Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Protopopii din Vrancea, convocați la Prefectură ca să li se spună ceea ce știau deja

Ca să se bage în seamă, prefectul penelist de Vrancea, Gheorghiță Berbece, i-a convocat miercuri, la Prefectură, pe pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu, pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, și pr. Aurel Boțan, protopop al  Protoieriei Focșani I. Bineînțeles că o asemenea întâlnire, ilustrată cu o fotografie cu prefectul în capul mesei, nu putea să nu constituie subiect de postare pe pagina de Facebook a prefecturii. „Având în vedere apropierea zilei de 8 noiembrie 2020, când sărbătorim Sfinții Mihail și Gavril, prefectul Gheorghiță BERBECE împreună cu subprefectul Claudia-Lavinia SERAFIMCIUC au susținut o întâlnire la care au luat parte protopopii județului Vrancea, preot Cristinel Popa, preot Oscar Frunză și preot Aurel Boțan, pentru a se asigura că acestă slujbă religioasă se va desfășura în condiții de siguranță”, se arată în postare. După cum se vede, doar numele iluștrilor reprezentanți ai guvernului PNL-ist sunt scrise cu majuscule, ca semn al importanței pe care și-o dau cei doi.

Am stat de vorbă cu cei trei preoți pentru a afla ce anume s-a discutat miercuri în cadrul acestei întâlniri, „povestită” abia joi pe pagina Prefecturii.

În principiu, discuția a pornit de aici (n.n sărbătoarea Sfinților Sfinților Mihail și Gavril) dar ea de fapt a vizat toată perioada următoare, o perioadă în care în oraș, și nu numai, se organizează hramuri  ceea ce, de regulă, presupune un număr mai mare de slujitori, prezența oamenilor la slujbă în număr mai mare sau agape, mese de hram. Despre aceste lucruri am vorbit. Evident, toată lumea își asumă respectarea regulilor în sensul că numărul slujitorilor trebuie să fie mai mic, dacă slujbele se desfășoară în biserică, participanții trebuie să poarte masca de protecție, să respecte distanțarea fizică și să se definfecteze pe mâini la intrarea în lăcașul de cult. Mese nu se vor face, dacă respectivele comunități vor dori în mod neapărat, vor face pachete pe care le vor împărți la sfârșitul  slujbei, în locul agapelor de altă dată‟, a explicat pr. Oscar Frunză.

Încă nu se știe ce se va întâmpla în preajma sărbătorilor de iarnă

Oamenii se întreabă și ce se va întâmpla în preajma sărbătorilor de iarnă, și în special în zilele de Crăciun. „Este prea devreme, s-a discutat despre perioada imediat următoare, având în vedere situația actuală, adică numărul îmbolnăvirilor este în crește, din fericire pentru județul nostru lururile stau mai bine, înțeleg că suntem sub 1,5 la mia de locuitori. Pentru Crăciun, personal cred că vom primi indicații exacte stabilite de către Minsterul Sănătății probabil ca și în rândul trecut, printr-un act încheiat cu cei de la Patriarhie. La domnul prefect am discutat doar despre problemele acestea și pentru perioada imediat următoare‟, a mai spus pr. Protoiereu Oscar Frunză.

Încă de la debutul pandemiei, pr. Oscar Frunză a pus în practică măsurile de siguranță impuse de pandemie: a pus la dispoziția credincioșilor recipiente cu soluții dezinfectante, a despărțit stranele perimetrale prin funii astfel încât credincioșii să stea la o distanță de un loc fiecare, de asemenea, a așezat scaunele din bserică la distanța impusă. „În momentul în care s-au ocupat efectiv toate locurile disponibile în biserică, oamenii intră, eventual își duc lumânarea la altar și apoi ies pe partea cealaltă și fie merg în casa de prăznuire, unde sunt scaune așezate la distanța necesară și există un difuzor care le permite să asculte slujba, fie stau afară, cât timpul este bun. Până acum a fost în regulă, a fost posibil să stea afară‟, a completat preotul.

„Noi avem îndrumările noastre pe linie bisericească‟

Am stat de vorbă și cu pr. Cristinel Popa, protopopul Protoieriei Panciu, care ne-a spus că atât preoții, cât și credincioșii au fost instruiți dinainte, și respectă regulile impuse de pandemia de COVID-19. „A fost o discuție generală legată de lupta împotriva pandemiei. Și pentru duminică, pentru că sunt hramuri, și sunt multe biserici care au acest hram, și să fim vgilenți. Am discutat despre normele de protecție. O discuție de genul acesta nu e rea niciodată, nu știu cât de necesară… Noi avem îndrumările noastre pe linia bisericească, preoții sunt instruiți, credincioșii sunt instruiți, ne facem datoria și ne străduim cu toții pe tema aceasta, promovăm portul măștii, dezinfectarea mâinilor, respectarea distanței. Noi oricum hotărâsem înainte, și l-am informat pe domnul prefect că la hramuri, și nu numai, chiar și la pomeniri vor fi eventual pachete, fără agape, soborul va fi cât mai restâns și se va respecta distanțarea. Hotărârile sunt luate de mai demult, nu doar în legătură cu hramurile, ci și cu alte sărbători cu frecvență mai mare‟, a explicat pr. Cristinel Popa. Contactat de reporterii noștri, pr. Aurel Boțan a spus: „Mai mult decât v-au spus colegii mei, n-am ce să vă spun. Am discutat  pentru slujba de duminică în mare parte‟.

Sursa foto: Prefectura Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?