Ediția: Joi 20 martie 2025 Nr. 6839
Ediția: Joi 20 martie 2025 Nr. 6839

Scutiri de impozit pentru fermierii din cooperativele agricole

Gospodăria țărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe clădiri și terenuri dacă face parte dintr-o cooperativă agricolă. O lege inițiată de un senator PSD și publicată în Monitorul Oficial stabilește facilitățile de care beneficiază fermierii care fac parte din cooperative agricole. Actul normativ aprobat de Parlament modifică Legea cooperației agricole și precizează care sunt scutirile de care beneficiază membrii cooperatori. Potrivit noii legi, gospodăria țărănească poate deveni membru cooperator asociat în cooperative agricole. „Definirea și modul de autorizare a gospodăriei țărănești se stabilesc prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al președintelui Autorității Naționate Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”, arată actul normativ.

În ceea ce privește scutirea pentru membrii cooperatori, noua lege prevede scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile și pe terenurile utilizate pentru producția valorificată prin/către cooperativa agricolă, inclusiv pentru bunurile aflate în patrimoniul de afectațiune al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016”.

O altă modificare se referă la „b) scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor agricole prevăzute la art. 6 lit. b) – e), astfel: pentru primii 5 ani de la începerea desfășurării activității în cazul celor nou-înfiinţate şi pentru o perioadă de 5 ani, pentru cele deja înfiinţate, care au realizat la data de 31 decembrie a anului calendaristic precedent o cifră de afaceri anuală netă de până la 10.000.000 euro, cursul de schimb fiind cel valabil la încheierea exerciţiului financiar în care s-a realizat cifra de afaceri”.

O altă precizare apare la articolul 76 în care se arată „scutirea cooperativelor agricole de la plata impozitului pentru clădirile și terenurile aflate în patrimoniu, utilizate pentru prestarea de servicii către membrii cooperatori”. Conform legii, stabilirea criteriilor și modalităților potrivit cărora membrii cooperatori și cooperativele agricole pot beneficia de scutiri se va face prin ordin comun al ministrului agriculturii, ministrului finanțelor publice și ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației.

La nivelul județului Vrancea sunt active 24 de cooperatie agricole, din care 41 de cooperative care au fost înființate. Diferența o reprezintă cooperative care au fost închise de către membrii fondatori sau a căror activitate a fost suspendată. De asemenea, în județ mai funcționează două grupuri de producători și două organizații de producători. Deși sunt o soluție pentru micii producători, cooperativele agricole sunt o formă de organizare evitată atât din cauza perioadei comuniste dar și a absenței unui sprijin concret din partea statului. Cu toate că legea cooperației oferea facilități fiscale, acestea nu erau aplicate deoarece nu figurau și în Codul Fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?