Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO: Începe Bacalaureatul! Pentru uniriști, cu un videoclip inspirat de focșăneanul Micutzu și de Zhao

Cu examenul de bacalaureat bătându-le la ușă, o mână de elevi de liceu de la Colegiul Național „Unirea” (CNU) Focșani au ajuns de la un filmuleț cu poze pentru cursul de absolvire din clasa a XII-a, la o melodie încărcată pe YouTube cu peste 6.700 de vizualizări în trei zile. Este vorba despre un cover al piesei „Dans” a lui Zhao și Micutzu, pe care uniriștii l-au pregătit în aproximativ două zile, și pentru care au primit ajutor de la cei doi artiști.

Cosmin Nedelcu, cunoscut de public drept Micutzu, este din Focșani și, după ce a absolvit Liceul de Artă „Gheorghe Tăttărescu” din oraș, a mers la UNATC (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică) din București, ajungând să participe la numeroase spectacole de improvizații stand-up și chiar producții cinematografice. Micutzu i-a ajutat pe uniriști să ia legătura cu Zhao, și așa a apărut „BAC”.

Am zis că nu pierdem nimic dacă le scriem lui Zhao și lui Micutzu

Și n-au pierdut. Ideea acestei melodii s-a născut în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când Irene Nazarie și colegii ei căutau ceva special pentru cursul festiv. Inițial s-au gândit la clasicul filmuleț cu poze din cei patru ani de liceu, dar sora Irenei, fostă absolventă a Colegiului „Unirea” Focșani, le-a propus ceva mai… ritmat. „Atunci ne-a venit în cap melodia lui Micutzu cu Zhao, și ne-a venit ideea să facem «BAC» pe acea melodie, un fel de cover. Ziua următoare, dis de dimineață, Anca Sfîrnog, colegă cu noi, a făcut versurile instant, în vreo trei ore.

Am căutat instrumentalul pe net, nu l-am găsit nicăieri și am zis că nu pierdem nimic dacă le scriem lui Zhao și lui Micutzu pe Facebook și pe Insta, poate, poate vor răspunde. Și-au răspuns amândoi instant. Micutzu ne-a zis că putem să-i scriem lui Zhao și ne-a urat multă baftă. Zhao s-a oferit din prima să ne ajute”, povestește Irene Nazarie, elevă în clasa a XII-a la CNU Focșani.

După ce am auzit «Dans» de 100 ori pe repeat, m-am gândit la experiența noastră de bac și versurile au venit imediat. «Două paralele, eu una, cealaltă bacul» sper să nu ne caracterizeze și la examenul care urmează”, a completat Anca Sfîrnog, autoarea versurilor melodiei „BAC”.

Vocea” grupului, o uniristă de clasa a XI-a

Ajunși în acest punct, adolescenții au început căutările pentru vocea care urma să dea viață versurilor compuse de Anca. „Am găsit o fată prin intermediul profesoarei de muzică; dumneaei ne-a zis de Alessandra că este o elevă de-a ei cu care lucrează pentru cor și i-am dat mesaj pe Facebook și a fost foarte săritoare. În două ore ne-a și trimis înregistrarea și i-am trimis-o lui Zhao care ne-a rugat, pentru că i-a plăcut foarte mult ideea și video-ul care a ieșit, să dăm veste prin oraș și să căutăm pe cineva cu care să înregistreze Alessandra, să fie ceva un pic mai profesionist. Așa l-am găsit pe Radu, pe care l-am trecut în generic inginer de sunet”, a mai spus Irene Nazarie.

Alessandra este în clasa a XI-a, tot la „Unirea” și spune că a fost mai mult decât încântată să-și ajute colegii mai mari. „O să încep prin a spune că a fost o experiență deosebită, pe care mi-o voi aminti mereu cu drag. Nu mă gândeam niciodată că mi se va face o astfel de propunere. M-am bucurat pentru faptul că am avut încă o oportunitate să cânt și să-mi ajut colegii mai mari. Aș repeta-o oricând cu plăcere. Pot spune că m-am distrat și așa am mai adăugat încă o pagină în jurnalul cu amintiri”, a spus Alessandra-Miriam Gheorghiță.

O idee minunată și 48 de ore la dispoziție pentru a o pune în practică

Pe lângă faptul că toți oamenii implicați în acest proiect s-au mobilizat într-un timp scurt, pe elevi i-a mai surpris și faptul că Micutzu și Zhao n-au ezitat să le răspundă și să-i ajute. „O ideea minunată și 48 de ore la dispoziție pentru a o pune în practică. Odată cu împărțirea sarcinilor, am sesizat că nu avem niciun coleg disponibil să monteze clipul. Eu voi studia din septembrie Media, așa că am simțit că este momentul oportun să învăț, aplicând practic, cum se realizează un filmuleț. Două zile și aproximativ 15 ore de lucru mai târziu, produsul final este poiectat la festivitatea de absolvire pe Zoom, iar noi, elevii clasei a XII-a A, privim cu sufletul la gură reacțiile colegilor, profesorilor și ale părinților. Am reușit să-i punem un zâmbet pe buze și domnului director.

Ce m-a uimit în procesul de realizare a clipului, a fost implicarea colegilor mei, încântarea cu care Zhao și Micutzu ne-au ajutat și încurajat, dar și faptul că prietenii n-au ezitat să ne ajute la înregistrarea melodiei, editarea ei și chiar să ne ofere camera lor, pentru câteva ore, drept «studio» muzical. Fiecare aport a fost esențial realizării clipului, și am fost surprinsă plăcut de faptul că, în lanțul «mână de la mână», au fost multe mâini doritoare să contribuie, chiar în aceste vremuri dificile și cuprinse de un stres general”, este de părere Diana Iorgulescu, elevă în clasa a XII-a la CNU Focșani. Ea urmează să se înscrie la „Breda University of Applied Sciences” din Breda, Olanda, unde va aprofunda cunoștințele despre media.

Peste 2500 de candidați în Vrancea

Examenul de Bacalaureat începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 24 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie. Conform unui comunicat de presă al ISJ Vrancea, pentru susținerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 2546 de candidați, dintre care 2037 de candidați din promoția curentă, respectiv 509 candidați din promoțiile anterioare. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru marți, 30 iunie (până în ora 12:00). Afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 25 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

Le urăm succes tuturor absolvenților de clasa a XII-a!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?