Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

FOTO: Doi tineri din Focșani aduc, pentru al șaselea an consecutiv, magia sărbătorilor în casele familiilor nevoiașe

Doar o lună ne mai desparte de întâlnirea cu Moș Crăciun, așa că Alexandru Șengenc și Mădălina Ungureanu, doi tineri din Focșani, au dat startul celei de-a VI-a ediții a proiectului „Împreună de sărbători‟, prin care își propun să aducă magia Crăciunului și în casele familiilor nevoiașe.

Cine sunt Alexandru Șengenc și Mădălina Ungureanu? Îi lăsăm pe ei să se prezinte. „Povestea noastră a început cu mult timp în urmă. Ne cunoaștem încă din școala generală și împărtășim aceleași dorințe din liceu. Amândoi ne-am născut și am copilărit în Focșani, în aceeași perioadă, astfel că avem foarte multe lucruri în comun. Am învățat împreună, în aceeași clasă, la Școala Gimnazială «Nicolae Iorga» în perioada V-VIII. Deși liceul ne-a dus pe drumuri separate, atunci a început colaborarea noastră. În timp ce eu am urmat studiile la Liceul Sportiv și am fost pasionat de sport, dedicându-mi toată perioada adolescenței carierei mele în box și rugby, Mădălina s-a dedicat întru totul studiilor, urmând Liceul Pedagogic «Spiru Haret»‟, spune Alexandru Șengenc.

În prezent, Alexandru Șengenc și Mădălina Ungureanu sunt studenți în cadrul Facultății de Drept din Sibiu, însă distanța nu i-a oprit să-și continue proiectul de Crăciun. „Deși nu eram decât doi adolescenți, am pus bazele câtorva proiecte în ultimii ani, astfel că: alături de Consiliul Local al Tinerilor am organizat «Ani de liceu» și ediția a II-a a acestuia, «High School Musical»; proiecte ce au constat în concursuri dintre diverse licee, cu diferite tipuri de probe. Pe lângă acestea am coordonat și un campionat de fotbal ,«Cupa prieteniei» la nivel județean, în 2015, fiind totodată și debutul micii noastre «cariere». Astăzi,  la 22 de ani, suntem studenți în ultimul an la Facultatea de Drept din Sibiu și ne lăsăm purtați de val în călătoria cunoașterii. Dar cu toate acestea, nu uităm de unde am plecat, și ne întoarcem cu drag în Focșani, la proiectele noastre, pentru că «toate drumurile duc acasă»

„Crăciunul este sărbătoarea noastră preferată‟

Crăciunul are un farmec aparte determinându-ne să fim mai buni decât în restul anului. Crăciunul  „ne deschide‟ ochii, permițându-ne să observăm și problemele prin care trec cei din jurul nostru și ne amintește că nu suntem singuri pe acest pământ. „Deși niciunuia dintre noi nu i-a lipsit nimic, anul 2015 a fost anul în care am realizat că trebuie să-i ajutăm și pe cei din jurul nostru să se bucure de aceeași magie a sărbătorilor. Nu putem nega, Crăciunul este sărbătoarea noastră preferată. Astfel că, în acel an, am creat pagina  «Events for all», iar primul eveniment pe care ne-am dorit să-l realizăm a fost chiar «Împreună de sărbători». Ne amintim și acum cu nostalgie prima ediție, primele familii, eram elevi, nu aveam permis sau mașini, așa că ne-au luat surorile cu mașinile lor, pachetele învelite frumos și ne-am dus la familiile din Jariștea pe care ni le-a găsit doamna profesoară de engleză. Nu o să uităm acele chipuri fericite care ne-au făcut să ne dorim să facem asta în fiecare an de atunci‟, își amintește Alexandru Șengenc.

În cei cinci ani ai proiectului „Împreună de sărbători‟, aproximativ 45 de familii au avut parte de un altfel de Crăciun… mai bogat, nu doar material, ci și spiritual. „Deși la început numele proiectului nu a avut o semnificație anume, pe parcursul următoarelor ediții ne-am dat seama că doar «împreună» am reușit, împreună cu familia și prietenii noștri precum Petruța Burduja, Neculai Andrei, Emanuel Borș, Cătălin Chiric, Stefan George și mulți alții. Am reușit pe parcursul celor 5 ani să vizităm 45 familii. Deși pentru unii pare puțin, pentru noi este enorm, o să vă spunem și de ce. Nu suntem persoane publice și nu am primit ajutoare de la oameni cu influență, ci totul a fost făcut sincer și deschis, ne-au ajutat oameni simpli cu jucării, dulciuri și tot ce aveau ei mai de preț‟, recunoaște Alexandru Șengenc.

Poate cea mai fericită parte din proiect, constă în faptul că facem asta în fiecare an de Ajun, deșii alți tineri preferă să-și petreacă Ajunul Crăciunului în alt mod, pentru noi asta e tot ce ne putem dori‟, mai spune tânărul.

„Primim donații până pe 21 decembrie‟

Anul acesta, cei doi tineri vor să-i dea o mână de ajutor Moșului pe a cărui listă de cadouri sunt trecute multe dispozitive digitale necesare orelor online. „În acest an, cu siguranță, contextul este diferit, așa că și noi ne dorim ceva diferit. Niciodată nu am cerut bani, așa că nici acum nu o facem, cerem în schimb să ajutăm copiii defavorizați să aibă acces la educație, pentru că școala a fost mereu lucrul cel mai de preț despre care ne-au vorbit, atât nouă, cât și lui Moșu֨. Astfel că, ne dorim să primim de la oameni cu suflet, telefoane, tablete, cartele sim, laptopuri, orice consideră ei de cuviință că-i poate ajuta pe acești copii, pentru care școală e atât de importantă ca să-și depășească condiția. Noi vom încerca să achiziționăm aparatură de acest gen și să o ducem acolo unde este necesar. Bineînțeles, nu ne dorim doar atât, pentru că și pentru ei o jucărie și o portocală înseamnă o masă plină de sărbători, așa că așteptăm dulciuri, jucării, alimente. În ceea ce privește familiile beneficiare și numărul acestora, ca în fiecare an, stabilim aceste lucruri în funcție de cât de mult am reușit să strângem. Cu cât mai mult, cu atât mai multe familii. Cu această ocazie apelăm, prin intermediul dumneavoastră, la profesorii care ne-au citit povestea, în cazul în care cunoașteți copii defavorizați care nu pot participa la școală online din lipsa tehnologiei necesare, luați legătura cu noi, vom face tot posibilul să ajungem‟, mai adugă Alexandru Șengenc.

Cei doi ucenici ai Moșului sunt pregătiți să primească donațiile până pe data de 21 decembrie însă: „bineînțeles că nu ne deranjează nici mai târziu, oricând e binevenit, se găsește un loc în pachet chiar și-n ultimul moment. Pentru cine are cunoștință de astfel de copii, cu cât luați legătura cu noi mai repede, cu atât mai bine. Așteptăm mesajele dumneavoastră la numerele noastre de telefon: Șengenc Alexandru – 0784572518/Ungureanu Mădălina – 0763103899 sau pe paginile noastre de facebook‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?