar că poate oferi aceste argumente „în particular”.

Mai multe discuții a iscat solicitarea consilierului Corina Atanasiu care a cerut explicații dacă banii acordați ENET se înscriu în categoria ajutorului de stat. Explicațiile legale oferite de directorul economic al Primăriei, Carmen Grosu nu au fost pe placul consierului USR, care a insistat să fie purtată o corespondență cu Consiliul Concurenței pe tema banilor acordați ENET. În acest context, directorul Carmen Grosu a precizat că anual are loc o evaluare a sumelor acordate ENET, situațiile fiind raportate către Consiliul Concurenței. În final, consilierii USR s-au abținut la acest proiect de hotărâre.

Proiectul privind majorarea capitalului social al societății ENET viza în principal alocarea sumei de peste trei milioane lei pentru a fi achiziționate certificatele de emisie gaze CO2. Reprezentanții ENET au arătat că pentru anul 2020 trebuie achiziționate 49000 certificate CO2, cu o valoare de 6,4 milioane lei. În caz contrar va trebui plătită o amendă de 100 euro pe certificat nerestituit, adică aproximativ 23,7 milioane lei iar societatea riscă falimentul. „Neachiziționarea și restituirea în termen de certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră dar și neplata în termen a tuturor obligațiilor datorate de ENET SA pot conduce la declararea falimentului”, precizează reprezentanții ENET.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?