Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Două cutremure în Vrancea, noaptea trecută. Când vine următorul cutremur puternic în România? Răspunsul lui Gheorghe Mărmureanu, după dezastrul din Turcia

Două cutremure au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică în județul Vrancea, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare și pentru Fizica Pământului (INCDPF).

Primul cutremur – cu magnitudinea de 3,5 pe scara Richter – a avut loc la ora 2.36, la adâncimea de 144 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73 km E de Brașov, 87 km NE de Ploiești, 107 km S de Bacău, 119 km V de Galați, 119 km V de Brăila, 138 km N de București, 158 km NE de Pitești, 187 km E de Sibiu și 188 km SV de Iași.

Cel de-al doilea seism – cu magnitudinea de 2,3 pe scara Richter –  s-a produs la 4:51, la adâncimea de 91 kilometri.
Conform stiripesurse.ro, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 85 km E de Brașov, 89 km S de Bacău, 105 km NE de Ploiești, 112 km V de Galați, 115 km NV de Brăila, 156 km N de București, 169 km SV de Iași, 176 km NE de Pitești și 197 km E de Sibiu.

Când vine următorul cutremur puternic în România?

Fostul director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului a declarat că România se apropie cu pași repezi de un seism important.
Din fericirea, cutremurul devastator din Turcia nu are legături prea multe cu țara noastră. Mărmureanu a transmis oamenilor să stea liniștiți, în ciuda magnitudinii și impactului pe care l-a avut seismul de la Izmir.
De asemenea, acesta a mai explicat că seria de cutremure din Vrancea nu este una care să impacienteze. Din contră, aceste seisme fac bine pentru că eliberează un surplus de energie.
„Seria este aproape terminată. Nu e niciun fel de problemă, să știți că e bine să avem acest tip de cutremure. Ele nu sunt periculoase. Trebuie să știți și să intre bine în sufletul oamenilor că seismele din Turcia și Grecia, care au loc la adâncimi diferite, n-au nicio tangență cu România.
Cutremurele din Turcia și din Grecia, atenție, nu ne afectează pe noi. Noi nu primim energie din partea asta, avem altele”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?