Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

GALERIE FOTO: Nereju. Dezinteresul primarului PNL l-a determinat pe Ion Păucă să facă rețea de alimentare cu apă în satul Glăvănești pe banii săi

Scandal la Nereju. Candidatul PSD la funcția de primar al comunei, Ion Păucă, îl acuză pe actualul primar, liberalul Toader Gemănaș, că a lăsat locuitorii satului Glăvănești fără apă potabilă. Mai mult, Păucă spune că actualul primar îi minte pe oameni că are în derulare un proiect care vizează alimentarea cu apă a întregii comune, dar nici în acest proiect nu este prins satul Glăvănești. Ion Păucă susține că proiectul de alimentare cu apă cu care se laudă Gemănaș este realizat din perioada 2012-2014 când primar era chiar social-democratul. Acesta a explicat că la acea vreme soluția tehnică pentru satul Glăvănești era prea costisitoare, însă ulterior sumele alocate pentru acest tip de proiecte au fost mărite. Gemănaș însă nu ar fi făcut nimic pentru a actualiza acest proiect și să prindă satele/cătunele care nu au fost incluse inițial în proiect.

În acest context, susține Ion Păucă, a luat decizia de a realiza din resurse financiare proprii un sistem de alimentare cu apă pentru cele 45 de gospodării din satul Glăvănești. ,,Mi-am luat angajamentul ca până la data de 25 septembrie să curgă apă în fiecare gospodărie din satul Glăvănești. În acest sens, am achiziționat materialele necesare și am adus în zonă oameni și utilajele necesare pentru realizarea acestei investiții. Nu este o acțiune electorală, am așteptat ca actualul primar să refacă proiectul de alimentare cu apă pentru că se putea face acest lucru, dar Toader Gemănaș nu a făcut nimic, iar satul Glăvănești nu a fost prins în proiectul de alimentare cu apă. După ce am început lucrările, Gemănaș a început să le spună oamenilor că are el un proiect care va fi realizat. Este o minciună a lui Toader Gemănaș deoarece satul Glăvănești nu este prins în acel proiect! Pentru a-i convinge pe oameni, Gemănaș a luat conductele care trebuiau folosite la alimentarea cu apă a satelor Poduri 2 și Cătunul Dudari și le-a mutat electoral la Glăvănești, după care nu s-a mai întâmplat nimic. Același lucru l-a făcut și în satul Poduri-Bîra, doar conducte înșirate pe drum și niciun fel de activitate care să arate că se lucrează la sistemul de alimentare cu apă“, a afirmat Ion Păucă.

Alimentarea cu apă din satul Glăvănești va avea un sistem de aducțiune de aproximativ 3 kilometri, două bazine de colectare a apei potabile de câte 5 mii de litri fiecare, un bazin decantor. Ion Păucă a arătat că în acest context, în care seceta a lăsat fără apă și puținele fântâni din acest sat, oamenii din Glăvănești aduc apa cu tractoare de la câțiva kilometri din râul Milcov.

Deși recunoaște că este vorba de un proiect de investiții demarat în 2017, când la guvernare se afla PSD, liberalul Toader Gemănaș nu spune dacă proiectul de alimentare cu apă este și pentru satul Glăvănești. Mai mult, proiectul nu a fost obținut „prin propriile puteri“, așa cum susține Gemănaș, ci a fost aprobat la propunerea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

„În momentul de față, proiectul „ALIMENTARE CU APĂ – ACTUALIZARE REST DE EXECUTAT, COMUNA NEREJU, JUDEȚUL VRANCEA”, finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală II (P.N.D.L. II) și Buget Local, în valoare totală de 7.076.000 lei, a fost obținut prin propriile puteri, contractul cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației fiind semnat în luna octombrie a anului 2017 și este la momentul acesta în stadiul de circa 25% din totalul lucrărilor“, scrie Toader Gemănaș pe facebook.

Social democratul Ion Păucă a mai precizat că situația este aceeași și la alte investiții pe care Toader Gemănaș susține că le are în curs de realizare. „Podul de la Brădăcești nu a fost realizat, este la nivel de fundație, iar constructorul s-a retras, practic lucrările au fost stopate. Acoperișul școlii de la Nereju Mic a fost dat jos, iar lucrările s-au oprit în acest punct… Va trebui ca, după ce cu ajutorul locuitorilor din comuna Nereju voi ieși primar, să muncesc din greu ca până în luna decembrie să finalizez o mare parte din aceste lucrări“, a precizat Ion Păucă.

Investiții de peste 150 milioane de lei derulate în Nereju cu sprijinul lui Marian Oprișan

Mai trebuie știut faptul că toate investițiile realizate sau în curs de realizare din comuna Nereju au fost susținute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, fără să șină cont de apartenența politică, știut fiind faptul că primarul comunei Nereju, Toader Gemănaș, este membru PNL.

Peste 151 de milioane de lei este valoarea investițiilor în comuna Nereju, din care amintim: Continuare lucrări modernizare (II) DJ 205 D (Nereju-Brădăcești)-104,58 milioane lei; Extindere rețea alimentare cu apă-5,75 milioane lei; Reabilitare și construire toalete școli și grădinițe din comuna Nereju-2,44 milioane lei; Asfaltare DC106-2,85 milioane lei; Pod-Brădăcești-Crăciunari-3,51 milioane lei; Reabilitare și dotare Cămin Cultural-2,05 milioane lei; Consolidare și reabilitare pod din beton armat pe DJ 205D/ Bălașa-1,95 milioane lei; consolidare și reabilitare pod din beton armat pe DJ 205 D/Zăbala-5,22 milioane lei.

De reținut că la investițiile arătate mai sus se adaugă peste 21 de milioane de lei pentru lucrări pe care Consiliul Județean Vrancea le are în derulare pe drumul județean 205 D Valea Sării- Năruja- Paltin-Spulber- Nereju. Este vorba de lucrări noi de consolidare a amprizei drumului și a zonei de siguranță aferente, dar și de reabilitarea și modernizarea a 5 poduri situate pe DJ 205 D Valea Sării- Năruja- Paltin-Spulber- Nereju.

Așadar, actualul primar Toader Gemănaș nu a reușit să finalizeze în acești ani investițiile care țineau de autoritatea locală, deși au fost aprobate finanțările de la începutul anului 2017, când la guvernare era PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?