Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Finanțarea DGASPC Vrancea, lăsată parțial de guvern pe umerii Consiliului Județean

Guvernul a lăsat o mare parte din finanțarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pe umerii administrației județene.

Consiliului Judeţean Vrancea a aprobat ieri proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetelor proprii ale Judeţului Vrancea pentru finanţarea Unităţii Administrativ – Teritoriale Judetul Vrancea şi a instituţiilor publice de sub autoritatea Consiliului Judeţean Vrancea, pe anul 2020. De reținut că 10,8 milioane de lei au fost alocați DGASPC pentru capitolele bugetare asistență acordată persoanelor în vârstă, asistență socială pentru familie și copii și asistență socială în caz de invaliditate. Rectificarea are loc la capitolele menționate mai sus deoarece sumele aprobate inițial sunt mai mici decât de necesarul pentru buna desfășurare a activității curente și pentru asigurarea condițiilor minime de calitate, până la finele anului 2020.

Directorul Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Dumitru Diță, a explicat că de la începutul anului și până în prezent, guvernul a alocat 40 de milioane de lei pentru funcționare DGASPC în condițiile în care bugetul pe tot anul este de 62 de milioane de lei. Diferența de 22 de milioane de lei este suportată de Consiliul Județean din excedentul bugetar din ultimii ani. „La începutul anului, Consiliul Județean a finanțat DGASPC Vrancea cu suma de 60 de milioane de lei, din excedentul existent din anii precedenți la nivelul CJ. Este o prevedere ce a fost prinsă în legea bugetului de stat pe anul 2020 care a permis să finanțăm DGASPC din excedentul bugetar. În cursul anului am primit de la guvern până la această dată suma de 40 de milioane de lei. Diferența de la 40 la 62 de milioane de lei rămâne asigurată tot din excedentul Consiliului Județean Vrancea“, a spus directorul Dumitru Diță.

Președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma a explicat că urgența acestei ședințe a fost dată de faptul că salariații din asistența socială trebuie să își primească salariile. „Guvernul României a asigurat Consiliului Județean Vrancea sumele necesare pentru plata atât a salariilor cât și a stimulentelor de risc pentru cei care au fost implicați în lupta cu virusul COVID-19 din cadrul DGASPC. Am considerat că nu se putea aștepta întrunirea Consiliului Județean în ședință ordinară, lucru care s-ar fi făcut în jurul datei de 20 decembrie. De asemenea, am dat curs și solicitărilor venite din partea Centrului Militar Zonal Vrancea și ISU Vrancea care sunt în prezent lipsite de fondurile necesare derulării activităților curente, existând riscul neachitării unor facturi curente către utilități și servicii din luna noiembrie a.c.“, a precizat președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma.

Au fost alocate sume pentru a acoperi cheltuielile de funcționare pentru instituțiile din subordinea sau de sub autoritatea CJ Vrancea, până la finalul anului 2020, respectiv: Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Anghel Saligny”, Centrul Militar Zonal Vrancea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Măicănești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Elena Doamna”, Centrul Cultural Vrancea. „Alocăm fondurile necesare pentru a asigura buna desfășurare a activității acestor instituții până la sfârșitul anului“, a mai precizat președintele Cătălin Toma. Tot ieri plenul Consiliului Judeţean Vrancea a aprobat și execuția bugetară la data de 30.11.2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?