Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Primarul social-democrat Vasile Vatră acuză: Fondul de rezervă, mită electorală pentru primarii liberali

Guvernul liberal a transformat Fondul de rezervă bugetară în pușculiță de partid, pentru a-i stimula pe primarii galbeni la alegerile locale din 27 septembrie. Cu câteva zile înainte de începerea anului școlar, Guvernul PNL nu a dat bani pentru ca școlile să asigure condiții normale pentru elevi și cadre didactice, în această perioadă cu pandemie de coronavirus. A avut grijă însă de primarii PNL, care le cer oamenilor votul la alegerile locale din 27 septembrie! Deși nicio primărie vrânceană nu are bani pentru a asigura decât un minim necesar de materiale de protecție sanitară și echipamente tehnologice pentru orele online, Guvernul PNL se îngrijește de voturile pe care trebuie să le obțină primarii partidului la alegerile din 27 septembrie.

În Vrancea, cele mai mari sume la ultima repartizare de fonduri din rezerva bugetară a guvernului le-au primit primarii liberali de comune, indiferent de mărimea localităților sau de problemele pe care le au. În medie, primarii PSD au primit 250 mii lei, iar la liberali s-a ajuns chiar și la 1,5 milioane lei. Practic, sunt localități conduse de primari PNL, care au primit acum tot atât cât sumele repartizate la începutul anului. Sunt situații aberante, precum la Dumitrești, comună cu aproape cinci mii de locuitori, în 16 sate, care a primit doar 250 mii lei. În schimb, Răstoaca, cu 2500 locuitori, a primit de patru ori mai mult, adică un milion de lei. De asemenea, Broșteni a primit 1,5 milioane lei, iar Jariștea, Homocea, Păunești, Țifești, Vizantea Livezi, Tâmboiești, Ciorăști și Bolotești au primit câte un milion de lei.

Primarul comunei Gugești, Vasile Vatră, a arătat că este inadmisibil ca „din rezerva bugetară să fie dirijați banii pentru dezvoltare și nu acolo unde sunt necesari pentru începerea anului școlar în cele mai bune condiții pentru elevi și profesori”. Edilul a explicat că banii din rezerva bugetară trebuie să fie repartizați pentru nevoile urgente ale localităților, cum ar fi condițiile impuse pentru începerea noului an școlar, în această perioadă de pandemie, și nu pentru proiecte de dezvoltare. În acest caz, banii pentru dezvoltare trebuiau prevăzuți încă de la începutul anului, în proiectul de buget, pentru că altfel nu pot fi demarate investițiile.

Acest mod de a repartiza banii din rezerva bugetară a statului, bani care nu sunt din pușculția PNL, ci din taxele și impozitele plătite de fiecare român, arată pe de o parte că Guvernul Orban nu a întocmit bine proiectul de buget pentru acest an și nu a alocat sumele necesare derulării programelor de investiții, iar pe de altă parte arată cum sunt stimulați primarii liberali ca să se implice mai mult în aceste alegeri locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?